OPEC+ Üyeleri, ABD'nin Suçlamalarının Ardından Arz Kesintisini Onayladı
OPEC+ üye ülkeleri, Beyaz Saray'ın Suudi Arabistan'la söz savaşını hızlandırması ve Riyad'ı diğer bazı ülkeleri hareketi desteklemeye zorlamakla suçlamasının ardından bu ay kararlaştırılan üretim hedefindeki keskin kesintiyi onaylamak için 16 Ekim Pazar günü bir araya geldi.
Geçen hafta ABD, kesintinin Rusya'nın dış kazançlarını artıracağını söyledi ve Pazar günü Ukrayna'yı işgalinde Moskova'yı desteklediğini reddeden Suudi Arabistan tarafından siyasi nedenlerle tasarlandığını öne sürdü.
Suudi Kralı Salman bin Abdülaziz, krallığın OPEC+ ittifakının kurulması ve sürdürülmesi de dahil olmak üzere petrol piyasalarında istikrar ve dengeyi desteklemek için çok çalıştığını söyledi.
OPEC+, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nü (OPEC) ve Rusya dahil diğer üreticileri içerir.
İlginizi Çekebilir: Enerji Sektörü ve Borsa
Suudi savunma bakanı, Kral Selman'ın oğlu Prens Halid bin Salman da petrol piyasalarındaki arz sıkıntısına rağmen, 5 Ekim'deki üretimi günde 2 milyon varil (bpd) azaltma kararının oybirliğiyle alındığını ve ekonomik faktörlere dayandığını söyledi. Prensin bu yorumları, Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere birçok OPEC+ üye ülkesinin bakanları tarafından desteklendi.
BAE'nin enerji bakanı Suhail al-Mazrouei, Twitter'da şunları yazdı: "Oybirliğiyle onaylanan son OPEC+ kararının hiçbir siyasi niyeti olmayan tamamen teknik bir karar olduğunu açıklığa kavuşturmak istiyorum."
Enerji bakanının yorumu ise, Irak'ın devlet petrol pazarlamacısı SOMO'nun yaptığı bir açıklamanın ardından geldi. SOMO'dan yapılan açıklamada, "OPEC+ ülkeleri arasında en iyi yaklaşımın piyasa istikrarını destekleyen ve gelecek için gerekli rehberliği sağlayan önleyici bir yaklaşım olduğu konusunda tam bir fikir birliği var." denildi.
Devlet haber ajansı KUNA'nın bildirdiğine göre, Kuwait Petroleum Corporation CEO'su Nawaf Saud al-Sabah da OPEC+'ın kararını memnuniyetle karşıladı ve ülkenin dengeli bir petrol piyasalarını sürdürmeye istekli olduğunu söyledi. Umman ve Bahreyn, benzer yorumları ayrı açıklamalarda tekrarladı.
Bu arada Cezayir Enerji Bakanı Mohamed Arkab, kararı "tarihi" olarak nitelendirdi ve kendisinin ve OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais'in buna tam güven duyduklarını söyledi.
Pazartesi günü Reuters'e yaptığı açıklamada Arkab, OPEC+ kararının "tamamen ekonomik kaygılara dayanan tamamen teknik bir karar” olduğunu söyledi.
Büyük ekonomilerdeki petrol stokları, OPEC'in geçmişte üretimi kıstığı zamandan daha düşük durumda. Bazı analistler, ham petrol piyasalarındaki son oynaklığın yatırımcıları çekmeye yardımcı olacak bir arz kesintisi ile giderilebileceğini söylediler.
Birmingham Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olan Umer Karim, "Teknik kelimesinin vurgulanması, bu üye devletlerin ABD'ye Riyad ve Washington arasındaki bu kavgada taraf olmadıklarına dair bir mesaj gönderdiğini de gösteriyor" dedi.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby 13 Ekim Perşembe günü yaptığı bir açıklamada, "birden fazla" OPEC üyesinin Suudi Arabistan tarafından oylamaya katılmaya zorlandığını hissettiğini ve kesintinin Rusya'nın gelirini artıracağını ve uygulanan yaptırımların etkinliğini azaltacağını da sözlerine ekledi.
Kral Salman, krallığın danışma Şura Konseyi'nde yaptığı bir konuşmada, ülkenin barışın arabulucusu olduğunu söyledi ve veliaht prensin geçen ay Rusya'daki savaş esirlerini serbest bırakma girişiminin altını çizdi.
Halid bin Salman Pazar günü yaptığı açıklamada, ülkesinin "Ukrayna ile savaşında Rusya'nın yanında yer aldığı" iddialarına şaşırdığını söyledi.