İTALYA'DAN DİJİTAL EURO ADIMI

haber 22 Haz 2020

İtalyan Bankacılık Birliği (Italian Banking Association - ABI), "dijital euro" için pilot banka olmak istediklerini açıkladı.

700'den fazla İtalyan bankacılık kurumundan oluşan ABI, ilgili proje ve deneylere katılarak Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından desteklenen bir dijital para birimi uygulanması konusunda heyecanlı olduklarını ve deneme sürecini hızlandırma arzusu içinde olduklarını dile getirdi. ABI, geçen yıl dijital ve kripto para konularını araştırmak için bir çalışma grubu kurmuştu.

Dijital Euro Yenilikler Getirecek


Grup, Perşembe günü bir duyuru yaptı ve "dijital euro" için gereken 10 önemli noktayı paylaştı. “Dijital euronun parasal istikrar ve Avrupa'nın para politikası çerçevesine tam uyum sağlaması öncelik olarak kalmalıdır” açıklaması yapıldı. Grup, halkın güvenini kazanmak için dijital düzenlemelerin AB düzenlemelerine tam olarak uymasına öncelik veriyor ve bankaların bu güveni korumasında kritik bir rol oynayacağı belirtiliyor.

Grup, aynı zamanda farklı bir kılavuzda, İtalyan bankalarının Spunta projesine atıfta bulunarak dağıtık defter teknolojisi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Söz konusu proje, ABI Laboratuvarı tarafından bankalararası işlemleri hızlandırmak için blockchain kullanan bir girişimdir.

Gruba göre, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) geleneksel bankacılık sisteminde bulunan P2P işlemler, makineler arası işlemler ve programlama gibi özelliklerini üst düzeye çıkaracak ve döviz kuru ve faiz oranı riskini yönetme özelliği gibi birçok yeniliğe de yol açacaktır.

“Programlanabilir bir dijital para birimi, finansal alanda para ve borsada kökten bir devrim yaratabilen bir yeniliği temsil ediyor. Bu, özellikle işletim ve yönetim süreçlerinin verimliliği açısından önemli bir dönüşüm”.

İtalya, dijital euro için deneme yapmak isteyen ilk ülke değil. Bu yılın başlarında, Fransa’nın merkez bankası CBDC denemeleri için bir teklif gönderdi. Hollanda Merkez Bankası da Hollanda'nın dijital euro denemeye istekli olduğunu açıkladı.

Geçen yıl, Almanya Merkez Bankası başkanı Jens Weidmann bir konuşmada CBDC'nin finansal sistemleri istikrarsızlaştırabileceği konusunda uyarmıştı. Yılın ilerleyen günlerinde, Alman Bankalar Birliği programlanabilir dijital euroyu savunan bir açıklama yaparak yaptıkları ilk uyarıdan vazgeçmişlerdi.

İtalya Merkez Bankası ise henüz ABI’nin dijital euro duyurusu hakkında yorum yapmadı.

->Dijital paralar konusunda ABD'den de dijital dolar önerisi gelmişti.
->Çin ise en son dijital yuan için arayüz yayımlamıştı.

Euro'da Son Durum

Euro, diğer para birimleri karşısındaki yükselişini sürdürüyor.

...

Görüldüğü gibi bankalar artık dijital paraya geçişi hızlandırmak ve yenilik yapmak istiyorlar. Siz ne düşünüyorsunuz? Paranın dijitalleşmesinin faydaları neler olabilir? Yorumlarda bizimle paylaşın.

Kaynak: CoinBase


Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!

Twitter + Facebook + Instagram