İngiltere Başbakanı Liz Truss İstifa Edeceğini Açıkladı, Yeni Lider Ne Zaman Seçilecek?

Yazılar 21 Eki 2022

Liz Truss Perşembe günü yaptığı açıklamada, mali piyasaları bulandıran, seçmenlerin yaşam maliyetlerini artıran ve kendi partisinin çoğunu kızdıran bir ekonomik programın çuvallamasının ardından, göreve geldikten sadece altı hafta sonra İngiltere başbakanı olarak istifa edeceğini söyledi.

Parlamentoda büyük çoğunluğa sahip olan ve iki yıl daha ülke çapında seçime gitmesine gerek olmayan Muhafazakar Parti, 28 Ekim'e kadar yeni liderini seçecek.

Başbakan adayları olarak eski maliye bakanı Rishi Sunak'ı Penny Mordaunt muhtemelen karşı karşıya gelecek. Ancak aynı zamanda bakanları onu iktidardan uzaklaştırmak için topluca istifa ettiğinde Temmuz ayında görevden alınan eski başbakan Boris Johnson'ın geri dönüş ihtimali de konuşuluyor.

Downing Street 10 Numaralı ofisinin kapısının önünde konuşan Truss, partisine olan inancını kaybettiğini kabul etti ve önümüzdeki hafta görevi bırakacağını ve Britanya tarihinin en kısa süre görevde kalan başbakanı olacağını söyledi.

Yardımcıları ve sadık bakanları tarafından yalnız bırakılan ve sadece kocası tarafından desteklenen Truss, "Bu nedenle, Muhafazakar Parti lideri olarak istifa ettiğimi kendisine bildirmek için Majesteleri Kral ile konuştum," dedi.

Truss; borçlanma, liberalleştirme ve kültürel ve sosyal konularda sağa keskin bir kayma ile finanse edilen vergi indirimleri vaat etmişti.

Truss 6 Eylül'de atanmıştı, geçen hafta maliye bakanı ve en yakın siyasi müttefiki Kwasi Kwarteng'i görevden almaya ve fonsuz büyük vergi indirimleri planlarının sterlini ve İngiliz tahvillerini çökertmesinin ardından neredeyse tüm ekonomik programını terk etmeye zorlandı. Onun ve Muhafazakar Parti'nin onay puanları düştü.

Truss Çarşamba günü hükümetin en üst düzey dört bakanından ikincisini kaybetti, sicilini parlamentoya savunmaya çalışırken kahkahalarla karşı karşıya kaldı ve milletvekillerinin politika konusunda açıkça tartıştığını ve Westminster'deki kaos duygusunu derinleştirdiğini gördü.

Yeni maliye bakanı Jeremy Hunt, yatırımcılara güvence vermek ve İngiltere'nin mali itibarını yeniden inşa etmek için on milyarlarca sterlinlik harcama kesintileri bulmak için büyük uğraş vermek zorunda kaldı.

Ekonomi durgunluğa girerken ve enflasyon 40 yılın zirvesindeyken, milyonlarca İngiliz bir yaşam maliyeti kriziyle mücadele ediyor.

Liderlik yarışının dışında kalan Hunt, 31 Ekim'de yeni bir bütçe sunacak.