İngiltere'nin Yeni Maliye Bakanı Hunt Vergi İndirimlerini İptal Etti, Enerji Desteğini Kısıtladı

Yazılar 17 Eki 2022

Yeni maliye bakanı Jeremy Hunt, Başbakan Liz Truss'un ekonomik planını rafa kaldırdı ve Pazartesi günü muazzam enerji sübvansiyonunu azaltarak, dramatik bir yatırımcı güveni kaybını önlemek için İngiliz maliye politikasındaki en büyük U dönüşlerinden birini başlattı.

Hükümetin 23 Eylül'de büyük fonsuz vergi indirimlerini açıklamasından bu yana öfkeli bir tahvil piyasası bozgununu durdurmakla görevlendirilen Hunt, Truss'un altı haftadan kısa bir süre önce başbakan seçilmesine yardımcı olan tüm politikaları şimdiden tersine çevirdi.

Truss’ın sözcüsü, Hunt'ın, harcama kesintilerini de içerecek olan yeni stratejisinin ardından ülkeyi yönettiğini yalanladı. Sterlin, dolar karşısında yükselişe geçti ve devlet tahvili fiyatları üç haftalık bir darbeden sonra toparlanmaya başladı.

Hunt, televizyonda yayınlanan bir programda, "Büyüme misyonumuzu yerine getirirken, İngiltere'nin uzun vadeli ekonomik beklentileri konusunda son derece eminim. Ancak büyüme, güven ve istikrar gerektiriyor ve Birleşik Krallık her zaman kayıpları karşılar.” dedi.

Yeni plana göre, Truss'un 45 milyar poundluk fonsuz vergi indirimlerinin çoğu gidecek. Haneler ve işletmeler için 100 milyar poundun üzerinde olması beklenen iki yıllık enerji destek programı ise artık yalnızca Nisan ayına kadar geçerli olacak.

Bundan sonra hükümet ileriye dönük en iyi yolu gözden geçirecek ve "mükellef için planlanandan önemli ölçüde daha az maliyetli olacak" şekilde hedefli bir plan oluşturacak.

Hunt, planlanan vergi indirimi değişikliklerinin her yıl 32 milyar sterlin (36 milyar dolar) artacağını söyledi. Sterlin açıklamanın ardından %1.4 kadar yükselerek 1.1332$’dan işlem gördü.

Truss, şimdi büyüme için yeni bir rota çizdiğini, ancak bunun istikrarı koruyacak bir yol olacağını söyledi. Twitter'da, "Birleşik Krallık'taki insanları destekleyecek olan yeni bir büyüme rotası belirlemek için harekete geçtik." dedi.