IMF Yönetim Kurulu Pakistan’a 1,1 Milyar Doların Üzerinde "Kurtarma Fonu" Sağlayacak

Yazılar 31 Ağu 2022

IMF ve hükümet 29 Ağustos Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Uluslararası Para Fonu (IMF) kurulunun Pakistan'ın kurtarma programının yedinci ve sekizinci gözden geçirmelerini onaylayarak nakit sıkıntısı çeken ekonomiye 1,1 milyar doların üzerinde bir fon sağlamaya izin verdiğini söyledi.

IMF, programı bir yıl uzatmayı ve toplam finansmanı 720 milyon özel çekme hakkı veya mevcut döviz kuruyla yaklaşık 940 milyon dolar artırmayı kabul etti.

Fonlar, şu anda 1.100'den fazla insanı öldüren ve ülkenin planlama bakanına göre en az 10 milyar dolar zarara yol açan yıkıcı sellerden muzdarip olan Güney Asya ülkesi için bir can simidi olacak.

IMF Başkan Yardımcısı Antoinette Sayeh yaptığı açıklamada, akaryakıt vergilerinde ve enerji tarifelerinde planlanan artışlara bağlı kalmanın, Pakistan ekonomisinin "olumsuz dış koşullar tarafından canlandırıldığı" için "gerekli" olduğunu söyledi.

Sayeh, "Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan yayılmalar ve düzensiz ve dengesiz büyümeye neden olan uyumlu politikalar da dahil olmak üzere iç zorluklar" dedi.

Fon açıklamasında selden bahsedilmedi. Pakistan Başbakanı Shehbaz Sharif Twitter'da IMF desteğinin resmi olarak yeniden başlamasının "Pakistan ekonomisini tekrar rayına oturtma çabalarımızda ileriye doğru atılmış büyük bir adım" olduğunu söyledi.

Yaygın olarak beklenen yardımın teyit edilmesi, Salı günü Pakistan devlet tahvillerine küçük bir artış sağladı. Ekonomik sıkıntılar onu geniş bir cari açık ve kritik derecede düşük döviz rezervleriyle bıraktığı için bu yıl ağır bir şekilde düştüler.

IMF, bu rezervlerin iki aydan biraz fazla bir süre için yalnızca önemli ithalatı karşılayacağını tahmin etti. Ekonomi, eski başbakan Imran Khan'ın Nisan ayında devrilmesinden sonra yükselen enflasyon ve siyasi çalkantı ile de sarsıldı.

Pakistan'da önümüzdeki yılın ikinci yarısına kadar seçimlerin yapılması gerekiyor, ancak 2019'da en son IMF programını müzakere eden ve şimdi polis hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle terör suçlamasıyla karşı karşıya olan Khan, seçimlerin derhal yapılmasını istiyor.

IMF'den Sayeh, "Düzeltici politikaların ve reformların istikrarlı bir şekilde uygulanması, makroekonomik istikrarı yeniden kazanmak için gerekli olmaya devam ediyor." dedi.

Fonun Twitter'da onayını açıkladıktan sonra, Pakistan Maliye Bakanı Miftah İsmail, hükümetin acı verici düzeltici ekonomik önlemlerle programı tekrar rayına oturtma çabalarının ülkeyi temerrüde düşmekten kurtardığını söyledi.

Pakistan'ın 1980'lerden beri düzinelerce IMF programı var. En sonuncusunun başlangıçta 36 ayda 6 milyar dolar sağlaması gerekiyordu, ancak bu yılki siyasi türbülans ve kilit program hedeflerine ulaşma mücadeleleri nedeniyle durdurulmuştu.

Tellimer ekonomisti Patrick Curran, IMF'nin cari hesap tahmininin aşırı iyimser olacağına dair maddi risk olduğunu ve Pakistan'ın Körfez ülkelerinden istediği kadar dış finansman getiremeyebileceğini söyledi.

Curran, "Program hedeflerinden herhangi bir sapma, Pakistan rupisi amortismanının yenilenmesini ve bir BOP krizinden kaçınmak için ikili ortakların desteğini gerektirerek, muazzam dış finansman ihtiyaçları ışığında Pakistan'ı tekrar sıcak suya sokabilir." Dedi.

“Pakistan'ın dört vilayetinden üçünde meydana gelen şiddetli sel de durumu daha da kötüleştirmekle tehdit ediyor" dedi.

Pazartesi günkü IMF açıklamasında, Pakistan'ın ülkenin bazı hedeflerine ulaşamamasıyla ilgili feragat talebini de onayladığı görüldü.

IMF, "Yetkililer Pakistan'ın kötüleşen mali ve dış pozisyonlarını ele almak için önemli önlemler aldı" dedi.