J.P. Morgan: Enflasyon Riskleri Hafifledikçe Küresel Ekonomi Durgunluktan Kaçınabilir

Yazılar 15 Eyl 2022

J.P. Morgan analistleri, verilerin potansiyel bir yumuşak inişe işaret etmesiyle küresel ekonominin resesyonu önleyebileceğini söylerken, Fed'in Temmuz ayında 75 baz puanlık faiz artırımının "aşırı bir tepki" olabileceğini de sözlerine ekledi.

Aracı kurum, 12 Eylül Pazartesi yayınladığı bir notta, büyük ekonomilerden gelen son verilerin bir kısmının, enflasyon ve ücret baskılarının hafifletilmesinin yanı sıra tüketici güveninin istikrara kavuşmasını önerdiğini söyledi.

Aracı kurum, "Yumuşak iniş olasılığı, ılımlı enflasyon ve iş baskıları ile artarken, aynı zamanda konumlandırma aşırı düşük seviyelerde kalıyor" dedi.

Analistler, hisse senetleri arasında enerji sektörünün büyük bir düşüşle işlem gördüğünü ve uygun bir yatırım fırsatı sunduğunu belirtti.

Aracı kurum, ülkedeki COVID-19 kısıtlamaları hafifledikçe ve mali teşvik genişledikçe, Çin’de risk varlıklarına yönelik yatırımların da yükselişe geçeceğini bekliyor.

Geçen haftaki anketler, enflasyonun Avrupa Merkez Bankası'nın %2'lik hedefinin dört katından fazla olmasıyla, Avrupa'nın neredeyse kesin olarak resesyona girdiğini gösterdi. Derinleşen yaşam maliyeti krizi ve kasvetli bir görünüm de tüketicileri harcama konusunda temkinli tutuyor.

Ancak J.P. Morgan, yaptırımların vurduğu Rusya'nın arzı kesintiye uğratmasının ardından doğalgaz fiyatlarının hızla artması nedeniyle Avrupa hükümetlerinin tüketicileri enerji enflasyonundan korumak için harekete geçmesini beklediğini söyledi.

J.P. Morgan, Avrupa'daki şirket kazançlarının da "ekonomik ivmeye meydan okuduğunu" söyledi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın geçen ayki verileri, Temmuz ayında benzin fiyatlarındaki keskin düşüş nedeniyle tüketici fiyatlarının yükselmediğini gösterdi ve enflasyonun kırk yıldır görülmemiş seviyelere ulaşmasını izleyen Amerikalılar için bir rahatlama işareti verdi.