KAÇINMANIZ GEREKEN 7 GAYRİMENKUL YATIRIM HATASI

Yazılar 26 Eki 2020

Hem dünya genelinde hem de ülkemizde gayrimenkul yatırımı oldukça popüler ve güvenli bir yatırım aracı olarak görülüyor. Fakat yatırımlar doğaları gereği riskli olabiliyor. Gayrimenkul de ne yazık ki çeşitli riskler barındıran bir yatırım aracı.

Gayrimenkul yatırımı, her ne kadar düşük riskli kabul edilse de çeşitli hatalar neticesinde büyük kayıplara veya pişmanlıklara yol açabilir. Bu hataları önceden bilmek ise yatırımcıyı ciddi anlamda kurtarabilir. Hazırsanız 7 gayrimenkul yatırım hatasını incelemeye başlayalım.

1.Sayısal Bilgileri Kullanmamak

DiversyFund’un Kurucu ortağı Alan Lewis, "Gayrimenkul yatırımı, diğer varlık sınıflarından daha fazla milyoner yarattı. Ancak bilgisiz bir yatırımcı için gayrimenkul yatırımı tehlikeli olabilir" demiştir. Bilgi sahibi olmanın önemi, her yatırım için geçerlidir. Gayrimenkul söz konusu olduğunda da bu durum değişmez. Eğer bir yatırımcı emlak sektörünü bilmiyorsa ve rakamlarla arası iyi değilse, hata yapma olasılığı yüksektir diyebiliriz.

İpotek ödemelerini, sigortayı, onarım maliyetlerini, devam eden bakım maliyetlerini, vergileri ve konutun bulunduğu yerin ihtiyaçlarını rakamlarla ifade edebilme ve öğrenebilme yetisine sahip olmak gerekir. Bu bilgilerin yanında konutun, muhitin gelecekte ne kadar değerleneceğini, bölgedeki kira oranlarını, satış rakamlarını iyice ezberlemek şart. Eğer para kazanmak istiyorsanız bu tip rakamsal bilgilerle içli dışlı olmaya hazır olun.

2.Yatırımları Yalnız Yönetmek

Zamanı kısıtlı olan kişiler yatırım yapmaya başladıklarında genelde sorunlar çıkar. Yatırım yapmak sıkı takip, çaba ve çalışma gerektirir. Eğer yatırımlarınıza ayıracak vaktiniz kısıtlıysa da mücadele etmelisiniz. Özellikle uzun vadeli yatırımlar çok ciddi disiplin gerektirir. Bunu yaparken yalnız olmak zorunda da değilsiniz. Sizinle birlikte büyüyecek bir ekip yaratabilir veya bir yatırım danışmanıyla çalışabilirsiniz. Başlangıçta yalnız olmamak sizin için daha karlı olabilir.

3.Hedefe ya da Plana Sahip Olmamak

Yatırımda başarının anahtarı hedef sahibi olmaktır. İster uzun vadeli ister kısa vadeli olsun, yatırımlarınızla hangi yönde gittiğinizi bilmeniz gerekir. Hedefsiz yatırımcılar genelde zorluklarla karşılaşır ve yatırım planlarını değiştirmek zorunda kalır. Bu da maliyetli bir iştir. Eğer gerçekten gayrimenkul yatırımıyla ilgilenmek istiyorsanız hedeflerinizi belirleyerek yola çıkmalısınız. Ardından da o hedeflere nasıl ulaşacağınızı planlamalı ve kararlı adımlar atmalısınız. Kısa vadeli ve uzun vadeli hedeflerinizi programlayarak bir yatırım strateji oluşturmalısınız.

4.Gayrimenkulün Onarım ve Bakımına Dikkat Etmemek

Hiçbir mülk kusursuz değildir. Deneyimli yatırımcılar satın almayı düşündükleri konutun herhangi bir bakım ve onarıma ihtiyacı olup olmadığını dikkate alır. Gayrimenkulün iyice analiz edilmesi de gerekir. Çünkü sürpriz masraflar çıkabilir. Yatırımınıza kalıcı gözle bakıyorsanız satın alacağınız mülkün sağlam ve bakımlı olmasına önem vermeniz gerekir. Sonuçta her konut belli zamanlarda bakım ve onarıma ihtiyaç duyar. Bu nedenle özen göstermek gerekir.

5.Duyguların Esiri Olmak

Bazen bir ev görünce çok bağlanırız ve içimize sindiğini hissederiz. Fakat yatırım yaparken sadece duyguları hesaba katmak sizi zarara sokabilir. Yanlış seçimler yaparsanız para kaybedersiniz. Objektif olmalı, iyi analiz etmeli ve duygularınızı yeri geldiğinde bir kenara koyabilmelisiniz. Rakamlara ve objektif verilere dayanarak işlem yapın.

6.Piyasadan Haberdar Olmamak

Gayrimenkul yatırımında piyasayı bilmek çok önemlidir. Gayrimenkul fiyatları, krediler, ipotek, faiz oranları gibi birçok metrik dikkate alınmalıdır. Eğer mali konularda kendinize fazla güvenmiyorsanız bir finansal danışman bulabilirsiniz.

7.Yasaları Bilmemek

Yatırım yapmak istediğiniz bölgede bulunan kuralları ve uygulanan yasaları bilmeniz gerekir. İmar yasaları, ev sahibi/kiracı düzenlemeleri gibi bazı önemli faktörleri göz önünde bulundurmalı ve öğrenmelisiniz. Yasaları bilmeden işlem yaparsanız ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Bitirirken

Gayrimenkul yatırımı yapmak istiyorsanız, bunun göründüğü kadar kolay olmadığını bilmelisiniz. Hiçbir şey dışarıdan göründüğü kadar çekici ya da kolay değil. Yatırım yaparken çok fazla işiniz ve dikkat etmeniz gereken çok fazla faktör olacak. Eğer yeni bir yatırımcıysanız ve kafanızda soru işaretleri varsa bir yatırım danışmanıyla çalışmayı düşünebilirsiniz. Bununla birlikte yatırım hedeflerinizi ve planınızı belirlemeden yola çıkmamaya özen gösterin.

Bu makalelerimizi de mutlaka okuyun:

Acemilerin Gayrimenkul Alımında Dikkat Etmesi Gereken 5 Nokta
Yatırım Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 7 Nokta
10 Adımda Yatırım Yapma Stratejileri