JPMorgan Ekonomik Durgunluğun Tehlikeli Bir Biçimde Yakın Olduğunu Söyledi

Yazılar 8 Tem 2022

JPMorgan analisti Michael Feroli, bu hafta daha yumuşak olan ekonomik verilerin, firmanın ikinci çeyrek yıllık reel GSYİH büyümesini %2,5'ten %1'e revize etmesine yol açtığını söyledi. Ayrıca üçüncü çeyrek için tahminini %2'den %1'e çekti.

Feroli, "Tüketici harcamaları, ikinci çeyreğin ortasına doğru önemli bir ivme kaybına işaret ediyor ve Chase kartı verilerimiz, harcama büyümesinin Haziran ayında durgun kaldığını gösteriyor" dedi. Büyümenin yıl sonuna doğru mütevazı bir şekilde hızlanarak, daha güçlü motorlu araç üretimi ve enflasyonda bir miktar azalma ile satın alma gücünün rahatlaması sayesinde dördüncü çeyrekte %1,5'e ulaşmasını bekliyoruz."

Analist, tahminlerinin ekonomik bir durgunluğun tehlikeli bir şekilde yaklaştığı yönünde olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, kısmen işverenlerin, yumuşak ürün talebi döneminde bile işçileri işten çıkarma konusunda isteksiz olabileceklerini düşündükleri için ekonominin genişleyeceğine inanıyorlar.

Feroli, "İşsizlik başvurularının ilk yarıda -üretim neredeyse sabit olduğu durumda- yalnızca cüzi bir şekilde yükselmesi, işgücü piyasasının esnekliği hakkında cesaret verici bir işarettir" diye ekledi.

Feroli, Fed'in enflasyona yönelik mevcut sonuca dayalı yaklaşımı nedeniyle, kısa vadeli büyüme yumuşaklığının Fed’i yılın ikinci yarısında agresif bir şekilde faizleri aratırmaktan caydırmaması gerektiği anlamına geldiği sonucuna vardı.