Likidite Nedir, Piyasa Likiditesini Ne Yönlendirir?

Yazılar 31 May 2022

Bir varlığın likiditesi, ne kadar hızlı bir şekilde başka bir varlığa, tipik olarak nakde, gerçeğe uygun piyasa değerinde dönüştürülebileceğini tanımlar. Para birimleri genellikle en likit varlıklardır çünkü bir ekonomide mal, hizmet ve yatırımları satın almak ve satmak için yaygın olarak kullanılırlar.

Diğer para birimlerine kıyasla, bireysel para birimleri, döviz kurlarına ve alıcıların ve belirli para biriminin kullanıcılarının uygunluğuna bağlı olarak az ya da çok likittir.

Likidite yelpazesi, yüksek likiditeye sahip nakitten, nadir ve değiştirilmesi veya dönüştürülmesi zor olan likit olmayan fiziksel nesnelere kadar uzanır. Likit varlıkların şahsen veya bir finansal kuruluş aracılığıyla başka bir kuruluşa devri kolaydır.

Tersine, örneğin çok büyük ve ağır bir güzel sanatlar heykeli gibi likit olmayan varlıkların tasfiyesi zor olabilir çünkü herhangi bir zamanda heykel için bir alıcı bulmak sorunlu olabilir. Ayrıca, varlığın devredilmesi, ağır makineler, uzman personel ve karmaşık lojistik gerektirir.

İlgili Yazı: Likidite Nedir?

Piyasa Likiditesini Ne Yönlendirir?

Piyasa likiditesi, bir varlığın çektiği alıcı ve satıcı sayısının bir sonucu olarak da değişir. Büyük sermaye stokları, ilgili alıcı ve satıcılardan oluşan büyük bir havuz nedeniyle genellikle çok likittir; hissedarlar, menkul kıymeti oldukça öngörülebilir bir fiyatla hızla nakde çevirebilirler.

Küçük sermayeli hisse senetlerinin, genellikle hisse senedinin adil piyasa değeri olarak kabul edilen tutarı ödemeye istekli ilgili alıcıların olmaması nedeniyle likit olmama olasılığı daha yüksektir.

Büyük ölçüde, hacim (yani, değiş tokuş edilen hisselerin sayısı) ve teklif (alıcıların ödemek istediği) ve talep (satıcıların ne almak istediği) arasındaki fark, bir menkul kıymetin likiditesinin kritik bileşenleridir, ancak bu bileşenler bu bileşenler zorunlu olarak piyasa kapitalizasyonunun bir işlevi değildir. Örneğin, küçük bir şirketin hissesi popüler hale gelirse, işlem gören hisselerin hacmi artarsa ​​ve teklif sorma yayılımı sıkıysa, çok likit hale gelebilir. Öte yandan, büyük bir şirketteki hisse senedi, işlem hacmi azalırken teklif ve satış arasındaki farkı artırırsa dramatik haberler likit hale gelebilir.