OPEC Başkanı, Petrol Fiyatlarındaki Artışlardan Politikacıları ve Yasa Koyucuları Sorumlu Tuttu

Yazılar 19 Ağu 2022

Üretici grubunun yeni Genel Sekreteri Haitham Al Ghais 18 Ağustos Perşembe günü Reuters'e verdiği demeçte, yüksek enerji fiyatlarının sorumlusunun OPEC değil, politika yapıcılar, yasa koyucular ve yetersiz petrol ve gaz sektörü yatırımları olduğunu söyledi.

COVID-19'un yol açtığı fiyat düşüşünün ardından petrol ve gaz sektöründe yatırım eksikliği, OPEC'in yedek üretim kapasitesini önemli ölçüde azalttı ve grubun daha fazla potansiyel arz kesintisine hızla yanıt verme yeteneğini sınırladı.

Brent ham petrolünün fiyatı, Rusya'nın Ukrayna'ya asker göndermesinin arz endişelerini artırmasının ardından Mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 147$'a yaklaştı. Fiyatlar o zamandan beri düşerken, küresel olarak tüketiciler ve işletmeler için hala acı verici derecede yüksek.

1 Ağustos'ta göreve başlayan Al Ghais, "OPEC'i suçlamayın, kendi politika yapıcılarınızı ve yasa koyucularınızı suçlayın, çünkü OPEC ve üretici ülkeler petrol ve gaza yatırım yapmak için zamanı zorluyorlar" dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı geçen ay yaptığı açıklamada, petrol ve gaz yatırımlarının geçen yıla göre %10 arttığını ancak 2019 seviyelerinin oldukça altında kaldığını belirterek, Rusya ihracatındaki acil açıkların bir kısmının başka yerlerde üretimle karşılanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir: Enerji Sektörü ve Borsa

OPEC yetkilisi ayrıca, aşağı havza sektöründe yatırım eksikliğine işaret ederek, OPEC üyelerinin Avrupa ve ABD'deki düşüşü dengelemek için rafineri kapasitesini artırdığını da sözlerine ekledi.

Al Ghais, "Dünyanın sonsuza kadar fosil yakıtlarla yaşayacağını söylemiyoruz ... ama fosil yakıtlara yatırım yapmayacağımızı söyleyerek ... A noktasından B noktasına bir gecede geçmek zorundasınız."

OPEC, dünyanın yeterli petrol elde etmesini sağlamak için var, ancak “yatırım yapmanın önemine sahip çıkılmazsa çok zor olacak" dedi ve "yatırımcılar, finans kuruluşları, politika yapıcılar gibi küresel unsurların da bu konuyu ciddiye almasını ve gelecek için planlamalar yapacağını” umduğunu da sözlerine ekledi.

Petrol Mart ayından bu yana düştü ve Brent bu hafta varil başına 92 ​​doların altına altı ayın en düşük seviyesini vurdu.

Al Ghais, dünya yükselen enflasyonla mücadele ederken 2023 görünümüne nispeten iyimser bir bakış açısıyla yaklaşırken, şu anki görünümün ekonomik yavaşlama korkularını yansıttığını ve fiziksel piyasa temellerini maskelediğini söyledi.

"Çok fazla korku var" dedi. "Çok fazla spekülasyon ve endişe var ve fiyatlardaki düşüşün başlıca nedeni bu."

"Fiziksel pazarda ise her şeyi çok daha farklı görüyoruz. Talep hala güçlü. Bu yılın geri kalanı için talep konusunda hala çok iyimser hissediyoruz."

Kariyerinde dört yıl önce Çin'de çalışan Al Ghais, "Bana göre Çin hakkındaki korkular gerçekten orantısız" dedi. "Çin hala olağanüstü bir ekonomik büyüme yeri."

OPEC+ olarak bilinen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, artı  Rusya ve diğer müttefikleri, pandeminin zirvesinde 2020'de gerçekleştirdiği rekor petrol üretim kesintilerini açığa çıkardı ve Eylül ayında üretimi günde 100.000 varil artırdı.

OPEC+'ın 5 Eylül'de yapacağı bir sonraki toplantı öncesinde Al Ghais, gelecek yılın görünümü konusunda olumlu olmasına rağmen, neye karar vereceğini söylemenin erken olduğunu söyledi.

"Bu konuda çok net olmak istiyorum - gerekirse üretimi azaltabiliriz, gerekirse üretim ekleyebiliriz."

"Her şey olayların nasıl geliştiğine bağlı. Ama dediğim gibi hala iyimseriz. 2023'te talep büyümesinde bir yavaşlama görüyoruz, ancak tarihsel olarak yaşadığımızdan daha kötü olmamalı."

2023 görünümü için "Evet, nispeten iyimserim" diye ekledi. "Bence dünya enflasyonun ekonomik baskılarıyla çok iyi bir şekilde başa çıkıyor."

Al Ghais, OPEC+'ın 2014-2016'da oluşan arz bolluğuyla mücadele etmek için 2017'de arzı kısıtlamaya başladığını ve OPEC'in Rusya'nın 2022'den sonra OPEC+ petrol üretim anlaşmasının bir parçası olarak kalmasını sağlamaya istekli olduğunu söyledi.

1Rusya ve OPEC üyesi olmayan diğer üreticilerle anlaşmayı uzatmayı çok isteriz” dedi.

"Bu, 23 ülke arasında daha geniş ve daha kapsamlı iletişim ve işbirliği biçimlerini kapsayan uzun vadeli bir ilişki. Bu sadece üretim ayarlaması açısından değil."