İNGİLTERE EKONOMİSİNDE TOPARLANMA İŞARETLERİ

Yazılar 11 Eyl 2020

Temmuz ayında İngiltere'nin GSYH'si, Nisan ayına göre %18.6 oranında yükseldi. Fakat bu oran, Şubat ayında görülen koronavirüs salgını öncesi seviyelerin %11.7 gerisinde kaldı.

İngiltere'de koronavirüs önlemleri kapsamında kapanan restoran ve barların tekrar açılması, buna bağlı olarak konaklama ve yemek gibi hizmet sektörlerinin aktifleşmesiyle birlikte Temmuz ayında toparlanma yaşanmış oldu. Hizmet sektöründeki faaliyetlerin Temmuz ayı artış oranı %140,8 oldu.

İngiltere Ekonomisi Toparlanma Yaşıyor

İngiltere ekonomisinin Temmuz ayında aylık bazda %6,6 büyümesi tahminlere paralel gerçekleşti. Beklenti %6,7 oranında bir büyümeydi.

İngiltere Haziran ayında %8,7, Mayıs ayında %2,4 büyümüştü. En büyük düşüşünü ise Nisan ayında %20 ile gördü.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun (ONS) Cuma günkü verileri, geçen yılın aynı dönemine göre% 11,7'lik bir düşüş gösterdi ve% 11,4'lük daralmanın biraz altında kaldı.

ONS Ekonomik İstatistik Direktörü Darren Morgan yaptığı açıklamada, "İyileşme yolunda istikrarlı bir şekilde devam ederken, İngiltere ekonomisi salgının başlangıcından bu yana kaybedilen GSYH'nin en azından yarısını geri kazanmak zorunda" dedi.

İlgili Makale: Ekonomik Büyüme Nedir?

2022'ye Kadar Tam Bir İyileşme Mümkün Değil

İngiliz ekonomist Thomas Pugh, Temmuz ayındaki büyümenin bir önceki aya göre biraz yavaşladığını, ancak büyümenin üçüncü çeyrekte daha net bir şeklilde görüleceğini belirtti. Fakat Temmuz ayındaki artışın büyük bir kısmının sektörel faaliyetlerde görülen artıştan kaynaklandığını ve 2022'nin başlarına kadar tam anlamıyla bir iyileşme görülmesinin pek olanaklı olmadığını da ekledi.

Ekonomistler, İngiltere Merkez Bankası'nın ve 250 milyar sterlin değerinde parasal genişleme* politikası uygulamasını bekliyorlar.

*Parasal genişleme, merkez bankasının ekonomiyi teşvik etmek için elindeki araçları kullanmasıdır. Bu para arzını artırır, faiz oranlarını düşürür ve toplam talebi yükseltir. Gayri safi yurtiçi hasıla ile ölçülen büyümeyi artırır. Aynı zamanda para biriminin değeri düşmesiyle döviz kurları da düşer. Devamı için tıklayın.

Ülkede pandemi nedeniyle kapatılan restoran, bar gibi işletmelerin yeniden açılarak hizmet sektörünün aktif hale gelmesiyle birlikte Temmuz ayında sektör bazında %140,8 oranında bir artış görüldü. Bu da hizmet sektörünün toplam üretim oranını %6,1'e çıkardı.

Güncel Sterlin Fiyatı

GBP:


Kaynak: CNBC