MARKET CAP NEDİR?
Market cap, bir şirketin hisse senetlerinin toplam piyasa değeri anlamına gelir. Genellikle "piyasa kapitalizasyonu" olarak adlandırılır ve bir şirketin hisselerinin toplam sayısının, hisselerin mevcut piyasa fiyatı ile çarpılmasıyla elde edilir.
Bir örnekle açıklamak gerekirse, her biri 100 dolar karşılığında 10 milyon hisseye sahip bir şirketin 1 milyar dolarlık bir piyasa kapitalizasyonu olacaktır. Yatırımcılar bu sayıyı şirketin büyüklüğünü belirlemek için kullanır. Yani eğer bir yatırımcı X şirketinden hisse satın almak istiyorsa şirketin market cap değerine bakarak yatırım için iyi bir tercih olup olmadığını belirlemek için kullanabilir.
Market Cap Tanımı
Market cap, bir şirketin borsa tarafından belirlenen değerine karşılık gelir. Şirketler tipik olarak piyasa değerlerine göre 3'e ayrılır:
Büyük/Large-cap (10 milyar dolar veya daha fazla),
Orta/Mid-cap (2 milyar-10 milyar dolar),
Küçük/Small-cap (300 milyon-2 milyar dolar).
300 milyon doların altındaki herhangi bir şirket bazen micro-cap olarak adlandırılabilir. 200 milyar doların üzerindeki şirketler de mega-cap olarak isimlendirilebiliyor. Bu tip şirketlere örnek olarak Apple, Amazon ve Facebook'u söyleyebiliriz.
Market cap, bir şirketin değerini tahmin etmede hızlı ve kolay bir yöntemdir. Böyle bir durumda, hisse fiyatını mevcut hisse sayısı ile çarpmanız yeterlidir. Market cap formülü:
Market cap = hisse senedi fiyatı x mevcut hisse senedi sayısı
Bir şirketin büyüklüğünü görmek için market cap değerinin kullanılması önemlidir, çünkü şirket büyüklüğü gibi faktörler risk açısından yatırımcıların ilgilendiği bir unsurdur. 100 milyon dolardan 20 milyon hisseye sahip bir şirketin 2 milyar dolarlık bir market cap değeri olacaktır. 1.000 $ hisse fiyatı olan ancak sadece 10.000 hissesi olan ikinci bir şirket ise 10 milyon dolarlık bir market cap değerine sahip olur.
Bir şirketin market cap değeri ilk olarak halka arz (IPO) yoluyla kurulur. Bir şirket halka açıldıktan ve borsada işlem görmeye başladıktan sonra fiyatı piyasadaki hisselerinin arz ve talep durumuyla belirlenir. Eğer şirketin olumlu faktörlerinin etkisiyle hisselerine yüksek bir talep varsa, fiyatı artacaktır. Şirketin gelecekteki büyüme potansiyeli hakkında olumsuz bir görünüm varsa fiyatı düşebilir. Bu durumda da market cap, şirketin değerinin gerçek zamanlı bir göstergesi haline gelir.
Yatırım fonları ve bazı kurumsal yatırımcılar kendilerini market cap ile ölçülmüş şirketlerle sınırlarlar. Yani herhangi bir yatırım fonu kendisini küçük veya büyük bir sermaye fonu şeklinde göstererek piyasaların özelliklerinden faydalanabilirler.
Market Cap ve Yatırım
Market cap, ilgilendiğiniz hisse senetleri doğrultusunda portföyünüzü farklı büyüklükteki şirketlerle hangi şekilde çeşitlendirebileceğinizi belirlemede yardımcı olabilecek bir ölçümdür. Büyük sermayesi bulunan şirketlerin (large-cap) market cap değerleri genellikle 10 milyar dolar veya üzeridir. Bu büyük şirketler genellikle uzun süredir varlığını süren ve köklü endüstrilerin önemli oyuncularıdır. Büyük sermayeli şirketlere yatırım yapmak kısa vadeli yatırımlarda büyük getiriler sağlamayabilir. Fakat genellikle uzun vadede bu şirketler yatırımcıları hisse değeri ve temettü ödemelerinde tutarlı bir artışla ödüllendirir.
Orta büyüklükteki şirketler (mid-cap) genellikle 2 milyar-10 milyar dolar arasında bir piyasa değerine sahiptir. Mid-cap şirketler, hızlı büyümesi beklenen sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerdir. Bu şirketler için genişleme/büyüme sürecindedir de diyebiliriz. Büyük sermayeli şirketlere göre doğal olarak daha yüksek risk taşırlar. Ancak büyüme potansiyelleri bakımından oldukça caziptirler.
Piyasa değeri 300 milyon-2 milyar dolar arasında olan şirketler genellikle küçük sermayeli şirketler (small-cap) olarak sınıflandırılır. Bu küçük şirketlerin yaşı oldukça genç olabilir ve yeni endüstri/sektörlere hizmet ediyor olabilirler. Bu şirketler yaşları, hizmet verdikleri piyasalar ve büyüklükleri nedeniyle yüksek riskli yatırımlar olarak kabul edilir. Sermayesi az olan küçük şirketler ekonomik durgunluk/yavaşlama veya krizlere karşı çok daha hassastır. Yani small-cap şirketlerin hisse fiyatları mid-cap ve large-cap şirketlere kıyasla daha uçucu ve daha az likittir.
Bir yatırım kararı vermek için, şirketlerin market-cap değerini dikkate almanız gerekebilir. Çoğu yatırımcı, large-cap, mid-cap ve small-cap hisseleri içeren çeşitlendirilmiş bir portföye sahip olmanın arzu ettikleri getiri ve risk seviyelerini elde etme olanağı tanıdığı kanısındadır. Portföyünüzün daha istikrarlı olmasını istiyorsanız, büyük sermayeli hisse senetlerine daha fazla yer ayırmak istersiniz. Daha fazla miktarda cari gelir isteyenler de tipik olarak large-cap şirketlere yönelecektir. Buna karşılık, fazla gelire ihtiyacınız yoksa ve birincil hedefiniz portföyünüzün yıllar boyunca olabildiğince büyümesini sağlamaksa, büyük olasılıkla küçük ve orta büyüklükteki hisse senetlerine yatırım yapmak isteyeceksiniz.
Market Cap Değişimi
Market cap, birçok faktörden etkilenebilir ve değeri değişebilir. Örneğin, aşağıdaki faktörler bir hisse senedinin fiyatını etkileyebilir:
Hisseye olan arz ve talep
Şirketin temel gücü
Belirli bir şirketi, sektörü veya genel piyasayı etkileyen haberler
Rakiplerin performansı
Politik gelişmeler,
Yeni yasalar veya düzenlemeler,
Küresel olaylar.
Mevcut hisselerin sayısı aşağıdaki faktörlerden etkilenebilir:
Şirketin yeni hisse ihraç etmesi,
Şirket,n bazı hisseleri geri alması.
Sonuç
Bir şirketin market cap değeri, temellerinin sağlam olup olmadığını değil, yalnızca kaç hissesinin iyi durumda olduğunu ve bu hisselerin değerini tanımlamada yardımcıdır. Dolayısıyla, market cap her ne kadar dikkate alınması gereken bir metrik olsa da, yatırım yapmaya karar vermeden önce dikkat etmeniz gereken tek unsur veya ölçüm bu değildir. Ayrıca, hisse senetlerinin aşırı yüksek veya düşük değerli olması oldukça yaygındır, çünkü hisse senetleri herhangi bir matematiksel formüle dayanarak değerlenmezler. Bu da market cap değerinin bir şirketin gerçek potansiyelini olumlu veya olumsuz olarak her zaman doğru bir şekilde yansıtmayabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, herhangi bir yatırım kararı vermeden önce her zaman kapsamlı bir araştırma yapmaya özen gösterdiğinizden emin olun ve seçtiğiniz hisse senetlerinin veya daha geniş varlık sınıflarının finansal hedeflerinize ve risk toleransınıza uygun olup olmadığına dikkat edin.
Kaynaklar:
Corporate Finance Institute
https://stockstotrade.com/what-is-market-cap