OECD, 2024 İçin Küresel Kurumlar Vergisi Revizyonunu Öngörüyor

Yazılar 15 Tem 2022

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü 11 Temmuz Pazartesi günü G20 maliye bakanları için organizasyonla ilgili bir güncellemede, bir nesildeki sınır ötesi vergi kurallarının en büyük revizyonunun şimdi 2024'te yürürlüğe girme yolunda olduğunu söyledi.

OECD tarafından yönetilen ve geçen yıl 140'a yakın ülkenin kabul ettiği organizasyon, düşük vergili ülkelerde kâr elde edebilen Apple ve Amazon gibi büyük dijital şirketlerin ortaya çıkışını daha iyi değerlendirmeyi amaçlıyor.

İki aşamalı reformun ilk ayağı, dünyanın en büyük çok uluslu şirketlerinden elde edilen kârın %25'ini, şirketlerin fiziksel konumundan bağımsız olarak müşterilerinin bulunduğu ülkelerde vergilendirme için yeniden tahsis etmeyi amaçlıyor. İkinci ayak, küresel asgari kurumlar vergisi oranını %15 olarak belirlemeyi amaçlıyor.

Her ne kadar birçok ülkenin vergi yasalarında yapılacak karmaşık değişiklikleri kabul etmenin zorluğu göz önüne alındığında, bu oldukça iddialı görünse de, her iki sütun da başlangıçta gelecek yıl uygulanmaya başlayacak.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann yaptığı bir açıklamada, "Bu çalışmayı sonuçlandırmak için mümkün olan en kısa sürede çalışmaya devam edeceğiz, ancak kuralları doğru bir şekilde almak için gerektiği kadar zaman kullanacağız.” Dedi.

"Bu kurallar, önümüzdeki on yıllar boyunca uluslararası vergi düzenlemelerimizi şekillendirecek" dedi.

OECD, bu hafta Bali'de G20 maliye bakanları için hazırladığı bir raporda, ilk sütun için yeni zaman çizelgesinin, 2024'te yürürlüğe girebilmesi için onu destekleyen çok taraflı yasal çerçevenin imzalanması için 2023 ortası için zorlu bir son tarih belirlediğini söyledi.

Bu arada, çoğu ülkenin 2024'te de yürürlüğe girmesi için küresel asgari vergi oranını kabul etmeyi planladığını söyledi.