KÜRESEL PİYASALAR KARIŞIK SEYREDİYOR

haber 23 Mar 2020

COVID-19 korkusu karşısında küresel piyasalar endişelerini sürdürüyor. ABD'nin koronavirüs salgınıyla mücadele için büyük bir teşvik paketi hazırlamasının ardından Asya piyasaları ve ABD hisse senedi vadeli işlemleri haftaya düşüşle başladı.

Dow vadeli işlemleri, sabahın erken saatlerinde 900 puandan fazla düşerek, izin verilen maksimum sınırı veya sınırlamayı tetikleyen % 5'lik gerilemeye ulaştı. Bu, varlıkların daha da düşmesini engelledi. En son 760 puan / %4 civarında seyrediyordu.

S&P 500 ve Nasdaq vadeli işlemleri de %5 civarında düştü ve sırasıyla %3.8 ve %3.1 geriledi.

Senato, açıklanan tasarıyla ilgili ciddi sorunlar olduğunu göstererek ekonomik teşvik paketini engelledi. Bu nedenle senatoda bir belirsizlik haklim.

Asya Piyasaları Düşüşte


Asya Pasifik'te, Avustralya'daki S&P/ASX 200, Pazartesi günü %8,6'ya kadar düştü. En son %5.6 oranında düşmüştü.

Güney Kore Kospi Endeksi %3,4,

Hong Kong Hang Seng Endeksi % 3.8,

Çin Şangay Kompoziti% 1.6 değer kaybetti.

Japonya Nikkei 225 Endeksi ise son derece yüksek. Son işlemlerde %2.2 yükseldi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi yönetim kurulu Pazar günü yaptığı açıklamada, pandemi nedeniyle bu yaz Tokyo'daki Olimpiyat Oyunlarını ertelemeyi - ancak iptal etmemeyi - düşündüğünü açıkladı. Kanada da bu yaz olimpiyatlara takım göndermeyeceğini söyledi ve oyunların bir yıl ertelenmesini istedi.

Bu arada ABD doları, bazı Asya para birimlerine karşı yükseldi. Kore wonuna karşı %2,7, Avustralya doları karşısında %0,4, Yeni Zelanda doları karşısında ise %1'den fazla yükseliş gösterdi.

Amerikan doları, güvenli liman olan Japon yenine karşı hafif düşüş yaşadı.

USDJPY Grafiği:

Emtialarda Son Durum


Pazar akşamı altın, dört ayın en düşük seviyesi olan 1.490 doların altına geriledi. Gümüş, iyileşmeden önce 12,30 doların altına düştü. Platin, trendi yakaladı ve 625 dolarlık bir yüksekliğe ulaştı. Palladium da yükseldi, 1.580 dolar onsu geçti.

ABD petrol fiyatları geçtiğimiz hafta yaklaşık %30'luk düşüşün ardından biraz toparlandı. WTI ham petrol vadeli işlemleri %1.5 artışla 22.76 $/varil seviyesinde işlem gördü.

Ham Petrol Grafiği:

Geçen hafta dünyadaki merkez bankaları ve hükümetler, ekonomileri desteklemeye ve finans piyasaları rahatlatmaya yönelik dalgalar halinde teşvik paketlerini duyurdular. Ancak virüs dünya çapında hızla yayılmaya devam ediyor- şu anda dünya çapında 325.000'den fazla vaka var. Bu da daha fazla seyahat kısıtlaması, işletmelerin kapanması ve karantinaların artması demek. Yani küresel ekonomi hala tehdit altında.


Kaynak: https://edition.cnn.com/2020/03/22/investing/dow-futures-limit-down-sunday/index.html