Küresel Şirketler, Getiriler Yükselirken Borç Artırmayı Yavaşlatıyor
Küresel finans dışı şirketler, 2022'nin ilk altı haftasında, hükümetlerin pandemi dönemi teşvik yardımlarını ölçeklendirmeye başlamasıyla artan faiz oranlarıyla belirlenen üç yılın en düşük borç hacmini verdi.
Refinitiv verilerine göre, küresel finansal olmayan şirketler 1 Ocak ile 12 Şubat arasında 207 milyar dolar topladı ve bu, 2019'dan bu yana o dönemde alınan en düşük borç miktarı. Bu, geçen yıl toplanan 318 milyar dolar ile karşılaştırılıyor.
RMB Capital portföy yöneticisi Jeff Bryden, "FED’in Mart ayında daralması ve faiz artışlarını başlatması beklentisiyle, piyasa faiz oranları daha şimdiden yükselmeye başladı ve borçlanma maliyetlerini artırdı," dedi.
Enerji sektörü bu yılki borçlanmada 46,6 milyar dolar ile başı çekerken, sanayi ve gayrimenkul sektörlerindeki şirketler sırasıyla 42,2 milyar dolar ve 28 milyar dolar topladı.
2020'de pandeminin başlamasından bu yana, küresel firmalar borç piyasalarından ağır borç alırken, daha zayıf olanlar hayatta kalmak için para toplarken, daha fazla borç konsolidasyon, birleşme ve satın alma faaliyetlerini finanse etmek için verildi.
Ancak, bu yıl Fed'in sıkılaştırma beklentilerine bağlı olarak tahvil faizlerindeki artış, borçlanma maliyetlerini yükseltti.
Bu arada, küresel şirketlerin devasa nakit yığınları da bu yıl daha düşük tahvil ihracının bir başka nedeni olarak görülüyor.
S&P Global Ratings Performance Analytics başkanı Nick Kraemer, "Bilançolarında kabaca 3 trilyon dolarlık nakit ve kısa vadeli menkul kıymetlerle, finansal olmayanların borç ihracına çok fazla güvenmeden manevra yapma alanı var" dedi.
Ayrıca, Çinli ihraççıların borçlarını azaltma çabalarının bu yıl küresel kurumsal borçlanma üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını söyledi.
S&P Global verilerine göre, Çinli ihraççılar küresel finansal olmayan ve finansal hizmet ihraçlarının kabaca %24'ünü oluşturuyor.
Danışmanlık firması RSM'nin baş ekonomisti Joe Brusuelas, şirketlerin genişleme planlarını yavaşlattığı için düşük borç ihracının ekonomiler üzerinde yatıştırıcı bir etkisi olacağını söyledi.
Brusuelas, "Bunun genel olarak yılın ikinci yarısında ve özellikle 2022'nin son çeyreğinde belirginleşmesini bekliyoruz." dedi.