LİKİT FON NEDİR?

Yazılar 6 Nis 2020

Likit fon, vadesine 90 günden az kalmış sermaye piyasası araçlarından oluşan açık uçlu bir yatırım fonudur.

Likit fonlar, SPK gereği değerli madenlerden hisse senetlerine, devlet tahvili ve bonolardan faiz getirili menkul kıymetlere kadar bir çok enstrümandan oluşur. Fazla paranız varsa ve birkaç gün, hafta veya ay içinde nakit paraya ihtiyacınız olabileceğini düşünüyorsanız likit fonları kullanabilirsiniz. Likit fonların yılda yaklaşık %6-7 oranında getiri sağlaması beklenir.

Likit fonlar, öncelikle bir gün gibi kısa bir sürede menkul kıymetlere yatırım yapan bir tür yatırım fonudur. Adından da anlaşılacağı gibi, bu fonlar yüksek likiditeye sahiptir ve çok kısa vadede menkul kıymetlere yatırım yaptıkları için getiriler daha az dalgalanmaktadır. Ayrıca, bu fonlar tasarruf mevduatlarından daha yüksek getiri sağlar. Bununla birlikte, likit fonlar sabit gelirli menkul kıymetlere yatırım yaptığı için diğer yatırım fonlarından daha düşük getiri oranlarına sahiptir.

Likit fonlar A tipi likit fon ve B tipi likit fon olmak üzere ikiye ayrılırlar. A tipi likit fonlar hisse senedi ağırlıklı fonlardır. Risk oranı daha yüksektir fakat getiri oranı da fazladır. B tipi likit fonlar ise Hazine bonosu, tahvil, döviz ve kıymetli maden ağırlıklı fonlardan oluşur. B tipi likit fonların risk oranı daha düşüktür fakat getiri potansiyeli de diğer fonlara kıyasla azdır. Bu özelliğiyle menkul kıymetlere benzer.

Likit Fonlar Nasıl Çalışır?


Bankaya para yatırmak gibi, likit fonlar da paranıza yatırım yapar. Bu fonlar maksimum 13 aydan kısa sürede olgunlaşan kısa vadeli borç enstrümanlarına yatırım yapıyor. Ancak ortalama olarak 90 günden daha kısa bir vadeye sahiptirler. Kısa vadeli olması özelliğiyle bu fonlar riski azaltmaya çalışır.

Likit Fonların Avantajları


Likit yatırım fonlarını öğrendiğimize göre şimdi bu fonların avantajlarına ve neden bu yatırım fonuna yatırım yapmanız gerektiğine bir bakalım.

1.Nakit yönetimi için idealdir: Likit fonlar, kısa vadeli yatırımlar için tasarruf hesabında birikim sağlamak adına ideal bir üründür. Bu fonlar 30 günden kısa vadeli menkul kıymetlere yatırım yapmaktadır.

2. Düşük risklidir: Likit fonlar, bir ay içinde vadesi gelen kısa vadeli menkul kıymetlere yatırım yaptığı için bu fonlar diğer fonlardan daha az uçuculuk gösterir. Ayrıca kısa vadede temerrüt riski ve faiz oranları da düşük olduğundan riske yakalanma olasılığı azdır.

3.Yatırım yapmak kolaydır: Likit fonların kullanımı kolaydır. Bir gün önceden bildirimde bulunmak suretiyle para kullanılabilir.

4.Profesyonel yönetimle portföy çeşitliliği sağlar: Likit fonlar da diğer yatırım fonlarında olduğu gibi riske açıktır ve bu nedenle dikkatli bir şekilde yönetilmeleri gerekir. Burada devreye profesyonel risk yöneticileri giriyor. Risk yöneticileri, portföyünüzdeki olası riskleri azaltmak ve olabilecek en olumlu getiriyi elde etmeniz için çalışırlar. Profesyonel oldukları içim ekonomi ve piyasadaki büyük resmi daha iyi görerek hareket ederler. Yönetici, portföyünüzü değişen makro ortama ve dinamik faiz oranlarına göre düzenler. Varlıklar üzerinde herhangi bir faiz oranı riski görülürse zaman geçmeden önlem alabilirler.

Likit fonlara yatırım yapmanın faydaları oldukça fazla. Bu nedenle kısa vadeli yatırımlarda bu fonları tercih etmeyi düşünebilirsiniz.

Likit Yatırım Fonlarındaki Riskler


Likit fonunuz, diğer tüm yatırım fonlarında olduğu gibi menkul kıymetlere yatırım yapar. Bu menkul kıymetlerin piyasa fiyatı yükseldiğinde veya düştüğünde, yatırım fonunuzun net varlık değeri (NAV) de yükselir. Ancak likit bir fonun NAV'si diğer fonlar kadar yukarı veya aşağı yönde hareket etmez.

Peki bu likit fonların risksiz olduğu anlamına mı geliyor? Hayır. Likit fonlar düşük volatiliteye sahip olsalar da çeşitli riskler barındırırlar.

Likit fonlar - tüm yatırım fonlarında olduğu gibi - anapara kaybı da dahil olmak üzereçeşitli yatırım riskleri taşır. Yatırımcılar, likit fon yatırımı ile ilgili kayıp ve risklerin farkında olmalıdır. Likit yatırım fonlarına yatırım yapmak, hisse senedi yatırım fonlarına yatırım yapmaktan daha az riskliyken daha düşük getiri sağlar. Benzer şekilde, sabit faizli banka mevduatları, tahvil yatırım fonlarına göre daha düşük risklidir ve daha az getiri sağlar. Getiriler her zaman dalgalanır ve herhangi bir garanti verilemez. Yatırımlar piyasaya bağlı olduğundan, yatırımın değeri artabilir veya düşebilir.

Faiz Riski: Tahvil fiyatları faiz oranları ile yakından bağlantılıdır. Faiz riski, hakim faiz oranlarındaki değişiklik nedeniyle tahvilin fiyatında değişiklik olasılığını tanımlar. Faiz oranları arttığında ters orantılı şekilde çoğu tahvil fiyatları düşer. Faiz oranları düştüğünde de tahvil fiyatları yükselir. Fiyatların faiz oranları değiştikçe daha fazla dalgalanma eğilimi görürüz. Likit fonlar düşük vade borç yatırımlarına ve para piyasası menkul kıymetlerine yatırım yaparken, faiz oranı riski göz ardı edilebilir.

Kredi Riski: Tipik banka sabit mevduatları veya tasarruf hesaplarının aksine, likit yatırım fonları sigortalanmaz. Para piyasası yatırım fonları yüksek kaliteli menkul kıymetlere yatırım yapsa ve yatırımınızın değerini korumaya çalışsa da risk kaçınılmazdır. Bir tahvil ihraç eden kişi anaparayı veya faizi zamanında geri ödeyemezse, tahvilin temerrüde düştüğü söylenir. İhraççının kredi notundaki düşüş veya kredibilite, tahvillerinin fiyatlarının düşmesine ve ihraççının tahvillerini elinde bulunduran likit fonun net varlık değerinin de düşmesine neden olacaktır.

Enflasyon Riski: Likit fon getirileri, hisse senedi ve tahvil gibi daha değişken yatırımlardan daha düşük olma eğilimindedir. Bu da getiri oranının enflasyona ayak uyduramaması riskine yol açmaktadır. Burada anlatılmak istenen enflasyon riski, fiyat seviyelerindeki artışın tahvilin sabit faiz ödemelerinin satın alma gücünü azaltacağı tehlikesidir. Bir tahvilin vadesi ne kadar uzun olursa enflasyon riski de bir o kadar yüksek olur. Tahvil getirileri genellikle enflasyon beklentilerini içerir, böylece yatırımcılar beklenen enflasyon riskini telafi edebilirler. Enflasyon beklenenden fazla yükselirse, yatırımcılar kendilerine geri dönen faiz ve anaparanın tahmin ettiklerinden daha az değerde olduğunu göreceklerdir. Bu nedenle tahvil fiyatları düşecek ve yatırım fonunun net varlık değeri de düşüş gösterecektir. Likit fonlar kısa vadeli varlıklara yatırım yaptığından enflasyon riski düşüktür.

Özetle, bu fonlar likiditeleri yüksek olduğundan, normal tasarruf hesabından daha fazla getiri sağladığı ve vergilendirme avantajlarına sahip olduğu için düzenli birikim hesapları için iyi bir alternatiftir. Bu nedenle, yatırımcılar acil durum fonlarını likit fonlara yatırmayı düşünebilirler.


Kaynaklar:
https://www.valueresearchonline.com/stories/200586/what-are-liquid-funds
https://www.personalfn.com/guide/liquid-funds