İngiltere Ekonomisi 3. Çeyrekte Küçüldü, Piyasalarda Uzun Sürecek Bir Resesyon Korkusu Artıyor

Yazılar 15 Kas 2022

İngiltere ekonomisi, Eylül ayına kadar olan üç aylık çeyrekte küçüldü muhtemelen, bu durum uzun bir resesyonun başlangıcı olabilir.  Veriler gelecek hafta vergileri artırmaya ve harcamaları kısmaya hazırlanan maliye bakanı Jeremy Hunt'ın önündeki zorluğun ne kadar büyük olduğunu gösterdi.

11 Kasım Cuma günkü resmi verilere göre, ekonomik üretim üçüncü çeyrekte %0,2 küçülerek analistlerin tahmin ettiği %0,5'lik daralmanın altında kaldı.

Ancak bu, İngiltere'nin hala sıkı koronavirüs kısıtlamaları altında olduğu 2021'in başlangıcından bu yana gayri safi yurtiçi hasıladaki ilk düşüş oldu, çünkü haneler ve işletmeler ciddi bir yaşam maliyeti kriziyle mücadele ediyor.

Britanya ekonomisi şimdi pandemi öncesi boyutunun daha da altında ve üç yıl öncesine göre 3 aylık çeyrek bazında daha küçük durumda.

Çözünürlük Vakfı düşünce kuruluşu, ekonomideki bu düşüşün yatırımcıların korktuğundan daha küçük olmasına rağmen, İngiltere’nin 1970'lerin ortalarından bu yana durgunluğa en hızlı geçişini başlattığını belirtti.

Araştırma direktörü James Smith, rakamların maliye bakanı Hunt'ın Liz Truss'un kısa süreli başbakanlığının ardından İngiltere'nin kamu maliyesini ve ekonomi politikası üzerindeki güvenilirliğini düzeltebileceğine yatırımcıları ikna etmeye çalışacağı 17 Kasım bütçe açıklaması için travmatik bir zemin oluşturduğunu söyledi.

Smith, “Bakanın, yaşam maliyeti krizini daha da kötüleştirmeden kamu maliyesini sürdürülebilir bir temele oturtmak ya da zaten gergin olan kamu hizmetlerine bir darbe vurmak arasında bir denge kurması gerekecek" dedi.

Verilere yanıt veren Hunt, vergi ve harcama konusunda zorlu kararların alınması gerektiğine dair uyarılarını yineledi.

Hunt yaptığı açıklamada, "Önümüzde güven ve ekonomik istikrarı yeniden sağlamak için son derece zor kararlar gerektirecek zorlu bir yol olduğu yanılsaması içinde değilim. Ancak uzun vadeli, sürdürülebilir bir büyüme elde etmek için enflasyonu kontrol altına almamız, defterleri dengelememiz ve borçların düşmesini sağlamamız gerekiyor. Başka yolu yok." dedi.

İngiltere Merkez Bankası geçen hafta, faiz oranlarının yatırımcıların fiyatladığı kadar artması durumunda İngiltere ekonomisinin iki yıl sürecek bir resesyona gireceğini söyledi. Daha fazla faiz artırımı olmasa bile, ekonominin 2023'ün sonuna kadar geçecek olan altı çeyreğin beşinde küçüleceği belirtildi.

İngiltere ve Galler'deki Yeminli Mali Müşavirler Enstitüsü'nün ekonomi direktörü Suren Thiru, "Durgunluk korkuları gerçeğe dönüşüyor. Üretimdeki bu düşüş, daha yüksek enflasyon, enerji faturaları ve faiz oranlarının gelirleri düşürmesi ve bizi bu yılın sonundan itibaren teknik bir durgunluğa itmesi nedeniyle can yakacak bir dönemin başlangıcıdır." dedi.

Ulusal İstatistik Ofisi, yalnızca Eylül ayında (Kraliçe Elizabeth'in cenazesinin birçok işletmeyi kapatan bir kerelik resmi tatille kutlandığı ayda) İngiltere ekonomisinin %0,6 oranında küçüldüğünü söyledi. Bu, Reuters anketinde %0,4'lük bir daralma için medyan tahminden daha büyük bir aylık düşüş ve COVID-19 karantinasının uygulandığı Ocak 2021'den bu yana en büyük düşüş.

Ancak Ağustos ayına ait gayri safi yurtiçi hasıla verileri, %0,3'lük bir daralmanın orijinal okumasına kıyasla marjinal %0,1'lik bir daralma gösterecek şekilde revize edildi ve Temmuz ayında GSYİH'nın önceki %0,1 tahmininin aksine %0,3 oranında büyüdüğü görülüyordu.