LIBRA COIN TEHLİKEDE Mİ?

haber 15 Eki 2019

Facebook’un kripto para projesi, pazartesi günü İsviçre’nin Cenevre kentinde yönetim kurulu için ilk toplantısını yaptı. Libra Konseyi başlangıçta katılacağını söyleyen 28 üye yerine şu anda 21 üyeden oluşuyor. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, projeyi savunmak için önümüzdeki hafta kongre önünde ifade verecek.

Facebook, kripto para biriminin kurulunu resmi hale getirmeden önce başka bir Libra Birliği üyesini kaybetmekten kaçamadı. Booking Holding, Libra kuruluş üyeleri konsey sözleşmesini imzalamadan ve yönetim kurulunu seçip icra ekip üyelerini atamadan hemen önce Libra Birliğinden çekildi. PayPal, eBay, Mastercard, Visa ve Stripe birkaç gün içinde Libra'dan ayrılan en seçkin şirketlerdendi. Fakat bu Facebook caydırıcı değil. Libra Birliği politika başkanı Dante Disparte, Reuters'e, şirketlerin ayrılışlarının bir düzenleme olduğunu ve başarısızlık olmadığını söyledi.

Haberin videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz:

FACEBOOK KRİPTO PARA PROJESİ


Facebook’un kripto para projesi, başlangıçta bu projeyi desteklediğini dile getiren pek çok üst düzey şirketten yoksun kalarak sadece 21 kurucu üyesi olduğunu açıkladı.Uber, Lyft ve Spotify da dahil olmak üzere tüm üyeler, Libra coini yönetecek olan Libra Birliği tüzüğünü imzalamak için pazartesi günü Cenevre-İsviçre'de bir araya geldi. Yönetim kurulu, Facebook’un proje lideri David Marcus ve Andreessen Horowitz, PayU, Kiva Microfunds ve Xapo Holdings’in temsilcileri dahil olmak üzere beş kişiden oluşacak.

Kaynak: coinswitch.co

Facebook haziran ayında, çeşitli şirketler ve kuruluşlar tarafından desteklenen kar amacı gütmeyen bir dernek tarafından yönetilecek olan Libra adı verilen yeni bir dijital para birimi oluşturma planlarını açıkladı. Şirket, dernek üyelerinin her birinin Libra ile ilgili işlemlerde onaylama/yönetme yetkisi olacağını söyledi. Aynı zamanda üyeler, “geçici esas sözleşmeye göre” herhangi bir nedenle ayrılabilirler. Üyeliklerini “sınırlı şartlar altında” devredebilirler. Her üyenin Libra'yı finanse etmek ve Libra için teşvik edici bir program başlatmak için 10 milyon dolar yatırım yapması bekleniyor.


Spotify, “Hala erken aşamada olmasına rağmen, Libra Birliği tarafından, özellikle finansal olarak yetersiz piyasalarda milyarlarca insanı küresel olarak güçlendirmek için sunulan fırsatı araştırmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.


Marcus toplantıyla ilgili şu tweeti attı:

Tam üye listesi: Anchorage, Andreessen Horowitz, Bison Trails, Breakthrough Initiatives, Calibra, Coinbase, Creative Destruction Lab, Farfetch, Lliad, Kiva Microfunds, Lyft, Mercy Corps, PayU, Ribbit Capital, Spotify, Thrive Capital, Uber, Union Square Ventures, Vodafone, Women’s World Banking, Xapo.

FACEBOOK'UN KRİPTO PARA PROJESİ TEHLİKEDE Mİ?


G7’nin verdiği bir rapora göre, Facebook’ın Libra coini, şirket güvenli ve emniyetli olduğunu kanıtlayana kadar devam etmemeli.

Sosyal medya devine yapılan bir darbeyle, dünyanın en büyük ekonomileri Libra gibi kripto para birimlerinin küresel finansal sistem için bir risk oluşturduğu konusunda uyardı. Taslak olan raporda, bu tür dijital para birimlerinin neden olduğu dokuz ana risk belirtiliyor. Bu uyarı, Mastercard ve Visa'nın yasal belirsizliği gerekçe göstererek Libra projesinden çıkmasından sadece birkaç gün sonra geldi.

Kaynak: financnytrh.com


Raporu oluşturan G7, merkez bankalarından üst düzey yetkilileri, Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) ve G20 ekonomileri için kuralları koordine eden Finansal İstikrar Kurulunu (Financial Stability Board) içermektedir.


Libra gibi dijital para birimlerinin destekçilerinin yasal olarak sağlam olması, tüketicilerin korunması ve kara para aklama veya terörizme finanse edilmemesi için güvence altına alınması gerekiyor.


Rapor ayrıca Libra'nın, kullanıcıların aniden dijital para biriminde "güven kaybına" maruz kalmaları durumunda finansal istikrarı tehdit edebileceği konusunda uyarıyor.
Facebook, kripto para birimi projesi, yoğun uluslararası araştırmasıyla karşı karşıya.

Facebook, yasal incelemenin Libra'nın başlatılmasını geciktirebileceği hatta engelleyebileceği konusunda zaten uyarmıştı. Libra, incelemeye maruz kalan tek dijital para birimi değil. JP Morgan'ın ABD doları ile desteklenen JPM coini, incelenmesi muhtemel bir diğer stabil coin.


Facebook ve Libra Birliği yorum yapmaktan kaçındı. Bununla birlikte, Facebook'un Libra projesinden sorumlu yöneticisi bu ayın başlarında büyük firmaların desteğini kaybetmenin "özgürleştirici" olduğunu söyledi. David Marcus şunları ekledi: "Çok fazla baskıya maruz kaldığınızda bir şeylerin üstünde olduğunuzu biliyorsunuz".

Kaynaklar:

engadget.com
cnbc.com
bbc.com