Kuveyt Dinarı Neden Dünyanın En Değerli Para Birimi?
Dünya üzerindeki bütün para birimlerinin bir ISO kodu vardır. Mesela Türk Lirasının ISO kodu TRY’dir. Kuveyt Dİnarının ise ISO kodu KWD’dir.
Kuveyt dinarı, Körfez rupisinin yerini almak üzere 1961’de piyasaya sürüldü. İlk başta İngiliz sterlinine eşdeğerdi. Rupi 1 şilin 6 peni olarak sabitlendiğinden, bu 13+⅓ rupinin dinara çevrilmesiyle sonuçlandı. Irak 1990’da Kuveyt’i işgal ettiğinde, Irak dinarı Kuveyt dinarının yerini aldı. Madeni paralar ve çok miktarda banknot işgalci güçler tarafından çalındı. Kurtuluştan sonra, Kuveyt dinarı ülkenin para birimi olarak restore edildi ve yeni bir banknot serisi tanıtıldı. Ayrıca bugüne kadar altı seri Kuveyt dinarı banknotu basıldı.
Kuveyt, 167,9 milyar USD GSYİH’ye ve 81,800 USD kişi başına gelire sahiptir ve kişi başına gelir açısından dünyanın en zengin beşinci ülkesidir. Kuveyt, dünya rezervlerinin %10’u olduğu tahmin edilen 104 milyon varil (15 km³) ham petrol rezervine sahiptir. Kuveyt Anayasası’na göre, ülkedeki tüm doğal kaynaklar ve buna bağlı gelirler devlet malıdır. Kuveyt vergiden muaf bir ülke olduğundan, petrol endüstrisi devlet gelirinin %80’ini temsil etmektedir. Petrol ve petrokimya ürünleri, GSYİH’nın yaklaşık yarısını ve tüm ihracat gelirlerinin %95’ini oluşturmaktadır.
Artık Kuveyt dinarını anlamak için gerekli bilgilere sahip olduğumuza göre Kuveyt dinarı neden pahalı açıklayalım. Kuveyt dinarı neden pahalı sorusunun cevabı kısaca, Kuveyt Devleti’nin harika bir strateji geliştirilmiş olmasıdır. Nasıl mı? Az önce de anlattığımız gibi Kuveyt, dünyanın en büyük petrol üreticilerinden ve satıcılarından biridir. En büyük alıcısı ABD olsa da, neredeyse tüm dünya ülkelerine petrol satmaktadır. Şu anda “Birçok Arap ülkesi petrol zengini, onlar da her yere petrol satıyor ama Kuveyt’inki kadar değerli bir para birimine sahip değiller” diye düşünüyorsunuz. Bu oldukça makul bir düşünce. Ancak Kuveyt’i diğer petrol satıcısı ülkelerden farklı kılan şey, petrol satmadan önce koyduğu şarttır. Kuveyt bu şartında “benim sattığım petrolü ancak benim para birimim ile satın alabilirsin” diyor.
Böylece Kuveyt’ten petrol satın almak isteyen alıcı, önce milyonlarca hatta milyarlarca Kuveyt dinarı almak zorunda kalıyor. Daha sonrasında Kuveyt dinarı ile Kuveyt’ten petrol satın alabiliyor. Bunun sonucunda Kuveyt’in kendi parası ülkesinde kalıyor ve sattığı para üstünden döviz karı elde ettiği için inanılmaz bir döviz rezervine sahip oluyor.