İspanya, Artan Enerji Maliyetlerini Dengelemek İçin 16 Milyar Avroluk Yardım Paketini Onaylamaya Hazırlanıyor

Yazılar 28 Mar 2022

İspanya, Pazartesi günü şirketlere ve hane halklarının enflasyonu artıran ve toplumsal hoşnutsuzluğa neden olan çok yüksek enerji fiyatlarını aşmalarına yardımcı olmak için 16 milyar avro (17.5 milyar dolar) doğrudan yardım ve yumuşak krediler sağlayacağını duyurdu.

Başbakan Pedro Sanchez kurumsal bir etkinlikte yaptığı açıklamada, hükümetin Salı günü Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin etkilerini hafifletecek paketi onaylayacağını söyledi.

Üç aylık plan 1 Nisan'da yürürlüğe girecek. Kamyon sürücüleri, akaryakıt fiyatları nedeniyle iki haftadır grevdeler ve ülke genelinde ara sıra mal kıtlığına neden oluyor.

Yaklaşık 6 milyar avro, çoğunlukla COVID-19 salgınıyla ilgili bir önceki paketten uzatılan doğrudan yardım ve vergi indirimleri olarak gelirken, kalan 10 milyar avro sübvansiyonlu kredilerden oluşacak. Ayrıca ev kira artışlarında ve enerji fiyatlarında üst sınır olacak.

Hükümetin kırılgan parlamento çoğunluğunun Kongre'de onaylanmasını zorlaştırdığı için başlangıçta kararname ile onaylanacak.

Dış şoklara yüksek oranda maruz kalan İspanya, pandemiden en kötü etkilenen Avrupa ülkeleri arasında yer aldı ve buna 140 milyar euroluk devasa bir ekonomik kurtarma planıyla yanıt verdi. Şimdi, şubat ayına kadar bir yılda %60 artan ve enflasyonu %8'e yaklaştıran enerji fiyatları nedeniyle protestolarla karşı karşıya kalan Madrid, ekonomisini korumak için yeni adımlar atıyor.

Sanchez Cuma günü, İspanya ve Portekiz için gaz fiyatlarını sınırlandırmalarına izin verecek bir "İberya istisnası" elde edene kadar Avrupa Konseyi'ndeki müzakereleri durdurdu.

İspanya'nın iktidar koalisyonunun küçük ortaklarından Unidas Podemos'tan bir bakana göre, soğuk gaz fiyatlarının üst sınırı megavat/saat başına 30 avro olarak belirlenecek.

Hükümet ayrıca tüm vatandaşlara kamyoncular ve nakliye şirketleri için bir yakıt sübvansiyonu verecek. Plana göre, hükümet litre başına 15 sent ödeyecek, petrol şirketleri ise en az 5 sent daha ödeyecek.

Kira artışları üç ay boyunca %2 ile sınırlandırılacak - eşi görülmemiş bir önlem - ve işverenlerin işgalle ilgili ekonomik nedenlerle işçileri işten çıkarmasına izin verilmeyecek, ancak izin alternatifleri mevcut olacak.

Yoğun enerji kullanıcıları olan borçlulara, şirketlerin bir kredinin anaparasını değil faiz ödemesini gerektirecek 12 aylık bir ödemesiz dönem verilecek. Tüketici dernekleri paketi yetersiz olarak eleştirdi ve bazı kamyoncular geçen haftaya göre daha az aksamalara neden olsa da greve devam ediyor.