İNŞAAT SEKTÖRÜ ANALİZİ RAPORU: KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR MU?

Yazılar 12 Tem 2021

Türk Müteahhitler Birliği'nin "İnşaat Sektörü Analizi - Küresel Ekonomide Eksen Kayması: Orta Gelir Tuzağı Sonrası Dar Gelir Sarmalı mı?" başlıklı raporunda, küresel çaptaki ve Türkiye'deki inşaat sektörüne yönelik değerlendirmeler yapıldı.

Türkiye inşaat sektörü, 2021 yılı ilk çeyrekte %2,8 oranında büyüme kaydetti. Raporda, sürdürülebilir büyüme için "inşaat yatırımlarının hızlanması, sektör üzerindeki girdi maliyetleri baskısının ve vergi yükünün azalması" gerektiğine işaret ediliyor.

Sektörde gerçek bir toparlanmanın olabilmesi için salgın seyrinin yanı sıra finansal piyasalarda istikrar ve güven endekslerinde artışın önem taşıdığı vurgulanıyor.

Konut Fiyatlarında Düşüş Beklentisi Yok

Geçen yıl başlamış olan konut fiyat artışı devam ediyor. TCMB Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerine göre, nisan ayında aylık bazda %2, yıllık bazda nominal %32,4 ve reel %13 oranında büyüme kaydedildi.

Raporda, "Önümüzdeki sonbaharda faiz oranlarında düşüş gerçekleşse de bu kez konut talebi artışıyla fiyatlarda kayda değer düşüş beklentisi mevcut değildir." ifadesi yer aldı.


Kaynak: https://www.tmb.org.tr/arastirma_yayinlar/tmb_bulten_temmuz2021.pdf