Odak Ukrayna Krizine Dönerken, Altın Doların Geri Çekilmesiyle Yükseldi

Yazılar 18 Mar 2022

Altın, ABD doları ve Hazine getirilerindeki gerilemenin desteğiyle Perşembe günü %1 yükseldi ve yatırımcılar Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin gelişmelerini temkinli bir şekilde izledi.

Spot altın %1 artışla ons başına 1.948.06$'a yükseldi. ABD altın vadeli işlemleri ise %2 artışla ons başına 1.947.70$'a yükseldi.

New York'taki Heraeus Metal Management'ın ticari satış ve pazarlama müdürü Miguel Perez-Santalla, zayıf bir doların ve Ukrayna'daki durumun hala arka planda kalmasıyla insanların altına yığılmaya başladığını söyledi.

Perez-Santalla, "Altın daha yüksekleri test etmeye devam edecek, arkasında çok fazla talep ve çok fazla endişe var. Tekrar 2.000 doları aşabiliriz." dedi.

Rusya'nın "özel bir askeri operasyon" dediği şeyi sona erdirmek için yapılan görüşmelerde ilerleme işaretleri, bu hafta küresel hisse senetlerinin yükselmesine yardımcı oldu, ancak Kremlin henüz bir anlaşma olmadığını söyledi.

Dolar ve Hazine getirileri, Fed'in faiz oranlarını çeyrek puan artırmasından bir gün sonra gevşedi ve yatırımcılar daha da güçlü bir faiz artışı fiyatladı.

Artan ABD faiz oranları normalde, getiri getirmeyen varlığı elde tutmanın fırsat maliyetini artırdığı için altına baskı yapma eğiliminde olsa da, külçe yatırımcıları, çoğunlukla yükselen enflasyonla mücadele için altını tercih ettiği için Fed’in faiz artırımını çok az dikkate alıyor gibi görünüyor.

Bağımsız analist Ross Norman, "Bu boğa koşusunun bacakları olduğu konusunda sizi cesaretlendirmek için tek bir şeye bakmanız gerekse, ETF (döviz ticareti fonu) akışlarına bakıyor olurdunuz ve bu gerçekten olumlu" dedi.

Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si olan SPDR Gold Trust'ın elindeki altın 1.070,53 tonla Mart 2021'den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Spot gümüş ise ons başına %1.6 artışla 25.47$'a yükselirken, platin %0.6 artışla 1.024.00$'a yükseldi. Paladyum yaklaşık %5 artışla ons başına 2.529.13$'a yükseldi.