KISA VADELİ YATIRIMCILAR İÇİN BAZI TEMEL BİLGİLER

Yazılar 24 Kas 2020

Kısa vadeli yatırım, birkaç saniyeden birkaç güne kadar sürebilen pozisyonlarda işlem yapmayı içeren bir yatırım stratejisidir. Hem çok kazançlı olabilir hem de çok riskli olabilir. Bir trader olarak bu stratejide başarılı olmak için yatırımın risklerini ve ödüllerini gerçekten iyi anlamalısınız. Yatırım fırsatlarının yanında riskleri de öğrenmelisiniz.

Eğer kısa vadeli yatırım yapmak istiyor ve başarılı olmak istiyorsanız bazı temel kavramları öğrenmeli ve iyi araştırma yapmalısınız. Bu yazımızda, kısa vadeli yatırımcıların bilmesi gereken temel ögeleri ve kazanç stratejilerini ele alacağız.

Kısa Vadeli Yatırımın Temelleri

Kısa vadeli yatırım, bir varlığın uzun vadeli temelleri yerine daha çok fiyat hareketlerine odaklanır. Bu yatırımda, varlık fiyatlarındaki hızlı hareketlerden kar elde edilmeye çalışılır. Bu nedenle ekonomik veriler, şirket haberleri, küresel gelişmeler ve siyasi olaylar çerçevesinde gelişen fiyat volatilitesine önem verilir.

Kısa vadeli yatırıma başlamak isteyen yatırımcılar bu adımları izlemelidir:

-Öncelikle hangi türde kısa vadeli yatırım yapmak istediğinize karar verin (scalping, day trading, swing trading gibi).
-Kısa vadeli yatırım yapabileceğiniz piyasaları araştırın (forex, kripto para, mevduat hesabı, borsa yatırım fonları, vb. - kısa vadeli yatırım araçlarını öğrenmek için buraya tıklayın.).
-Stratejinizi oluşturun.
-Piyasalarda işlem yapmak için hesap açın.

Kısa Vadeli Yatırımın 3 Temel Adımı

Bu tip yatırımı tercih edenlerin izlemesi gereken basit ve etkili adımlar vardır. Eğer siz de kısa vadede yüksek kazanç elde etmeyi hedefliyorsanız aşağıdaki adımları izleyerek işlem yapmaya başlayabilirsiniz.

Adım 1: Hareketli Ortalamaları (MA) İzleyin

Hareketli ortalama (moving average), bir varlığın belirli bir süre içerisindeki ortalama fiyatını anlatan bir göstergedir (indikatör). En yaygın zaman dilimleri 15, 20, 30, 50, 100 ve 200 gün şeklindedir. Bu gösterge, bir varlığın fiyat yönünü görme konusunda fayda sağlar. Yani bir varlığın fiyat yönünün yukarı veya aşağı yönlü olup olmadığını anlatır. İyi performans gösteren bir varlığın hareketli ortalaması genel olarak yukarı yönlüdür.

Adım 2: Piyasa Döngülerine Kulak Verin

Piyasalarda görülen fiyat döngüleri, bazı zaman aralıklarının takip edilmesini önemli kılar. Örneğin, ABD'de uzun yıllar boyunca borsadan elde edilen kazançların büyük bir kısmı kasım ve nisan ayları arasında gerçekleşmiştir. Bununla birlikte, mayıs ve ekim ayları arasındaki gelir ortalaması nispeten daha düşük olmuştur. Siz de piyasa döngülerini inceleyerek hangi zaman aralığında seçtiğiniz yatırım aracının en iyi performans gösterdiğini belirlemeye çalışabilirsiniz.

Adım 3: Trendleri Takip Edin

Trend analizi, bir finansal varlığın gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışan dinamik bir teknik analiz yöntemidir. Eğer trend eğilimi negatif yönlüyse short yapabilir veya düşük miktarda alım yapabilirsiniz. Eğer trend eğilimi pozitif yönlüyse az miktarda short yaparak alım yapabilirsiniz. Piyasanın genel trend eğilimi sizin aleyhinize işliyorsa başarılı bir trade yapma olasılığınız da düşecektir.

Bu  3 temel adım, kısa vadeli yatırıma başlarken size yol gösterecektir.

Risk Kontrolü Önemlidir

Her yatırım risk taşır. Kısa vadeli yatırımlarda da bazı riskler görülebilir. Kazanç elde etme olasılığı arttıkça genelde yatırımın riski de artar. Bu nedenle yatırımcıların çok iyi bir risk yönetim stratejisi uygulaması gerekir. Bu yönetim stratejisinin içerisinde stop-loss kullanmak en önemli hamlelerden birisidir.

Stop-loss, bir varlığın önceden belirlenmiş bir fiyata ulaştığında satma emri verilmesidir. Varlık belirlenen fiyata ulaştığında piyasa fiyatında satış emri gerçekleşir. Bunun yanında satın alma emri de verilebilir. Bu emir türünde de kısa pozisyonda alınan finansal varlık belirlenen bir fiyata çıktığında satılır.

Teknik Göstergelerin Bilinmesi Avantaj Sağlar

Yatırımlarda alım/satım işlemlerinde doğru zamanı belirlemek için çeşitli teknik göstergeler (indikatörler) kullanılır. En popüler olanları göreceli güç endeksi (RSI) ve stokastik indikatörüdür.

RSI, bir hisse senedinin göreceli olarak gücünü veya zayıflığını piyasadaki diğer varlıklarla karşılaştırır. Genel olarak 70 değerindeki RSI değeri aşırı alım anlamına gelirken 30'un altındaki bir RSI değeri varlığın aşırı satıldığını gösterir.

Stokastik indikatör, bir varlığın belirli bir süre boyunca kapanış fiyatı aralığına göre pahalı veya ucuz olup olmadığına karar verirken kullanılır. Eğer indikatör 80 veya üzerini gösteriyorsa varlık aşırı alınmıştır (overbought). Eğer indikatörün değeri 20 veya altıysa varlık aşırı satılmıştır (oversold).

RSI ve stokastik göstergeleri kısa vadeli yatırımlarda çok yardımcı olsalar da diğer teknik indikatörlerle birlikte kullanılmaları daha faydalı olacaktır. Eğer yatırım için temel analiz bilgilerini öğrenmek istiyorsanız "Teknik Analiz vs Temel Analiz: Hangisi İyi?" adlı makalemize mutlaka göz atın.


Not: Bu yazıda bulunan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

*https://money.usnews.com/money/personal-finance/mutual-funds/articles/2015/10/16/why-november-through-april-is-the-best-6-months-to-invest