KORONAVİRÜS ve GIDA FİYATLARI

haber 11 Mar 2020

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs, ekonomiyi etkilemeye devam ediyor. Çin'de üretici fiyatları düşerken gıda fiyatları yükseldi.

Güncel vaka sayısı: 119,245
Ölümler: 4,300
İyileşenler: 66,578*

Çin'de fabrika fiyatları, koronavirüs salgını ekonomik aktiviteyi etkilemeye devam ederken Şubat ayında gerilemeye devam etti. Bu nedenle de merkez bankasının daha fazla tedbir alabileceği beklentileri yükseldi.

Ancak tüketici enflasyonu yüksek gıda fiyatlarıyla birlikte son 8 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Çin'de Tüketici Enflasyonu Yükseldi


Ulusal İstatistik Bürosu Salı günü yaptığı açıklamada, çekirdek tüketici fiyatlarının Şubat ayında bir önceki yıla göre %1 oranında arttığını, Haziran 2010'dan bu yana ise en yavaş seviyeye geldiğini belirtti.

Veriler, gıda fiyatlarında %21,9 oranında artış yaşandığını gösterdi. Zirvede ise domuz fiyatları bulunuyor. Domuz fiyatı %135,2 oranında rekor bir artış yaşadı. Gıda dışı fiyatlarda ise %0,9 oranında artış yaşandı.

Üretici fiyat endeksi (ÜFE) Ocak ayında %0,1 oranında yükseldikten sonra yıllık bazda %0,4 düşüş kaydetti. Analistler ÜFE'nin bir önceki yıla göre %0.3 düşmesini bekliyorlardı.

Çin ekonomisti Tommy Xie, "Sanırım zayıf petrol fiyatları nedeniyle düşüş derinleşecek. COVID-19 şoku ve petrol fiyatlarının çöküş, ABD-Çin ticaret görüşmelerinin olumlu etkilerini gölgede bırakmış gibi görünüyor." dedi.

Çin, 80.000'den fazla insanı enfekte eden ve 3.000'den fazla insanın ölümüne yol açan bulaşıcı hastalığa karşı tedbir almak adına fabrikalarda büyük çapta karantina önlemleri ve sınırlı üretim gerçekleştirdi.

Dünya Gıda Fiyatları Hareketli


Dünya gıda fiyatları 4 aydır görülen artışların ardından Şubat ayında düştü. Bunun sebebinin de koronavirüsün bazı ürünlere olan talebi azaltması olduğu söylendi.

Tahıl, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker için aylık değişiklikleri ölçen Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gıda fiyat endeksi, Ocak ayında %1.0 düşerek ortalama 180.5 puan aldı.

FAO ayrıca, 2019 yılında yaklaşık 2.719 milyar tonluk bir mahsul öngörerek tahıl üretimi tahminini hafifçe artırdı.

Bitkisel yağ fiyat endeksi, hurma yağı fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Ocak ayına göre %10,3 düşerken, tahıl fiyat endeksi %0,9 oranında geriledi. Pirinç hariç tüm büyük tahılların uluslararası fiyatları düştü.

FAO, koronavirüsün yayılmasının küresel yavaşlamayı tetikleyeceği korkusuyla her iki endekste de fiyat düşüşüne sebep olduğunu belirtti.

Süt fiyatları endeksi Yeni Zelanda ve Avustralya'dan gelen peynir ihracat arzının etkisiyle %4,6 arttı.

Şeker fiyat endeksi aylık %4,5 arttı ve Mayıs 2017'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bunun sebebi de çoğunlukla Hindistan'dan düşük üretim beklentilerinin olması ve Tayland'da süren kuraklık.

2020 buğday üretimi için tahminler 763 milyon ton olarak belirlendi.

Merkez Bankaları Ekonomik Desteğe Devam Edecek Mi?


Geçen yılın sonlarında başlayan salgın, Çin'in son üç aylık döneme kıyasla ekonomik büyümesini yarıya indirdi ve son Reuters anketine göre daha fazla faiz indirimi beklentisi yarattı.

Çin Merkez Bankası (PBOC) ekonomiyi dengelemek için desteğini artırdı ve salgından en fazla etkilenen şirketler için borçlanma maliyetlerini hafifletti. Ancak analistler yüksek tüketici enflasyonunun yeni bir ekonomik tedbir için engel teşkil etmeyeceğini düşünüyorlar.

Nomura'nın tahminlerine göre ÜFE,  Mart ayında düşen petrol fiyatları ve yukarı yönlü hammadde arzı nedeniyle %1 oranında negatif seviyeye düşebilir.

Goldman Sachs'taki analistler, artan tüketici enflasyonunun ekonomiyi destekleme önceliği göz önüne alındığında merkez bankası için büyük bir kısıtlama yaratmayacağını açıkladılar. Bir analist, "Büyüme istikrarına yönelik dengenin yakın vadede devam etmesini bekliyoruz. Ancak yüksek enflasyon, faiz oranlarının hızla düşmesine yol açabilir" dedi.


Kaynak:
*https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries
https://www.aljazeera.com/ajimpact/drag-china-virus-hit-economy-falling-prices-200310042728536.html

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2020/03/06/world-food-prices-dip-hurt-by-coronavirus