Önümüzdeki Hafta Piyasalarda İzlenmesi Gereken 5 Şey

Yazılar 30 May 2022

Hisse senedi piyasalarında çalkantılı bir ayın sona ermesiyle birlikte yatırımcılar, Haziran ayı için piyasanın gidişatını belirlemeye yardımcı olabilecek Cuma günkü tarım dışı istihdam raporunu bekliyor olacak. Son zamanlardaki cesaret verici ekonomik veriler, Fed’in ekonomiyi resesyona sokmadan para politikasını sıkılaştırabileceğine dair umutları ateşledi.

Yatırımcılar ayrıca, COVID kısıtlamalarından etkilenen dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin ekonomik görünümüne ilişkin artan endişeler arasında Çin'den PMI verilerini de arayacaklar. Bu arada, Salı günü açıklanacak olan Euro Bölgesi enflasyon verilerinin yeni bir rekor seviyeye ulaşması bekleniyor ve bu da Avrupa Merkez Bankası'nın kendi faiz artırım döngüsünü başlatma beklentilerini güçlendirecek. İşte haftaya başlamak için bilmeniz gerekenler.

1. Tarım Dışı İstihdam Verisi

Cuma günkü Mayıs ayı tarım dışı istihdam verilerinin, işgücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini göstermesi bekleniyor ve ekonomistler, ekonominin Nisan ayında 428.000'den yavaşlayarak Mayıs ayında 320.000 iş eklemesini bekliyor. Hala sağlam olsa da, yaklaşık bir yıl içinde en küçük istihdam artışını temsil edecek.

İşçi kıtlığı nedeniyle ücret artışının sağlam kalması ve işsizlik oranının %3,5'e düşmesi bekleniyor.

Ekonomik takvim ayrıca özel sektör işe alımları, JOLTS iş ilanları, işgücü piyasasındaki talebin yakından izlenen bir göstergesi ve ilk işsizlik başvurularına ilişkin haftalık rakamlar hakkında verileri de içeriyor.

İmalat ve hizmet sektörü faaliyetlerine ilişkin ISM verileri, artan fiyatların etkisi ve tedarik zinciri sorunlarına ilişkin endişeler arasında ön plana çıkacak. Tüketici güveni raporu da olacak.

2. Hisse Senetlerindeki İyileşmenin Devam Etmesi

ABD hisse senedi piyasaları, beklenenden daha iyi gelen ekonomik verilerin Fed'in daha önce korkulan kadar para politikasını sıkılaştırmaya ihtiyaç duymayabileceğine dair umutları artırmasının ardından, üç ana endeksin de on yılların en uzun haftalık kayıplarını yakalamasıyla Cuma günü ralli yaptı.

Cuma günü yayınlanan veriler, tüketici harcamalarının Nisan ayında beklenenden fazla arttığını ve ayrıca enflasyonun yavaşladığını gösterdi.

Tüketici harcama verileri, geçen Çarşamba günü Fed'in Mayıs toplantısının tutanaklarının, "bir dizi" politika yapıcının "aylık verilerin genel fiyat baskılarının artık kötüleşmeyebileceğini gösterebileceğini" düşündüğünü göstermesinin ardından geldi.

Fed, bu yıl şimdiye kadar faiz oranlarını 75 baz puan artırdı ve piyasalar Haziran ve Temmuz aylarında 50 baz puanlık faiz artırımlarını fiyatlıyor.

Bazı piyasa analistleri, enflasyonun zirve yaptığı bir zamanda yüksek oranların ekonomik etkisine ilişkin endişelerin, merkez bankasının Eylül ayında sıkılaştırma döngüsünü durdurabileceği anlamına geldiğini düşünüyor.

ABD borsaları, Anma Günü nedeniyle Pazartesi günü kapalı kalacak.

3. Fed Konuşmaları

Yatırımcılar, önümüzdeki hafta birkaç Fed politika yapıcısından ekonomik görünüm hakkında bilgi alma şansına sahip olacaklar.

Fed’den Christopher Waller Pazartesi günü konuşacak, New York Fed Başkanı John Williams ve ünlü bir şahin olan St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Çarşamba günü konuşacaklar, onu bir gün sonra Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester takip edecek.

Fed ayrıca, Fed'in 12 bölgesinin her birindeki yerel ekonomik koşullara bakan son Bej Kitabını Çarşamba günü yayınlayacak.

4. Çin PMI'ları

Çin ekonomisi, Nisan ayındaki düşüşün ardından bu ay toparlanma belirtileri gösterdi ancak faaliyet geçen yıla göre daha zayıf ve birçok analist ikinci çeyrekte daralma bekliyor.

Yatırımcılar, dünyanın diğer bölgelerinde görülen eğilimlere ters düşen ülkenin sıfır COVID stratejisinden çıkmak için bir yol haritasının olmamasından endişe duyuyor.

Pekin, Salı ve Çarşamba günleri ekonomistlerin 50'nin altında kalmasını bekledikleri ileriye dönük imalat ve imalat dışı PMI'ları yayınlayacak ve Mayıs ayında aylık bir daralmaya işaret ediyor.

Çin, ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan geniş bir önlem paketini zaten açıkladı ve Başbakan Li Keqiang, bunların yakında uygulanması için ayrıntılı yönergeler sözü verdi.

Şanghay, 1 Haziran'da iki aylık bir karantinadan çıkmayı hedeflerken, Pekin, enfeksiyonlar stabilize olduğu için Pazar günü toplu taşımanın bazı bölümlerini ve bazı alışveriş merkezlerini yeniden açtı.

5. Euro Bölgesi Enflasyonu

Ekonomistler tüketici fiyat endeksinin Nisan'daki %7,4'ten Mayıs'ta %7,7'ye çıkarak rekor seviyeye ulaşmasını bekliyor.

Bu, bir sonraki toplantısını 9 Haziran'da yapacak olan ECB'de politika normalleşmesi beklentilerini güçlendirecektir.

Ekonomistler ve piyasalar Temmuz ayında yüzde çeyrek faiz artışı bekliyorlar ancak çok güçlü bir enflasyon okuması, bazı ECB yetkililerinin şimdiden zorladığı daha büyük bir hareketin konuşulmasına neden olabilir.

ECB Başkanı Christine Lagarde, mevduat faizinin Temmuz ayında yükselmeye başlaması gerektiğini ve "nötr orana doğru" daha da yükselmeden önce Eylül ayı sonunda sıfır veya "biraz üzerinde" olabileceğini söyledi.