Kripto Paralara Yeni Bir Soluk Getirmesi Beklenen Facebook’un Kripto Parası Libra Hakkında Merak Edilenler

Yazılar 9 Ağu 2019

Kripto Para Nedir?

Kripto paralar çeşitli şifreleme yöntemleriyle korunan dijital para birimlerinin adıdır. Gerek güvenli işlem yapabilmek için, gerekse devlet denetiminden uzak işlem gerçekleştirebilmek için kullanılan kripto paralar, yüksek risk ve yüksek getiri sahibi yatırım araçları olarak da kullanılmaktadırlar. Bu nedenle pek çok devlet otoritesi Bitcoin, Ethereum ve Lite Coin gibi kripto para birimlerine büyük şüphecilikle yaklaşmaktadır. Var olan en büyük şirketlerden biri olan Facebook’un dev bir yatırımla kendi kripto para birimini kuracak olması, gerek yatırımcılarda kripto paralara iyiden iyiye meşruiyet kazandıracağı umudunu doğurması, gerekse de sahip olduğu potansiyel tehlikeler nedeniyle Dünya kripto para gündemine oturmuş durumda. Libra adındaki bu yeni kripto para biriminin alışılagelmiş kripto paralardan bazı farkları mevcut. Önce Libra’nın ne olduğuna bir bakalım.

Kripto Paralar

Facebook’un Kripto Para Birimi: Libra

Libra’nın amacı özellikle gelişmekte olan ülkelerde finansal hizmetlere erişemeyenlerin bu hizmetlerden yararlanmalarını sağlayacak ucuz ve hızlı bir para birimi olacak. Bu nedenle hedeflenen pazarın özellikle Hindistan olmasına şaşırmamak gerekiyor. 2018’de Facebook’un Whatsapp üzerinden para transferi gerçekleştirmeye yarayacak bir kripto para birimi çıkaracağı duyurulmuştu. Hindistan’da yaklaşık olarak 400 milyon Whatsapp kullanıcısı var. Bankacılık hizmetlerinden yararlanmayan çok sayıda kişinin olduğu Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde hali hazırda kullanılan mobil ödeme uygulamaları mevcut. Libra da bu pazara açılmayı hedeflemekte.

Libra ile ilgili kararları Libra Association’a katılan, Libra’ya yatırım yapmış şirketlerin beraber vermeleri planlanıyor. Uber gibi Libra’nın ilk destekçileri arasında olan şirketlerin yanı sıra Visa ve Master Card gibi geleneksel finans kuruluşlarının da Libra’ya yatırım yaptıkları görülüyor. Libra Association’a üye olmak için en az 10 milyon dolarlık yatırım yapmak gerekmekte.

Libra Calibra

Libra’nın Bitcoin’den Farkı Ne Olacak?

Libra’nın Bitcoin’den farkı, bir stable coin olması. Peki stable coin ile bildiğimiz diğer kripto paralar arasındaki fark nedir? Bunu kabaca açıklayalım.

Bitcoin ve Ethereum gibi klasik kripto para birimleriyle ilgili en önemli endişelerden biri bu paraların değerlerinin çok hızlı bir şekilde dalgalanmaları, yani yüksek volatiliteye ya da oynaklığa sahip olmalarıdır. Yüksek volatiliteye sahip para birimlerinin gerek ticarette, gerekse gündelik alışverişlerde kullanılmaları oldukça zordur. Bir para biriminin geleceğini makul bir seviyede öngöremiyorsanız o para birimiyle gerçekleştirdiğiniz işlemler çok daha riskli bir hal alır. Mesela Bitcoin bir para birimi gibi mübadele aracı olarak kullanılmak yerine yüksek riskli bir yatırım aracı fonksiyonu üstlenmektedir.

Stable coinler, yüksek volatilite problemini kripto parayı destekleyen rezervlerle çözmektedir. Bu rezerv belli bir miktar altın, gümüş, petrol gibi varlıkların yanı sıra çeşitli para birimleri de olabilmektedir. Libra, pek çok türden düşük volatiliteli varlıkla desteklenecek bir stable coin olacağı için Bitcoin’e kıyasla oldukça düşük bir volatiliteye sahip olması beklenmekte.

Libra ile Neler Yapılabilecek?

Libra, Calibra adındaki uygulama aracılığıyla kolay para gönderimi ve ödeme yapma imkanı sağlamayı amaçlamakta. Dijital cüzdanınız aracılığıyla Uber, Lyft gibi hizmetlerden faydalanıp istediğiniz kişiye para yollayabileceksiniz. En önemli amaçsa finansal hizmetlere erişimi olmayan gelişmekte olan ülke vatandaşlarının hizmetleri için ödeme alabilmelerini sağlamak. Sisteme katılan şirketlerin çoğalması ile Libra’nın kullanım alanı da artacak ve kolaylıkla pek çok web sitesinden alışveriş de yapabileceksiniz.

Libra Hakkındaki Kaygılar Neler?

Facebook’un kullanıcı verilerini reklam şirketlerine sattığının tespit edilmesinin ardından sosyal medya devine duyulan güven ciddi oranda azaldı. Facebook, Libra kullanıcılarının verilerini koruyabilecek mi? Verilerin çalınmayacağı ve yasa dışı faaliyetlerde kullanılmayacağı nasıl garanti ediliyor? Kullanıcı verilerinin başka şirketlere satılmayacağı nereden biliniyor? Libra’ya karşı şüpheci olanlar bu kaygıları ciddi bir şekilde ortaya koymaktadırlar. Dahası, Libra’nın geleneksel ABD finans sistemine bir rakip olma amacı güdüp gütmediği merak edilmekte. Bilindiği üzere Bitcoin’in böyle bir amacı vardı. Ancak Libra geleneksel finans piyasalarıyla uyum içinde çalışmayı hedefleyen bir kripto para birimi. Dahası, otoritelerin Libra hakkındaki kaygıları ortadan kalkmadan Libra’nın faaliyete geçmeyeceği güvencesi de verilmekte.

Libra’nın 2020 yılında faaliyete girmesi beklenmekte.