NIKKEI 225 NEDİR?

Yazılar 25 Eki 2019

Nikkei 225 Hisse Senedi, Japonya'nın önde gelen borsa endeksidir ve Japon ekonomisinin borsa barometresidir. Geniş bir sanayi alanını kapsayan 225 büyük Japon şirketinin davranışını ölçmektedir. Nikkei 225'nin ABD'deki Dow Jones Industrial Average (DJIA) endeksine eşdeğer olduğu kabul ediliyor.

Doğrudan bir endekse yatırım yapmak mümkün değildir. Ancak Nikkei 225'in hisse senetlerine yatırım yapmak isterseniz bunun en iyi yolu endeksi takip eden ve borsada işlem görmüş bir fon (ETF) üzerinden işlem yapmaktır.

Kaynak: japantimes.co.jp

Nikkei 225, stok ortalamalarının istikrarlı ve üssel olarak nasıl büyüdüğünü doğru şekilde yansıtmıyor. 29 Aralık 1989'da Nikkei 38.915.87'de kapanmadan önce, gün içi 38.959.44 seviyesine gelerek tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Son 10 yılda Nikkei altı kat büyüdü.

15 Mart 2011'de yaşanan büyük deprem Japonya'nın kuzeydoğu bölgesini salladıktan iki iş günü sonra, Nikkei %10'dan daha fazla değer kaybetti ve 8605.15'e düştü. Endeks tüm yıl boyunca düşmeye devam etti ve 25 Kasım'da 8160.01'e geriledi. O yıl Nikkei %17 oranından daha fazla düşüş yaşamıştı.

Endeks her yıl eylül ayında gözden geçiriliyor ve değişiklik gerekiyorsa ekim ayında endekste düzenlemeler yapılıyor.

Dünyanın en tanınmış markalarından bazıları Nikkei 225'e dahildir. Canon Inc. (CAJ), Panasonic Corp. (PCRFY), Sony Corp. (SNE), Nissan Motor Co. (NSANY), Toyota Motor Corp (TM), Mazda Motor Corp (MZDAY) ve Honda Motor Co. (HMC) bu şirketlerden bazılarıdır.

Endeksteki stoklar şu sektörler altında yer almaktadır: teknoloji, finans, tüketim malları, malzemeler, sermaye malları, nakliye ve kamu hizmetleri. Genel olarak, endekste 36 farklı sektörden şirket bulunuyor.

NIKKEI 225'E NASIL YATIRIM YAPILIR?


Dow Jones Industrial Average gibi, Nikkei 225 Stock Average fiyat ağırlıklı bir hisse senedi endeksidir. Şirketlerin sıralaması, hesaplamalarda piyasa kapitalizasyonunun kullanıldığı diğer ana endekslerden farklı olan hisse senedi fiyatına göre belirlenir. 1950 Eylül ayından bu yana hesaplanan (1949 Mayıs tarihine kadar geriye dönük), Asya’nın en eski endeksidir ve aynı zamanda Nikkei Index veya the Nikkei olarak da adlandırılır.

Nikkei 225'te her bir hisse senedini almak ve yönetmek, maliyet ve vergi uygulamaları düşünüldüğünde hiç de pratik ve mantıklı değildir. Bireysel yatırımcıysanız temel varlıkları Nikkei 225 ile ilişkili olan borsada işlem gören ETF'ler aracılığıyla yatırım yapabilirsiniz.

ETF NEDİR?


ETF,  borsa yatırım fonu olarak adlandırılır. Aynı zamanda menkul kıymetler borsalarında işlem gören bir yatırım fonudur da diyebiliriz. ETF'ler hisse senedi, emtia veya tahvil gibi varlıkları tutarlar ve genellikle arbitraj mekanizması ile çalışırlar.

Gün sonunda fiyatlandırılan yatırım fonlarının aksine, ETF'ler gün boyunca ticaret yaparlar. Fiyatları bir hisse senedi gibi hareketlenir ve hisse senedi gibi işlem görürler. Aktif olarak yönetilen fonlardan daha düşük giderleri bulunur.

Tokyo Menkul Kıymetler Borsası'nda Nikkei 225 ticaretini izleyen birçok ETF vardır. Bunlar arasında Blackrock Japan’ın iShares Nikkei 225 ETF’si, Nomura Varlık Yönetimi’nin Nikkei 225 Borsa Yatırım Fonu (NTETF) ve Daiwa Asset Management’ın Daiwa ETF Nikkei 225’i var.

Bu ETF'leri takas etmek için, borsada listelenmeyen yatırımları satın almanızı ve satmanızı sağlayan bir aracı kurumla (brokerle) bir hesap açmanız gerekir. Bu hesap aracılığıyla hisse alım/satım işlemi yapabilirsiniz.

ETF'lerin yerel pazarlarında alım satım yapmasının bazı komplikasyonları olduğunu unutmayın. Tokyo Menkul Kıymetler Borsası'nda listelenen ETF'ler yen cinsindendir. Nikkei 225'in performansını izlemeye ek olarak, yen ile diğer para birimleri arasındaki kur dalgalanmalarını da göz önünde bulundurmanız gerekecektir. İngiltere, Fransa, Almanya, İsviçre, İtalya ve Singapur gibi ülkeler de Tokyo Menkul Kıymetler Borsası'nda kote edilmiş olan Nikkei 225'i izleyen ETF'ler sunmaktadır.

Nikkei 225 endeksi anlık olarak 21.464,23 seviyesinde işlem görüyor: