KÜRESEL YATIRIM FONU NEDİR?

Yazılar 20 Nis 2020

Küresel yatırım fonu, kendi ülkesi de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki varlıklara yatırım yapan bir fondur.

Yatırımlar söz konusu olduğunda, portöfy çeşitliliği oyunun temel kuralıdır. Global yatırım fonları da bu oyunda sizin için harika bir oyuncu olabilir. Global fonlar aracılığıyla küresel piyasalardaki yatırımlardan ciddi anlamda iyi gelir elde etmeniz mümkün. Küresel piyasalarda yatırım yapabileceğiniz birçok fon bulunur ve her biri piyasa volatilitesine karşı koymanızda ve oyuna 1-0 önde başlamanızda yardımcı olma potansiyeline sahiptir.

Öyleyse global yatırım fonlarını derinlemesine inceleyelim ve avantajlarını öğrenelim.

Küresel Yatırım Fonları Nasıl Çalışır?


Küresel (global) Yatırım Fonu, uluslararası piyasalara yatırım yapmanızı sağlayan bir yatırım aracıdır. Bir diğer deyişle küresel yatırım fonu, öncelikle dünyaya yayılmış şirketlere/işletmelere yatırım yapan bir yatırım fonu ya da borsa yatırım fonu olarak tanımlanabilir.

Küresel yatırım fonları sıklıkla uluslararası yatırım fonlarıyla karıştırılır. Fakat ikisi aynı şey değildir. Uluslararası fonlar sadece dış piyasalara yatırım yapmanıza olanak tanır, yani iç piyasaya yatırım yapamazsınız. Fakat küresel yatırım fonlarına yatırım yaptığınız zaman hem iç (yatırımcının kendi ülkesinde bulunan piyasalar) hem dış piyasalara yatırım yapabilirsiniz.

Özetle, bu iki tür yatırım fonu arasındaki ayrım önemlidir ve yeni yatırımcıların temel kavramları anlamaları gerekebilir.
-Küresel yatırım fonu, kendi ülkesi de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki varlıklara yatırım yapar.
-Uluslararası yatırım fonu, kendi ülkesi hariç dünyadaki varlıklara yatırım yapar.

Örneğin, Çin’de bulunan bir şirket Asya ve Orta Doğu bölgelerindeki piyasalara yatırım yaparken bir yandan Çin piyasasına da belirli bir yatırım yapıyorsa, buradaki yatırımlar Küresel Yatırım Fonu gibi işlev görür. Eğer bu şirket Çin dışındaki ülkelere yatırım yapıyor olsaydı uluslararası fon işlevi görüyor diyecektik.

İlgili Makale: "Yatırım Fonu Nedir?"

Küresel Yatırım Fonlarının Avantajları ve Dezavantajları


Küresel Yatırım Fonları, portföylerini çeşitlendirmek isteyen yatırımcılar için harika bir araçtır. Portföy çeşitliliği risk yönetimi konusunda yardımcı olur ve birden fazla piyasaya yatırım yaparak daha yüksek kar elde edebilirsiniz. Küresel yatırım fonlarına yatırım yapma süresi genellikle uzundur. Bu nedenle bu fonlar uzun vadeli yatırımlar için daha uygun bir adaydır.

Global fonlar, yatırım portföyünüz için büyük bir avantaj olabilir. Bunun artıları ve eksileri aşağıda listelenmiştir:

-> Avantajları

1.İç Piyasa Riskinden Korunma: Farklı bir ülkenin yatırım fonlarına yatırım yaptığınız zaman yatırımlarınız kendi ülkenizdeki piyasa iniş çıkışlarına karşı korunur, yani iç piyasadan etkilenmez.

2.Hızlı Büyüyen Piyasalara Yatırım: Dünyanın en hızlı büyüyen piyasalarında bulunan yatırım fonlarına yatırım yapmak ciddi anlamda büyük getiriler elde etmenizde yardımcı olacaktır.

3.Döviz Avantajı: Yabancı parayla işlem yapmak daha fazla kazanmanıza ve gelecekteki gereksinimlerinizi karşılamanızda yardımcı olma konusunda çok işlevseldir.

-> Dezavantajları

1.Bölgesel Riskler: Yatırımlarınız, yatırım yaptığınız ülke veya bölgedeki jeopolitik ve sosyo-ekonomik faktörlere tabi olacaktır. Dolayısıyla piyasa riskleri her zaman olacaktır.

2.Kur Dalgalanmaları: Yabancı para cinsinden yapacağınız yatırımlarda oluşabilecek döviz fiyat dalgalanmaları yatırımlarınızı etkileyecektir. Bu sebeple fon getirileriniz döviz dalgalanmaları sonucu artabilir ya da yükselebilir.

Küresel Yatırım Fonlarının Özellikleri

Küresel yatırım fonlarının ayırt edici özelliklerinden bazıları aşağıda verilmiştir:

a.Çeşitlilik: Küresel yatırım fonuna yatırım yapmanın temel amacı yatırım portföyünü çeşitlendirmektir. Bu fonlar farklı ülkelerdeki birden fazla menkul kıymete yatırım yapar ve böylece birçok yatırım aracı ortaya çıkmış olur.

b.Risk: Uluslararası piyasalara yatırım yaptığınızda ülkelere bağlı olarak yatırım riski de değişecektir. Her ülkedenin yatırım çizgisi ülkenin piyasasına ve istikararına göre değişir. İstikrarlı piyasalara yatırım yapmak risk faktörünü azaltır.

c. Para Birimi: Uluslararası para birimlerinde görülen fiyat dalgalanmaları küresel yatırım fonları performansını etkileyebilir.

d.Enflasyon: Küresel yatırım fonları enflasyona karşı koruma işlevi görür.

e.Getiri Değişimi: Bu fonlar tarafından sunulan getiriler; döviz değişimi, küresel politika gibi birden fazla parametrenin etkisiyle değişiklik gösterebilir.

f.Uzun Vade: Küresel fonların çoğu uzun vadeli fonlardır.

Küresel Yatırım Fonlarının Yapılandırılması


Fonların yatırım yaptığı sektöre ve yatırım şekline bağlı olarak, küresel fonlar aşağıdaki şekillerde yapılandırılabilir:

a.Yatırım şekline bağlı fonlar

-Doğrudan yatırım yapan fonlar: Bunlar doğrudan yerel fon yöneticisi tarafından yönetilen fonlardır.
-Dolaylı yatırım yapan fonlar: Bu fonlar besleyici fonlar olarak da bilinir ve yatırımcının parasıyla bir yatırım havuzunda yatırım yapan fonlardır.
-Yabancı sermayeye sadece bir kısmı yatırım yapan fonlar: Bu fonlar hem yerel hem yabancı piyasalara yatırım yapan karma fonlardır.

b.Bölgeye özgü fonlar

-Bölgesel fonlar: Global fonları seçerken, yalnızca belirli bir bölgeye veya ülkeye yatırım yapmayı seçebilirsiniz.

-Globalde yatırım yapan fonlar: Bu fonlar, belirli bir bölgeyle sınırlı değillerdir ve yatırımcılara daha fazla çeşitlilik sunarak daha esnek bir portföy oluşturulmasında yardımcı olurlar.

c.Varlığa bağlı fonlar

Bu fonlar dünya genelinde belirli varlıklara veya büyüme fırsatlarına yatırım yaparlar. Emtialar, enerji, altın, tarım, madencilik vb. geniş alandaki sektör ve menkul kıymetlere yatırım yapmayı seçebilirsiniz. Bu fonlar, ekonomide bir büyüme dönemi görüldüğü zaman yatırım yapmak için harikadır. Bununla birlikte, fonda tek bir varlıkla sınırlı kalmak yatırımcıları riske atabilir.

Sonuç

Türkiye dışındaki piyasalara yatırım yapmak, yerel risklere karşı çeşitlendirmenin iyi bir yolu olabilir. Fakat unutulmamalıdır ki her yatırım kendi riskiyle gelir. Döviz dalgalanmaları, birçok ülkenin farklı ekonomik ve finansal düzenleme standartlarına sahip olması ve jeopolitik risk gibi faktörler nedeniyle yatırımcılar çeşitli risklere maruz kalabilirler. Bu nedenle yatırımcılar portföy çeşitliliğine önem vermeli ve tek bir bölge veya ülke yatırımına odaklanmaktan kaçınarak risk oranını en aza indirmeye çalışmalıdır.


Kaynaklar:
TheBalance.com
ClearTax