LITECOIN NEDİR?

Yazılar 2 Nis 2020

Litecoin; dünyadaki herkesin anında sıfıra yakın maliyetle ödeme yapmasına olanak sağlayan, eşler arası (P2P) bir kripto para birimidir. Litecoin; Bitcoin ve XRP'den sonra üçüncü en büyük kripto para birimidir.

Litecoin, merkeziyetsiz ve tamamen açık kaynaklı, küresel bir ödeme ağıdır. Litecoin, kullanıcılara kendi finansmanlarını kontrol etme yetkisi verir. Litecoin de çağdaşları gibi bir online ödeme sistemi olarak işlev görür. PayPal veya bir bankanın online ağı gibi, kullanıcılar Litecoin’i para aktarmak için kullanabilir.

Tüm kripto para birimleri gibi, Litecoin de merkezi değildir ve madencilik adı verilen prosedürle oluşturulur. Geleneksel para birimlerinin aksine, Litecoin’in arzı sabittir -dolaşımda olan Litecoin sadece 84 milyondur. Her 2.5 dakikada bir (Bitcoin için bu süre 10 dakikadır), Litecoin ağı blok üretir. Bu blok son Litecoin işlemlerinin bir defter girişi gibidir.

Litecoin Değerli Mi?


Herhangi bir para birimi - ABD doları veya altın gibi emtialar dahil - toplumun sandığı derecede değerlidir. Fakat Federal Rezerv çok fazla nakit dolaşımına yol açarsa, örneğin, doların değeri kısa sürede düşecektir. Yani herhangi bir mal veya hizmet daha kolay ve ucuz bir şekilde kullanılabilir hale gelecektir. Litecoin'in yaratıcıları yeni bir para biriminin piyasada itibar kazanmasının zor olacağını anladılar. Fakat bir yandan da Litecoin sayısını kısıtlayarak insanların aşırı üretim korkusunu ortadan kaldırdılar.

Bitcoin'e kıyasla Litecoin’in doğasında bazı avantajlar vardır. Litecoin, daha kısa blok oluşturma süresi göz önüne alındığında daha fazla işlem yapma kapasitesine sahiptir.

1990'ların sonunda ve 2000'lerin başında, Zimbabve hiperenflasyon ile eşanlamlı hale gelmişti. Enflasyon % 89.7 sekstilyona* ulaştığında ve Zimbabwe doları değersiz hale geldiğinde, pek çok insan servetlerini likit varlık tutacak kadar kötü bir hale getirdi. İnsanların günlük ticaret için daha istikrarlı bir şey - başta ABD doları ve Güney Afrika randı - kullanmaktan başka seçeneği yoktu. Litecoin ise hiperenflasyonu imkansız kılar. Ancak yine de LTC’nin genel kabul görmesi ve daha fazla kişinin bu para birimini kullanmasını sağlama zorluğu mevcuttur.

* Sekstilyon: Kısa ölçeğe göre 1021, uzun ölçeğe göre ise 1036sayısını ifade eder.

Litecoin'in Avantajları Nelerdir?


Madenciler şu anda blok başına 50 yeni Litecoin ile ödüllendiriliyor, bu miktar her 4 yılda bir (her 840.000 blokta) yarıya iniyor (halving). Cüzdan şifrelemesi, cüzdanlarınızı güvence altına almanızı sağlar. Böylece işlemlerinizi ve hesap bakiyenizi görüntüleyebilirsiniz. Ancak Litecoin ile harcama yapmadan önce şifrenizi girmeniz gerekir. Bu, ödeme yapmadan önce cüzdanları çalan virüslerden ve truva atlarından korunmanızı sağlar.

Litecoin’in Özellikleri:

-Litecoin hızlı işlem süresine sahiptir. Litecoin ile gönderilen para genellikle birkaç dakika içinde cüzdanınızda görünür, Bitcoin’de ise bu süre 10-15 dakika arasındadır.

-Litecoin’in işlem ücretleri büyük ölçüde düşüktür. Blok uzunluğuna bağlı olarak işlemler için madencilere daha fazla ödeme yapmanız gerekebilir. Litecoin'in blokları ise Bitcoin'den daha küçüktür. Bu nedenle daha düşük ücretlere sahiptir.

-Litecoin, SegWit ve Lightning Network gibi bazı önemli teknik iyileştirmelere sahiptir.

-Litecoin, Bitcoin ve Ethereum için büyük bir sorun olan yüksek işlem hacmi konusunda daha iyi performans sergiler.

-Toplamda çıkarılması gereken Litecoin sayısı 84 milyondur – yani Bitcoin'in 4 katı.

Neden Litecoin?


Şu anda Bitcoin'in büyük bir ölçeklenebilirlik sorunu var. Bitcoin birçok değişiklik yapmasına rağmen hala dünyadaki her kullanıcıya hizmet edemiyor. Ek olarak Bitcoin'in popülaritesi arttıkça ücretleri de artacak. Bu, belki bir araba veya ev satın almak gibi yüksek maliyetli işlemlerde göz ardı edilebilir bir rakam olacaktır. Peki ya bir fincan kahve almak için Bitcoin ile ödeme yapmak istersek ne olacak?

Litecoin, Bitcoin'den çok daha iyi bir ölçeklendirme performansı ile düşük maliyetli ve anlık işlem olanağı sunarak bu soruna bir çözüm sunuyor. Yani, Litecoin Bitcoin'in hatalarından öğrenerek sorunları çözebilir.

Kullanıcıların iki kripto para arasındaki farkları ve benzerlikleri daha iyi anlamalarına yardımcı olmak adına Bitcoin genellikle altınla, Litecoin gümüşle karşılaştırılır. Geleneksel olarak, altın sadece depolamak ve güvende tutmak için kullanılmıştır, gümüş ise madeni paralara dönüştürülmüş ve ortak satın alımlar için kullanılmıştır. Altın ve gümüş benzetmesi değeri değil, yararlılığı ifade eder. Her zaman daha az Bitcoin olacağı için (altın gibi), daha az kullanılacaktır, fakat daha değerli olacaktır. Bununla birlikte, daha fazla Litecoin (gümüş) mevcut olduğundan kullanım alanı daha geniştir ve çok daha fazla kullanılır, ancak değeri altına (Bitcoin) kıyasla daha düşüktür. Bu nedenle, Litecoin'in gelecekte küçük / günlük işlemler için kullanılması çok daha olasıdır.

Bir düşünün: altınla küçük bir şey için ödeme yapmak mantıklı olur mu? Satın almak istediğiniz ürünü ödemek için çok küçük miktarlarda altın bulundurmanız gerekecektir. Kahve alırken biraz altın tozu ile ödeme yapmaya çalıştığınızı düşünün! Ancak gümüş hacim olarak altına göre daha az değerli olduğundan, günlük kullanım için çok daha kullanışlıdır.

Teorik olarak, hem altın hem de gümüşü aynı şekilde kullanabilirsiniz. Kamyon dolusu gümüş sikke (Litecoin) veya tek bir altın külçe (Bitcoin) ile bir ev satın alabilirsiniz. Yani tekrar aynı sonucu elde etmiş olursunuz.

Güncel Litecoin Grafiği:

Sonuç

Bir para birimi, muhtemelen değerini kaybetmeyeceğinden emin olan bir kullanıcı kitlesine sahip olduğu zaman bir ödeme yöntemi şeklinde kendisini koruyabilmeyi başarır. Litecoin, evrensel olarak tamamen kabul edilmiş bir para birimi değildir. Çünkü Litecoin’in kendi kurucuları bile 100.000'den az kullanıcıya sahip olduklarını kabul ediyorlar. Bitcoin’in ise yarım milyondan fazla kullanıcısı olduğunu düşünürsek Litecoin kullanıcı sayısı kıyaslanamayacak kadar küçük. Ek olarak Litecoin, dikkate değer iyileştirmelerle birlikte Bitcoin'in tüm işlevlerine sahiptir. Zamanla Bitcoin ve Litecoin'in altın ve gümüş standardına gelmesi muhtemeldir.

Kripto para birimleri kullanılmaya devam ettikçe ve giderek değerlendikçe dijital dünyada Bitcoin ve Ethereum’un yanında Litecoin de yüksek standartta bir kripto para birimi olarak varlığını sürdürecektir.


Kaynaklar:

https://www.weusecoins.com/what-is-litecoin
https://www.investinblockchain.com/what-is-litecoin