İngiltere Merkez Bankası Son 33 Yılın En Büyük Faiz Artırımına Hazırlanıyor

Yazılar 31 Eki 2022

İngiltere Merkez Bankası (İMB), yeni Başbakan Rishi Sunak döneminde harcama kesintileriyle derinleşebilecek bir durgunluğa hazırlanırken, önümüzdeki hafta 1989'dan bu yana yapılmış rn büyük faiz artımına hazırlanıyor gibi görünüyor.

%10'un üzerindeki enflasyonu dizginlemek için Perşembe günü faiz oranlarını art arda sekizinci toplantıda artırmanın yanı sıra İMB, ayrıca Salı günü teşvik stokundan tahvil satmaya başlayan dünyanın ilk büyük merkez bankası olacak.

İngiltere'de, eski başbakan Liz Truss'un tahvil piyasasını bozan ekonomik planlarının neden olduğu bir kargaşa döneminden sonra, İMB’nın sert parasal sıkılaştırması, ekonominin 2024 yılına kadar küçüleceğine dair mevcut tahminleriyle çelişebilir.

Ancak enflasyonun hala İMB'nin 2023'teki %2 hedefinin çok üzerinde olması ve Truss'un hane halkı ve işletmeler için maliyeti yüksek yardımlarının bir kısmının hala yürürlükte olması nedeniyle, çözüm sadece borçlanma maliyetlerini artırmak gibi görünüyor.

İMB Başkanı Andrew Bailey, 15 Ekim'de yaptığı açıklamada, "Bugün işler dururken, benim en iyi tahminim, enflasyonist baskıların Ağustos ayında düşündüğümüzden daha güçlü bir tepki gerektireceğidir." dedi.

4 Ağustos'ta İMB, 27 yılın en büyük artışı olan 50 puanlık bir faiz artırımına gitti ve Eylül'de yine aynısını yaptı.

Yeni maliye bakanı Jeremy Hunt, Truss'un planladığı neredeyse tüm vergi indirimlerini tersine çevirdiğinde ve enerji desteği programını iki yıl yerine altı aya indirdiğinde, İMB Başkanı Bailey'nin enflasyon endişelerinin bir kısmı hafifledi.

Ancak bu yıl İngiltere ekonomisinde devam eden enflasyon yayılımı, İMB’nin üst düzey alarmda kaldığı anlamına geliyor.

Oxford Ekonomi Baş Ekonomisti Andrew Goodwin, Para Politikası Komitesi'nin hala zor bir dengeleme eylemiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Goodwin, "Komitenin Eylül ayında yaptığı son toplantıdan bu yana birçok ekonomik gösterge zayıfladı, ancak iş piyasası sıkı kaldı ve ücret artışı güçlü" dedi.

Yatırımcılar, 3 Kasım'da İMB’nın faizi 75 baz puanlık bir artışla %3'e çıkarması olasılığının %90 olduğunu söylüyor. Bu, Truss'un planları rafa kaldırılmadan önce beklenen 100 puanlık artıştan daha az olsa da  yine de İngiltere’nin  33 yıldan bugüne kadarki en büyük artışı olacak.