Önümüzdeki Hafta Küresel Piyasalarda Takip Edilmesi Gereken 5 Şey

Yazılar 1 Ağu 2022

28 Temmuz Perşembe günü ABD ekonomisinin resesyonun eşiğinde olduğunu gösteren verilerden sonra, bu Cuma günkü aylık istihdam raporu normalden daha fazla bekleniyor olacak. Raporun, bazı şirketlerin işleri kestiği ve işe alımları dondurduğuna dair raporlara rağmen, işgücü piyasasının sağlam kaldığını göstermesi bekleniyor.

Yatırımcılar ayrıca düzinelerce şirketin önümüzdeki hafta rapor vermeye hazır olduğu bir dizi kazanç sonucunu sindirmeye devam edecek. Birkaç Fed yetkilisi konuşmaya hazır ve yorumları da yakından izlenecek. Bu arada, İngiltere Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürme çabalarını hızlandırırken faiz artırımlarını hızlandırması bekleniyor. İşte haftaya başlamak için bilmeniz gerekenler.

1. ABD tarım dışı istihdam verisi

Cuma günkü Temmuz ayı tarım dışı istihdam raporu, son zamanlarda Fed'in faiz artırım barajının işgücü piyasasını etkileyip etkilemediğini gösterecek.

Analistler, ekonominin Temmuz ayında 250.000 iş eklemesini, Haziran ayındaki 372.000'den ılımlı hale getirmesini beklerken, işsizlik oranının %3,6 ile tarihi düşük bir seviyede sabit kalması bekleniyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta merkez bankasının Eylül ayı faiz kararının verilere bağlı olacağını söylemesinin ardından, beklenenden daha küçük bir rakam, Fed'in faiz artırımı konusunda beklendiği kadar agresif olmayabileceği görüşünü destekleyebilir.

Fed Çarşamba günü faiz oranlarını %0,75 artırarak, bu boyuttaki ikinci artışı yapmıştı.

Geçen Perşembe günü verilerin ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte daraldığını göstermesinin ardından, hisse senedi piyasaları faiz oranlarının daha yavaş yükseleceğine dair bahislerle desteklendi.

2. Fed Konuşmaları

Yatırımcılar, bu hafta Chicago Fed Başkanı Charles Evans, St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester dahil olmak üzere birçok Fed yetkilisinden yorum alma şansına sahip olacaklar. Yorumları, ekonomik zayıflığa işaret eden son verilerin ardından Eylül ayında daha küçük bir faiz artırımı olabileceğine dair herhangi bir işaret için izlenecek.

Durgunluk ihtimaline ilişkin artan korkular göz önüne alındığında, piyasa gözlemcileri ayrıca Pazartesi günkü Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün imalat PMI'sına ve Çarşamba günkü ISM hizmet PMI'sına özellikle dikkat edecekler ve bunların her ikisinin de ekonominin yavaşladığını doğrulaması bekleniyor.

ABD ayrıca Salı günü JOLTS iş ilanlarına ilişkin verileri yayınlayacak. İş açıkları son aylarda hafiflerken, yüksek seviyelerde kalması bekleniyor.

3. Kazanç tufanı

Beklenenden daha iyi gelen bazı kazanç raporları, geçen hafta hisse senetlerinin yükselmesine yardımcı oldu ve gelir seli, Activision Blizzard, Caterpillar, Uber ve Eli Lilly şirketlerini kapsadı.

Apple ve Amazon'dan Cuma günü yapılan olumlu tahminler, dev şirketlerin ekonomik bir gerilemeden kurtulmak için dirençli olduğunu gösterdi.

İkinci çeyrek ABD kurumsal sonuçları çoğunlukla beklenenden daha güçlü oldu. Reuters verilerine göre şu ana kadar kazanç bildiren 279 S&P 500 şirketinin %77,8'i beklentileri aştı.

Hafta boyunca rapor veren diğer şirketler arasında Loews, Dupont De Nemours, Starbucks, Airbnb, Advanced Micro Devices, PayPal, Booking Holdings, eBay, CVS Health, Moderna, Under Armour, AMC Entertainment, Yum! Markalar, Robinhood ve Restoran Markaları yer aldı.

4. Hisse senetleri rallisi

ABD hisse senetleri Cuma günkü son rallisine devam etti ve üç ana endeks de ay ve hafta için yükseldi.

S&P 500, Kasım 2020'den bu yana en büyük aylık yüzde kazancıyla Temmuz için yaklaşık %9,1 artarken, Nasdaq Nisan 2020'den bu yana en büyük aylık kazancıyla Temmuz ayında yaklaşık %12,3 arttı.

Hisse senetleri, ağırlıklı olarak iyimser kazanç raporlarının yanı sıra, Fed'in bazılarının korktuğu gibi faiz artırımları konusunda agresif olması gerekmeyebileceğine dair yatırımcı spekülasyonları ile desteklendi.

Hisse senetleri için ayın olumlu bitmesine rağmen, UBS Global Wealth Management'ın baş yatırım sorumlusu Mark Haefele, Reuters yatırımcılarının dikkatli davranmaları gerektiğini söyledi ve şunları kaydetti: "Yakın vadede, geniş hisse senedi endeksleri için risk-ödül olacağını düşünüyoruz. Hisse senetleri 'yumuşak iniş'te fiyatlanıyor, ancak ekonomik aktivitede daha derin bir 'çöküş' riski artıyor."

5. İngiltere Merkez Bankası (İMB) faiz artırımlarını hızlandıracak

İngiltere Merkez Bankası'nın 4 Ağustos Perşembe günkü toplantısında, 1995'ten bu yana yaptığı en büyük artış olacak olan faiz oranlarını yarım puan artırması bekleniyor.

Bankanın son iki toplantısında yalnızca üç İMB yetkilisi %0,5 faiz artırımı lehinde oy kullandı, ancak o zamandan bu yana veriler enflasyonun kırk yılın en yüksek seviyesi olan %9,4'e ulaştığını gösterdi. Ekim ayına kadar İMB’nin hedefinin altı katı olan %12'ye ulaşabilir.

Başkan Andrew Bailey, enflasyonu düşürmek için gerekirse güçlü davranma sözü verdi.

Başka yerlerde, Avustralya Rezerv Bankası'nın Salı günkü yaklaşan toplantısında faiz oranlarını %0,5 artırması bekleniyor, Down Under enflasyonu %6,1'de, RBA'nın %2-3 hedefinin iki katından fazla.