IMF HAKKINDA BAZI GERÇEKLER

Yazılar 11 Eyl 2019

IMF NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?

Kaynak: chinadaily.com.cn - Xinhua

IMF, küresel parasal işbirliğini teşvik etmek, finansal istikrarı sağlamak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, yüksek istihdamı, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve dünyadaki yoksulluğu azaltmak için çalışan 189 ülkeden oluşan bir organizasyondur. IMF'nin açılımı International Monetary Fund'dur ve "Uluslararası Para Fonu" anlamına gelir.

1945 yılında kurulan IMF, uluslararası finansal işbirliğini teşvik etmeye çalışan Bretton Woods anlaşmasının bir parçası olarak kurulmuştur.

IMF'nin temel amacı, uluslararası para sisteminin - döviz kurları ve ülkelerin birbirleriyle işlem yapmalarını sağlayan uluslararası ödemeler sisteminin istikrarını sağlamaktır. Fonun görevi 2012 yılında küresel istikrarla ilgili tüm makroekonomik ve finansal sektör konularını içerecek şekilde güncellenmiştir. Toparlayacak olursak; IMF, uluslararası para sistemini denetler ve 189 üye ülkesinin ekonomik ve finansal politikalarını izler. Hem küresel düzeyde hem de bireysel ülkelerde gerçekleşen bu sürecin bir parçası olarak istikrar için olası riskleri vurgular ve gerekli politika ayarlamaları konusunda tavsiyelerde bulunur.

IMF fonları genellikle büyüme potansiyellerini ve finansal istikrarlarını artırmak için reformlar yapan alıcılara bağlıdır. İstikrar programları  yoksulluğu arttırmak ve sömürgecilik yapılarını çoğalttığı gerekçesiyle eleştiri almıştır.

IMF, uluslararası rezervlerini yeniden inşa etmelerine, para birimlerini dengelemelerine, ithalat için ödeme yapmaya devam etmelerine ve güçlü ekonomik büyüme koşullarını geri kazanmalarına yardımcı olmak için, mevcut sorunları veya potansiyel ödeme dengesi sorununu yaşayan üye ülkelere krediler sağlarken, bir yandan da temel sorunları düzeltir.

IMF ve TÜRKİYE

Kaynak: worldbulletin.net


Bu yıl Türkiye'de negatif bir büyüme görülse de IMF 2020'de toparlanma bekliyor. Aslında bu toparlanma küresel ekonominin ilerlemesi ve gelişmesini sağlayan yolda önemli bir yere sahip.

IMF başekonomisti Gita Gopinath“Türkiye'nin IMF'ye gelmeyi planladığını düşünmek için hiçbir nedenimiz yok, bu yüzden bu noktada bulunduğumuz yer” dedi.

9 Nisan’da yayımlanan IMF Dünya Ekonomik Görünümü raporuna göre, Türkiye ekonomisi önümüzdeki yıl aynı oranda büyümeden önce bu yıl % 2,5 daralacak.

Başekonomist Gopinath: “[Türkiye] Yeni Ekonomik Programı, ekonomideki karmaşık sorunlarla başa çıkmak için bir çerçeve sunuyor. Bu çerçevede, makroekonomik istikrarı sağlamak için kapsamlı ve güvenilir bir politika karışımına ihtiyaç duyuluyor ” diye ekledi.

Türkiye ekonomisindeki son durum ve güncel piyasa durum bilgisi için tıklayınız.

IMF BORCU

IMF'nin borç raporuna göre en çok borca sahip olan ilk 10 ülke sırasıyla;

  • Japonya
  • Yunanistan
  • İtalya
  • Portekiz
  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Belçika
  • Mısır
  • İspanya
  • Kıbrıs
  • Fransa.

Türkiye ise %28 gibi bir oranla listenin en alt sıralarında yer alıyor. Borç listesinin en sonunda ise Rusya bulunuyor.

Kaynaklar:

www.imf.org
https://www.investopedia.com/terms/i/imf.asp