İngiltere Merkez Bankası Baş Ekonomisti Önemli Faiz Artışlarının İşaretini Verdi
İngiltere Merkez Bankası (İMB) Baş Ekonomisti Huw Pill, enflasyonla mücadele etmek ve hükümetin vergi ve harcama programından gelen teşviklerin bu durumu körüklemesini engellemek için faiz oranlarının Kasım ayında keskin bir şekilde yükselebileceğinin sinyalini verdi.
Pill, Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in aldığı son mali tedbirlerin muhtemelen ekonomiyi canlandıracağını söyledi. Merkez bankasının gelecekteki fiyat artışlarına ilişkin beklentileri %2 hedefinde tutma konusunda "zafer ilan etmesi" için henüz çok erken olduğunu söyledi.
Bu açıklamalarla Pill, Birleşik Krallık son 40 yılın en yüksek seviyesine yakın olan enflasyonu kontrol altına almaya çalışırken borçlanma maliyetlerinin artmaya devam etme olasılığının altını çizdi.
Huw Pill, konuşma metninde, İMB’nin bu cuma günü tahvil piyasalarına yönelik acil desteği sona erdirme kararlılığının yol açtığı piyasa kargaşası üzerinde durmadı.
11 Ekim Salı günü Glasgow'da yaptığı konuşmada sonrasında yayınladığı konuşma metninde Pill, "Karşılaştığımız belirsiz dünya ve dalgalı piyasalar göz önüne alındığında, Kasım ayı çok uzak görünebilir. Şu anda, son birkaç haftanın önemli makro ve piyasa haberlerine önemli bir para politikası yanıtının gerekli olacağına inanma eğilimindeyim.” dedi.
Pill, hükümetin ekonomik planı hakkında, "bu mali duyuruların orta vadede arza göre daha fazla teşvik sağlayacağını” ve "bunun enflasyonist baskıyı artıracağını" söyledi.
İMB’nin İngiltere'nin ekonomik çerçevesinin güvenilirliğini korumak için enflasyon konusundaki yetkisine bağlı kalmasının çok önemli olduğunu belirterek, Hazine'nin Eylül ayında belirlediği büyüme programının piyasalardaki son kaosun tetikleyicisi olduğuna dikkat çekti.
Pill, "Büyüme Planının duyurulmasını izleyen değişken piyasa dinamikleri, daha geniş kurumsal çerçevenin güvenilirliğini artırma ihtiyacının altını çiziyor" dedi. Baş Ekonomist Pill, “İster mali, ister finansal veya diğer alanlardan gelen baskıları yansıtsın, Birleşik Krallık makroekonomik politikalarını yöneten kurumsal çerçevenin güvenilirliğinin, istikrarının ve bütünlüğünün korunması esastır.” diye ekledi.