JPMorgan: Gelişmekte Olan Piyasaların ekonomik büyümesi bu çeyrekte keskin bir şekilde yavaşlayacak

Yazılar 13 May 2022

JPMorgan analistleri, gelişmekte olan piyasalardaki (EM) ekonomik büyümenin Çin, Rusya ve daha sıkı parasal koşulların yayılmasıyla birlikte bu çeyrekte "keskin bir şekilde" yavaşlayacağını söyledi.

Para birimleri, emtialar ve gelişmekte olan piyasa (EM) araştırmaları başkanı Luis Oganes ve JPMorgan'da gelişmekte olan piyasalar (EM), yerel piyasalar ve bağımsız borç stratejisi başkanı Jonny Goulden, "Çin'in sıfır COVID politikasına bağlılığı, Rusya'nın durgunluğu ve sıkılaşan küresel finansal koşullar EM'yi çekmeye hazırlanıyor büyüme bu çeyrekte keskin bir düşüş gösterdi." dedi.

Gelişmekte olan piyasa para birimleri, ABD dolarının gücü devam ettikçe ve EM ekonomik büyümesi için risk olduğu için muhtemelen düşük performans gösterecek.

Pazartesi günü ( 9 Mayıs) dolar, gelişmiş piyasa para birimleri sepeti karşısında 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve EM para birimleri endeksi Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Yerel piyasa borcunda ABD bankası, bölgedeki enflasyon daha yüksek revize edildiğinden düşük ağırlığını koruyor. Merkez bankaları enflasyona odaklanmaya devam ederken daha yüksek oran beklentileri ise devam ediyor.

ABD Bankaları, EMBI küresel çeşitlendirilmiş endeksi üzerinde bir piyasa ağırlığı ile dış borç konusunda tarafsız kalıyor. "EM ülkeleri oranların insafına kalmış, ancak önden yüklemeli ağrı ve daha temiz tekniklerin bir kombinasyonu tarafından desteklenmiş olarak."

ABD Bankaları; EM kurumsal kredi konusunda ise, "belirsiz piyasa ortamı ve makro riskler, güçlü bağımsız temeller ve destekleyici tekniklerle hafifletilir" olarak CEMBI üzerinde bir piyasa ağırlığını koruyor.