JPMorgan CEO'su Dimon, 6 ila 9 ay İçinde Gelecek Bir Resesyon Konusunda Uyardı

Yazılar 11 Eki 2022

10 Ekim Pazartesi günü CNBC’ye konuşan JPMorgan CEO'su Jamie Dimon, ABD ekonomisinin ve küresel ekonominin gelecek yılın ortasına kadar resesyona girebileceğini söyledi.

Verdiği röportajda Dimon, kontrolden çıkmış bir enflasyon, yüksek faiz oranları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Fedin niceliksel sıkılaştırma politikasının bilinmeyen etkilerinin olası bir durgunluğun göstergeleri arasında olduğunu söyledi.

"Bunlar, ABD'yi ve dünyayı kötü bir senaryonun içine iteceğini düşündüğüm çok, çok ciddi şeyler - demek istediğim, Avrupa zaten resesyonda - ve muhtemelen ABD'yi altı ila dokuz ay sonra bir tür resesyona sokacak şeyler. "dedi.

JPMorgan CEO’sunun bu yorumları, tam da büyük ABD bankalarının Cuma gününden itibaren üçüncü çeyrek kazançlarını raporlamaya hazırlandığı bir zamanda geldi. Bu yıl şimdiye kadar üç büyük ABD endeksinin tümü ayı piyasası bölgesinde işlem görüyor ve bunlar arasında bir gösterge niteliğinde olan S&P 500 endeksi yaklaşık %24 değer kaybetti.

Dimon, S&P 500'ün mevcut seviyelerden "kolay bir şekilde %20 daha" düşebileceğini ve sonraki %20'lik düşüşün "ilkinden çok daha acı verici" olabileceğini söyledi.

Bu yılın başlarında Dimon, JPMorgan yatırımcılarından, ekonomik bir "kasırga"ya hazırlıklı olmalarını istemişti.

Haziran ayında Goldman Sachs, ABD ekonomisinin gelecek yıl resesyona girme ihtimalinin %30 olduğunu tahmin ederken, Morgan Stanley'deki ekonomistler önümüzdeki 12 ay için resesyon olasılığını %35 civarında belirlediler.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass ve Uluslararası Para Fonu Genel Müdürü Kristalina Georgieva da Pazartesi günü artan küresel durgunluk riski konusunda uyardı ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra enflasyonun bir sorun olmaya devam ettiğini söyledi.