İYİ BİR YATIRIMCI MISINIZ?

Yazılar Tem 06, 2020

Her yatırımcı borsada aynı başarıya sahip değil. Bazı yatırımcılar zaman içinde önemli kazançlar elde edebildiklerini açıkça gösterebilirken bazıları kayıplar vererek oyundan ayrılabiliyorlar. İyi bir yatırımcı olmanın birçok yolu var ve en başarılı yatırımcılar bir günde başarılı olmuyorlar. Bunun kilit noktası da finans dünyasının içini dışını öğrenmek, yatırımcı olarak kişiliğinizi keşfetmek ve bol bol sabır göstermektir.

Bu testimizde de ne kadar iyi bir yatırımcı olup olmadığınızı hem bilgi hem de yorum sorularıyla test ediyoruz. 15'in üzerinde doğru yaparsanız gayet iyisiniz demektir.

Eğer yatırımcı kişiliğinizi test etmek istiyorsanız hazırlanın, başlıyoruz!

Suzy Hazelwood/Pexels

1.Bir şirketin hisselerini satın alırsanız…
A)Şirketin bir parçasını satın alırsınız
B)Şirkete borç verirsiniz
C)Şirketin borçlarından siz sorumlu olursunuz
D)Şirket, yaptığınız yatırımı size faiziyle öder

2.Bir şirket tahvilini satın alırsanız…
A)Şirketin bir parçasını da almış olursunuz
B)Şirkete borç vermiş olursunuz
C)Şirketin borçlarından siz sorumlu olursunuz
D)Hissedar olarak şirket kararlarında oy verirsiniz

3.Genel olarak, faiz oranları düşerse tahvil fiyatları…
A)Düşer
B)Yükselir
C)Etkilenmez

4.Genel olarak, daha riskli yatırımlar, zaman içinde daha az riskli yatırımlardan daha yüksek getiri sağlama eğilimindedir.
A)Doğru
B)Yanlış
C)Bilmiyorum/Emin değilim

5.Bir şirket iflas başvurusunda bulunursa, aşağıdaki menkul kıymetlerden hangisi neredeyse değersiz hale gelme riski altında kalır?
A)Şirketin imtiyazlı hisse senetleri
B)Şirketin adi hisse senetleri
C)Şirket tahvilleri
D)Hiçbiri

6.Marjinde 1.000 dolar değerinde hisse senedi satın almak için 500 dolar yatırıyorsunuz. Hisse senedinin değeri ise %50 düşüyor ve satış yapıyorsunuz. Peki bu işlem sonucunda 500 dolarlık yatırımınızdan elinizde ne kadar kalır?
A)500 $
B)250 $
C)100 $
D)0 $

7.Hangisi "açığa satış"ın en iyi tanımıdır?
A)Bir hisse senedini satın aldıktan kısa bir süre sonra satmak
B)Bir hisse senedinin fiyatı zirveye ulaşmadan önce satmak
C)Hisse senedini zararla satmak
D)Portföyde olmayan hisse senedinin satılması

8.Yeni bir yatırımcının hatırlaması gereken en önemli husus hangisidir?
A)Yatırım yapmaya başlamadan önce iş güvenliğiniz olduğundan emin olun
B)Düzenli olarak karşılayabileceğiniz ve yatırımınıza katkıda bulunabileceğiniz küçük bir miktarla yatırım yapmaya başlayın
C)Tüm faturalarınız ve borçlarınızı ödeyene kadar yatırım yapmaya başlamayın

9.Her iyi yatırım planı şununla başlar:
A)Maaşa ek olarak para kazanma arzusu
B)Sertifikalı bir finansal danışman ile randevu
C)Finansal hedeflerin net bir şekilde belirlenmesi

10.Bir yatırım portföyü oluşturmak için adım atmaya hazırsınız, ancak önce şunu yapmanız gerekir:
A)Yatırım yapma konusunda kendinizi eğitin
B)Bazı yatırım dergilerine abone olun
C)Bir brokerle anlaşın

11.Hisse senedi almaya karar vermeden önce aşağıdaki stratejilerden hangisini benimsemeniz daha iyi olur?
A)Birkaç ay içinde değerinde önemli bir artış olacağını düşündüğünüz şirketlere yatırım yapmak
B)Büyüyeceğinden emin olduğunuz şirketlere yatırım yapmak
C)Piyasada yeni olan ve kısa vadede iyi büyüme gösteren şirketlere yatırım yapmak

12.Yatırım fonlarının diğer yatırım araçları türlerine göre sahip olduğu büyük avantaj nedir?
A)Anında yatırım çeşitliliği
B)Düşük başlangıç maliyeti
C)Yatırım yönetimi

13.Komisyoncular (brokerler) paralarını nasıl kazanırlar?
A)Brokerler sizin adınıza yaptıkları her işlem için komisyon alırlar
B)Brokerler her bir işlemin toplam değerinin %1-5'ini alır
C)İşlem gören hisse senetlerinin rekor düzeye ulaşması sonucu brokerler komisyon alır

14.Hisse senetlerine yatırım yaparken hangisi iyi bir temel strateji gibi görünmektedir?
A)Az parayla gir, hızlıca kar elde edip çık
B)Kumar oynamayın, tavsiye alın
C)Uzun vadede agresif, kısa vadede temkinli bir yatırım yapın

15.Yeni yeni kar elde etmeye başlayan bir yatırımcı için hangi tavsiye önemlidir?
A)Yatırım stratejinize bağlı kalmalısınız
B)Sadece yatırım fonlarına bağlı kalarak devam edebilirsiniz
C)Elinizdeki hisselerin gelecekteki performansını tahmin etme konusunda daha çok çalışın

16.Kazanç elde eden herhangi bir yatırımcı için hangi tavsiye verilebilir?
A)Likit varlıklarınızın küçük bir kısmını daima bir sonraki sıcak sektöre kısa vadeli yatırım için ayırın
B)Yatırım planınızın iyi sonuç vermediği ortadaysa bir strateji değişikliği yapabilirsiniz
C)Sertifikalı bir yatırım danışmanının yatırım planınızı her üç yılda bir gözden geçirmesini sağlayın

17.Ayşe'nin maaşının yaklaşık %30'u gelir vergilerine ve diğer hükümet kesintilerine gidiyor. %5 faizle 1.000 dolar kredi çekerse, bir yıl içinde bu krediyi ödemek için ne kadar kazanması gerekir?
A)1050 $
B)1350 $
C)1500 $

18.Yatırım fonundan pay satın aldığınızda ne elde edersiniz?
A)Fonun sahip olduğu tüm yatırımların payı
B)Yatırım fonu şirketindeki hisse payı
C)Yatırım fonunun sahibi olduğu şirketler için hissedar toplantılarında oy kullanma hakkı

19.Aşağıdakilerden hangisi ETF'ler ve yatırım fonları arasındaki temel farktır?
A)ETF işlemleri günün herhangi bir saatinde yapılırken, yatırım fonları günde bir kez alım satım yapar
B)Yatırım fonları aktif olarak yönetilirken ETF'ler pasif olarak yönetilir
C)Yatırım fonlarının profesyonel yöneticileri varken ETF'lerin yoktur

20.Çeşitlendirme (diversification) nedir?
A)Riski azaltmak için yatırımların farklı alanlara yayılması
B)Karı en üst düzeye çıkarmak için yatırımların çoğunu tek bir varlığa odaklamak
C)Emeklilik ve eğitim masrafları için eşit yatırım yapmak


Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!

Twitter + Facebook + Instagram


Cevaplar:

1)A 2)B 3)B 4)A 5)B 6)D 7)D 8)B 9)C 10)A 11)B 12)A
13)A 14)C 15)A 16)B 17)C 18)B 19)A 20)A