KREDİ TÜRLERİ ve KREDİ HESAPLAMA

Yazılar 7 May 2020

Kredi; bir borçlunun çeşitli harcamalar için aldığı, daha sonraki bir tarihte ve genellikle faiziyle birlikte borç verene geri ödemeyi kabul ettiği bir anlaşma olarak tanımlanır.

Kredi nedir, kredi notu, kredi türleri ve kredi alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği gibi konuları bu makaleyi okuyarak öğrenebilirsiniz.

Kredi Nedir?

Kredi, borçlanmayı ifade eder. Kredi alıp alamayacağınız istediğiniz kredi tutarı ve ödemelerinizi yapıp yapmadığınız gibi faktörler tarafından belirlenir. Kredi puanı, kredi verenlere kredilerinizi ne şekilde geri ödeyip ödeyemeyeceğinizi gösterir. Bu da kredi talebinizin onayını ve işlem ücretlerini belirler. Kredi satın almanın en yaygın şekli kredi kartı kullanmaktır. İnsanlar kredi kartıyla alışveriş yapma eğilimindedir, çünkü alışverişi yapmak için yeterli paraya sahip olmayabilirler.

Kredi puanınız borçlanma geçmişiniz hakkındaki bilgilerden oluşur. Bilgilerin çoğu kredi raporlarınızdan gelir. Kredi raporları aşağıdakileri içerir:

Geçmişte ve şu anda kullanmış olduğunuz krediler,
Almış olduğunuz kredilerin miktarı,
Aylık olarak ödemeniz gereken minimum tutar,
Ödeme geçmişiniz (ödemeleri zamanında yapıp yapmadığınızı ölçmek için),
İflas veya haciz gibi kamuya açık kayıtlar,
Temerrüt halinde veya tahsilatta bulunan krediler.

Kredi Notu

Finansal kayıtlarınız Kredi Kayıt Bürosu'nda (KKB) toplanır ve analiz edilir. Bu analiz sonucunda da bir puanlama sistemi aracılığıyla size kredi notu verilir. Elde edilen bu puan, KKB'ye üye olan firmalara veya bireysel müşterilere belirli bir ücret karşılığında verilir. KKB bünyesindeki bankalar Zirrat Bankası, VakıfBank, HalkBank, Akbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası, Şekerbank ve Denizbank'tır.

Bütün bankalar genel olarak 0 – 699 kredi notunu en riskli, 700 – 1099 orta riskli, 1100 – 1499 arasını az riskli, 1500 - 1699 arasını iyi ve 1700 – 1900 arası olan puanları ise çok iyi olarak değerlendirir.

KKB tarafından oluşturulan Findeks Kredi Notu sayesinde bankacılık sisteminde bulunan kredi ödeme alışkanlıklarınıza yönelik olarak hazırlanan Risk Raporu’nuzu görebilirsiniz.

E-devlet üzerinden “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” rapor başvurusunda bulunabilir veya raporunuzu görüntüleyebilirsiniz.

İlgili link: https://www.turkiye.gov.tr/turkiye-bankalar-birligi-risk-merkezi-raporu-basvurusu

Findeks

Findeks, KKB tarafından kurulan, reel sektör ve bireysel müşterilere hizmet eden ve online faaliyet gösteren bir finansal hizmet platformudur. Findeks’in temel amacı, başvuran müşterileri bilgilendirerek finansal durumlarını net olarak görmelerini sağlamak ve analiz yapmaktır. Findeks'in sunduğu hizmetler şu şekildedir:

Findeks Kredi Notu
Risk Raporu
Not Danışmanı,
Çek Endeksi,
Çek Raporu Teminat Mektubu Durumu Sorgulama,
Karekodlu Çek Raporu,
Çek Durumu Sorgulama.

Findeks kredi notu hesaplanırken kullanılan veriler ve ağırlıkları:

Bireysel kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlıkları (%30 )
Mevcut borç durumu (%25)
Yeni krediler (%20)
Kredi kullanım yoğunluğu (%15)
Diğer (%10)

Findeks kredi notları 0 – 699 (en riskli), 700 – 1099 (orta riskli), 1100 – 1499 (az riskli), 1500 - 1699 (iyi) ve 1700 – 1900 (çok iyi) şeklindedir.

İhtiyaç Kredisi Nedir?

İhtiyaç kredisi, genellikle acil nakit ihtiyacını karşılamada kullanılır. İhtiyaç kredisine "tüketici kredisi" de denir ve birçok alt kategorisi bulunur: eğitim kredisi, tatil kredisi, vb. İhtiyaç kredisi çeşitli bankalar aracılığıyla alınabilir. Fakat kredi başvurusu yaparken çeşitli şartları sağlamak gerekir. Bunlar:

18 yaşını doldurmuş olmak,
Kredi notunun iyi olması,
Gelirleri resmi evrakla göstermek,
Aile üyelerinin gelirlerini dahil etmemek,
İpotek verilecekse eş rızasının yazılı onayı,
60 ay vade talebi.

İhtiyaç kredisi alırken öncelikle hangi kategoride krediye ihtiyaç duyduğunuzu belirlemelisiniz. Ardından ne kadar krediye ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Bankaya başvururken vade sayısına ve faiz oranlarına mutlaka dikkat edin. Bunu yaparken bankaları karşılaştırmanız sizin için faydalı olacaktır. Son olarak, kredi başvurusunda ödemeniz gerekecek olan masrafları da göz önünde bulundurun.

Taşıt Kredisi Nedir?

Taşıt kredisi, ikinci el veya sıfır taşıt alımları ve mevcut araç ipoteği şeklinde kullanılır. Taşıt kredisinin faiz oranları diğer kredilere kıyasla daha iyidir ve kredinin onaylanma süreci daha kısadır. Alacağınız araca karar verdiğiniz zaman bankanıza başvuru yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken husus ise eğer alacağınız araç sıfırsa araç bedelinin %10-30 arasındaki kısmını peşin ödemek zorundasınız. Eğer ikinci el bir araç alacaksanız aracın yaşı burada devreye girecektir. 2. el araçlarda genellikle kasko bedelinin %60-80'i kadar kredi verilir. Kalan miktarı ise peşin ödemeniz gerekir.

Taşıt kredisine başvururken seçeceğiniz bankaya, vade ve faiz oranlarına dikkat etmelisiniz. Ek olarak size işlem ücreti olarak yansıyacak masrafları da göz ardı etmeyin.

Konut Kredisi Nedir?

Konut kredisi, bireysel bir kredi türüdür ve sadece ev alımında kullanılır. Konut kredisi ipotek şartıyla tüketiciye verilir. Kredi verildiği zaman ev ipotek edilir ve böylelikle kefile de gerek kalmamış olur. Alacağınız ev için kredi verilmesi uygun görülürse normal şartlarda %80'i banka tarafından kredi olarak verilir, kalan %20'lik kısım da tüketici tarafından peşin olarak ödenir. Aylık ödemeler gerçekleşirken konut kredilerinde genellikle sabit faiz oranları kullanılır ve her ay sabit tutar bankaya ödenir.

Ev kredisi başvurusundan önce ipotek faktörünü aklınızdan çıkartmamalısınız. Ödeyebileceğiniz aylık tutarı önceden belirlemeli ve ona göre kredi başvurusu yapmalısınız. Bunun yanında bankaların vade, faiz, işlem masraflarını mutlaka karşılaştırmalı ve size en uygun olan bankayı tercih etmelisiniz. Kredi notu, ödeme geçmişiniz gibi faktörler her kredi başvurusunda olduğu gibi konut kredisinde de çok önemlidir.

Anında kredi hesaplaması yapmak için tıklayın.

Kredi Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Tüketiciler genellikle kredi çekmeden önce bankaların faiz oranlarını karşılaştırıp uygun olanı seçerek kredi başvurusunda bulunuyorlar. Fakat burada unutulan bir nokta var, o da işlem masrafları. Faiz ödemesinin yanında hesap işlem ücretleri, vergiler (Banka Sigorta Mamele Vergisi), başvuru ücreti gibi birçok masraf da bulunmaktadır. Bu masraflar da banka seçiminde göz önünde bulundurulmalıdır.

Son olarak, iyi bir banka sicilinizin olması, ödemelerinizi düzenli yapabiliyor olmanız ve yeterli gelirinizi olması önemlidir. Aksi halde ödemelerinizde ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz.