MİLYONERLERDEN YATIRIM STRATEJİLERİ

Yazılar 6 Şub 2020

Eğer başarmak istediklerinizi en iyi şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız, önce onları başarmış olan insanlara kulak verin. Eğer bir yatırımcıysanız veya yatırımcı olmak istiyorsanız, piyasalarda başarılı olanların sunduğu dersleri ve hayat hikayelerini inceleyin. Yatırım zor iştir ve eminim ki neredeyse herkes bu önermeye katılacaktır. Fakat işin en zor kısmı sürekli olarak kazanabilmek, yani devamlı başarıyı sağlamaktır. Bu nedenle piyasalarda para kazanmak stratejik ve metodik bir yaklaşım gerektirir.

Fakat unutmayın ki hiç kimsenin hayat hikayesi, başarısı, yatırım stratejileri veya yorumları %100 doğru kabul edilerek uygulanmamalıdır. Bu derslerden çıkarımlar yaparak kendi yatırım stratejinizi oluşturmalı ve yatırım tarzınızı belirlemelisiniz.

Hayati dersleri öğrenmenin en iyi yollarından birisi unutmadığımız hatalar yapmış olmaktır. Yine  de bu pek de öğrenmenin tercih edilen bir yolu değil. Fakat tecrübesi  yüksek, bilgilerini paylaşan kişilerin hatalarından çıkardıkları  derslerden bir şeyler öğrenmek de aynı etkiyi yaratabiliyor.

İşte size milyoner yatırımcılardan bazı hayat dersleri. Hazırsanız başlayalım:

Jesse Livermore: Kayıpların Kabulü Üzerine


"Tam olarak yanlış şeyi yaptım. Pamuk bana kaybedeceğimi gösterdi, ben sakladım. Buğday bana kar edeceğimi gösterdi, ben satış yaptım. Her şey bir yana, kaybedilen bir oyunu sürdürmeyi denemekten çok daha az şey var. Her zaman size kayıp gösteren şeyi satın ve size kar gösterenleri de saklayın." - Jesse Livermore

Bu, birçok yatırımcı arasında görülen yaygın bir sorundur. Bu sorunun görüldüğü yatırımcılar genellikle en iyi senaryoda sadece kârsız bir şekilde işlemlerini kapatacaklarını ümit ederek kayıplara göz yumarlar. Ancak en kötü senaryoda çok para kaybederler. Başka bir senaryoda, yatırımcılar kar elde etmek için çok hızlı davranırlar ve önlerindeki fırsatları göremeden işlem yapmış olurlar. Bu durumda büyük kayıpları olanların ve küçük kazananların piyasalarda asla başarılı olamayacağını söylesek pek de yanılmış olmayız.

Alexander Elder: Trendleri İzlemek Üzerine


"İyi bir yatırımcı olmak için gözleriniz tamamen açıkken yatırım yapmalısınız. Yani pişmanlıklar ve hayaller üzerine düşünerek vakit ve enerji kaybetmeden gerçek trendleri ve eğilimleri tanımanız gerekir." - Alexander Elder

Çoğu yeni yatırımcı, piyasa dinamiklerinin saniyeler içinde gelişip değişebildiğini görmek için gerçekten yeterli olan çabayı sarf etmiyor. Ayrıca, belirli koşullar gerçekleştiğinde onlara tam olarak ne yapacaklarını söyleyecek bir strateji öğrenmek için zaman da ayırmıyorlar. Buna ek olarak, bu tip yatırımcılar kendilerini yatırımda gerçekleşecek olan fiyat değişimlerine zihinsel olarak hazırlamıyorlar. Bu nedenle; yeterli hazırlık olmadan, yeni yatırımcılar yanlış zamanlarda sürekli olarak piyasaya girip çıkarak istekli düşünme/hayaller ve korku ile yatırım yaparlar. An'da kalın. Piyasanın ne yaptığına odaklanın ve ne geçmişteki pişmanlıklara ne de başarma arzunuzun yarattığı fantezilere kendinizi fazla kaptırın. Her ikisi de dikkatinizi şu anda önemli olan tek şeyden uzaklaştıracaktır: piyasa dinamiklerini izlemek ve işlemlerinizi bu dinamiklere göre planlamak.

Warren Buffett: Yatırımı Öğrenme Üzerine


"Risk, ne yaptığınızı bilmemekten kaynaklanır." - Warren Buffett

Blackjack, kumarhaneler için riskli midir? Herhangi bir elde para kaybedebilirler, ancak binlerce elden sonra da her şeyi kazanabilirler. Kumarhanenin uzun vadede blackjack'te para kaybetme riski çok azdır, ancak en nihayetinde blackjack bir kumar oyunudur. Birçok kişi de finansal piyasaları kumar olarak değerlendirme eğilimindedir, ancak sadece bir avantajınız yoksa (kumarhanelerde olduğu gibi) risklidir. Sıkı çalışma, sağlam bir yatırım stratejisi ve bu stratejiyi tutarlı bir şekilde uygulamakla kendinize bir avantaj yaratabilirsiniz. Avantajınız varsa, yatırımda çok az riskle karşı karşıya kalırsınız.

Risk, üstünlüğe sahip olmamaktan kaynaklanır - yani masada krupiye yerine kumarbaz olursunuz.

Warren Buffett'in yatırım stratejilerini kullanarak yatırım yapma konusunda bilgi almak isterseniz buraya tıklayarak ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.

Jesse Livermore: Çalışma Üzerine


"Oyun bana oyunu öğretti... ve öğretirken sopasını da saklamadı." - Jesse Livermore

Sözdeki temayı fark ettiniz mi? Yatırım, her zaman çalışma ve metodik, yapılandırılmış bir yaklaşım gerektirir. Ne yazık ki, fikirler sizi sadece belli bir yere kadar götürecektir. Piyasa bir günden diğerine değişiklik gösterir. Trendler, volatilite, şirket haberleri ve hacim gibi değişikliklerin hepsi bir günden diğerine değişirler ve bu değişimler sizin ne kadar karlı olacağınızı etkiler. Yatırımcıların da bu sebeple değişen koşullara uyum sağlamaları gerekmektedir. Yani sıkı çalışma ve disiplin, yatırım yaparken sahip olmanız gereken beceriler arasında ilk sıralardadır.

Yukarıda tartışıldığı gibi, piyasanın size ne vermesini istediğinizi ve duygularınızı, arzularını bir kenara bırakaral piyasanın sağladığı ölçüde yatırım yapmalısınız. Piyasa doğal olarak acımasızdır ve cömert değildir. Özellikle yeterince hazırlıklı değilseniz, piyasa size dayanılmaz derecede sert görünebilir. Doğru risk yönetimi yapmazsanız hesabınız saniyeler içinde sıfırlanabilir ve bu durumda suçlanacak tek kişi siz olursunuz. Piyasa her zaman piyasadır; sizin ne yaptığınızı, para kazanıp kazanmamanızı önemsemez. Eğer sürekli olarak bir şekilde para kaybediyorsanız, piyasa size bir ders vermeye çalışıyordur. Bu durumda hatalarınızdan ders almalısınız. Eğer dersinizi almazsanız hatalarınızı öğrenene ve sermayenizi kaybedene kadar piyasanın tokatlamalarına maruz kalırsınız.

Sonuç

Kazanan yatırımcılar şu anda piyasada neler olduğuna dikkat ediyorlar, ne olacağı konusunda hayali fikirlere sahip değiller ve geçmişte olanlar hakkında pişmanlık duymuyorlar. Bu tutum, onların yatırım risklerini kontrol etmelerini ve bekledikleri gibi ilerleyen işlemlerden faydalanmalarını sağlar. Milyoner yatırımcılar kendi gemilerinin ustalarıdır. Tutarlı ve avantaj sağlayan stratejik bir yaklaşım geliştirmek zaman ve yoğun çalışma gerektirir.

Borsa paranızı alırken hiçbir problem yaşamaz. Eğer bir problem varsa, size bir şeyler anlatmaya çalışıyordur. Eğer piyasaları gerçekten dinleyip onlara uyum sağlamayı öğrenirseniz, borsa sizi çalışkanlığınız için ödüllendirecektir. Yani borsa alanı herkes için eşittir, herkes kazanabilir. Asıl soru, sen kazanabilir misin?


Kaynak:
https://www.thebalance.com/what-you-can-learn-from-these-millionaire-traders-3860978