KRİPTO PARA BORSASI BINANCE GÜVENİLİR Mİ? YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN KAPSAMLI BINANCE REHBERİ

Yazılar 17 May 2021

Dünyada ve Türkiye’de kripto paralara olan ilgi arttıkça, yatırımcılar daha fazla araştırma yapmaya ve ilk olarak hangi kripto para borsasını kullanmak gerektiğini öğrenmeye başladılar. Birçok kripto para borsası olmasına rağmen dolandırıcılık ve siber saldırı riskinden korkan yatırımcılar, yatırım yapacakları borsayı özenle seçmeye çalışmaktadırlar. Bu sebeplerle biz de en çok ilgi gören ve en çok kullanıcısı olan borsalardan olan ‘Binance’i sizler için ele aldık.

Bu yazımızda Binance’in ne olduğunu, Binance’in hizmetlerini, Binance’in para birimleri ve ödeme yöntemlerini, Binance işlem ücretlerini, Binance’in müşteri desteğini ve son olarak Binance’in güvenilir olup olmadığını bulabilirsiniz.

Binance Nedir?

Binance, Temmuz 2017'de geliştirici Changpeng Zhao (CZ olarak da bilinir) tarafından hayata geçirilen, Hong Kong merkezli bir kripto para borsasıdır. Zhao'nun şirketi Beijie Technology, 15 milyon dolar toplayan başarılı bir ICO'nun ardından borsayı hayata geçirmiştir. ICO'ya yatırım yapan yatırımcılar karşılığında, kripto para ticareti yapmak ve Binance üzerinden ücret ödemek için kullanılabilecek olan Binance Coin (BNB) satın almışlardır. BNB'nin başlangıç ​​değeri 0.1 dolar civarında idi ve Binance daha popüler hale geldikçe BNB de fiyat olarak değer kazandı.

Kripto para borsası şu anda Coinmarketcap'te 24 saatlik işlem hacimleri açısından birinci sırada yer almaktadır.

Binance Hizmetleri

Binance Borsası kullanıcıların itibari para ile Bitcoin ve daha birçok coin’in alım satımına izin verir. Binance'te kripto para satın almanın birkaç yolu vardır.

⦁ P2P ticareti

Binance, kripto para biriminin alıcılarını ve satıcılarını doğrudan birbirine bağlayan bir eşler arası (P2P) ticaret hizmeti sunar. Bu, kullanıcıların tercihlerine bağlı olarak çok çeşitli ödeme seçenekleriyle itibari para ödemelerini kolaylaştırır.

⦁ Kredi / Banka Kartı: Binance, Türk Lirası da dahil olmak üzere; kredi kartıyla 31 farklı kripto para birimi satın almanıza olanak sağlar. Binance kullanıcılarının banka transferlerini kullanarak TL ile doğrudan kripto satın almalarına olanak tanır. Binance'te bu anlamda işlem yapmak ve para yatırmak oldukça kolay ve kullanıcı dostudur.

⦁ Spot ticaret: Spot ticaret için kullanıcılar, deneyim seviyelerine göre farklı arayüzler arasından seçim yapabilirler. Klasik arayüz (Binance Lite) ticaret çiftlerinin hızlı bir şekilde görüntülenmesine olanak sağlayarak, kulllanıcı dostu bir hizmet sunar.

Gelişmiş görünümde ise (Binance Pro) kullanıcılara gelişmiş grafik araçlarına erişim imkanı tanınır. Kripto para dünyasında deneyimsiz kişiler, Binance Pro’yu kullanırken anlamakta sıkıntı yaşayabilir. Bu nedenle yeni başlayanlar için Binance Lite’ı kullanmak yerinde olacaktır.

⦁ Marjin Ticareti: Marjin ticareti üçüncü bir taraf tarafından sağlanan fonların kullanılmasıyla yapılan bir varlık alım satım yöntemidir. Bu da elimizdeki sermayenin birkaç katıyla dahi işlem yapılabilmesine olanak sağlar. Binance, birçok işlem çiftini vadeli işlemlerde listelemektedir. Ancak marjin işlemlerin getirileri olduğu kadar götürüleri de çok fazladır ve yeni yatırımcıların yüksek kaldıraçlarla ve bilinçsiz bir şekilde işleme girdiği takdirde tüm paralarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Binance İşlem Ücretleri

Para çekme ücreti olarak ödeyeceğiniz miktar kripto para birimine bağlı olsa da Binance, kripto para yatırma işlemleri için ücret talep etmez. Bununla birlikte, ticaret ve para çekme ücretleri diğer kripto para borsaları arasındaki en düşük ücretlerden biridir.

İşlemler hem spot ticaret hem de marj ticaretinde %0,1 oranındadır ve kullanıcılar BNB ile ödeme yaptıklarında işlem ücretlerinde indirim elde ederler. Binance Vadeli İşlemler ticareti ise, satıcılar için %0,02 ve alıcılar için %0,04'lük temel bir ücret içerir.

Binance Müşteri Hizmetleri

Kripto para borsalarının yılın her günü, 7/24 açık olduğu düşünüldüğünde müşteri hizmetleri kullanıcılar için bir borsada aranacak önemli bir etken olarak karşımıza çıkar. Binance online ekibi ile 15 dilde kullanıcılarına müşteri desteği hizmeti vermektedir. Kullanıcılar canlı sohbet veya e-mail yoluyla Binance Müşteri Hizmetleri ile iletişime geçebilir ve borsa ile ilgili gerekli soruları sorabilir. Ayrıca Binance Türkiye’nin kendi sitesinde de birçok güncel ve temel konularla ilgili makalelere erişim sağlanabilir.

Binance Güvenli mi?

Binance, iki Faktörlü kimlik doğrulama (2FA) kullanılarak kullanıcı hesabı korumasına izin veren, güvenli bir borsa olarak kabul edilir. Binance, kullanıcılarının satın alınan kripto para birimlerini tutmalarına izin veren bir cüzdan hizmeti sunar. Ancak şirket cüzdanınıza para yatırdığınızda, varlıklarınız üzerindeki kontrolün borsanın elinde olduğu anlamına gelen özel anahtarları elinde tutar.

Bununla birlikte borsa, kullanıcılarının varlıklarının güvenliğini ciddiye alır ve yatırılan varlıkların çoğunu (%90’ını) soğuk cüzdanlarda çevrim dışı olarak saklar.
Mayıs 2019'da Binance, yaklaşık 40 milyon dolar değerinde Bitcoin’in çalındığı büyük bir siber saldırı yaşandı. Şirket, müşterilere aracılığıyla geri ödeme yapacağını söylese de, saldırı haklı olarak kripto para güvenliği hakkında şüpheleri artırdı.

Binance, tüm kayıpları güvenli varlık fonu (SAFU) tarafından karşıladı. Borsanın güvenlik için aldığı koruma yöntemlerinden bazıları şunlardır:

İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA)
⦁ Kimlik avına karşı koruma
⦁ Parola yöneticisi
⦁ Erişim yöneticisini geri çek


Tüm bu özellikler kullanıcıları korumak için yerinde olsa da, yeni bir siber saldırı kullanıcıları 2019'da olduğu gibi tehlikeye atılabilir. Bu nedenle, kullanıcılar kripto para borsalarında ihtiyatlı olmalı ve mümkünse kripto varlıklarını soğuk cüzdanlara aktarmalıdır.

Sonuç
Gerek dünyada gerekse Türkiye’de birçok kripto para borsasının siber saldırılara uğradığı veya kullanıcılarını dolandırdığı düşünüldüğünde, kripto para borsası seçiminde dikkatli olmakta yarar vardır.

Yukarıda belirttiğimiz tüm durumlar göz önüne alındığında ise, Binance güvenli bir borsa olarak kabul edilebilir. Düşük işlem ücretleri, geçmiş performanslarına bakıldığında güvenilir olarak kabul edilebilecek ekibi ile birleştiğinde, Binance güvenilir bir borsa olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine de her yatırımcının kendi araştırmasını yapması her zaman daha sağlıklı olacaktır.


Kaynak:
https://academy.binance.com/tr/articles/what-is-margin-trading
https://coinjournal.net/exchanges/binance/
https://99bitcoins.com/bitcoin-exchanges/binance-
https://www.investopedia.com/terms/b/binance-exchange.asp
https://www.haberturk.com/