IMF: İngiltere'nin Ekonomik Plandaki U Dönüşü Mali Disipline İşaret Ediyor

Yazılar 19 Eki 2022

18 Ekim Salı günü Uluslararası Para Fonu (IMF), yeni İngiliz maliye bakanının İngiltere’nin yeni başbakanı Truss tarafından önerilen borçla finanse edilen mali paketin çoğunu iptal etme kararını alkışladı ve bunun mali disipline bağlılığa işaret ettiğini söyledi.

Bir IMF sözcüsü, basın kuruluşlarına ilettiği bir bildiride, "Birleşik Krallık yetkililerinin son politika duyuruları mali disipline bağlılığın sinyalini veriyor ve enflasyonla mücadelede maliye ve para politikasının daha uyumlu hale getirilmesine yardımcı oluyor. Orta Vadeli Mali Plan'ı dört gözle bekliyoruz." dedi.

Yeni İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt 17 Ekim Pazartesi günü Başbakan Liz Truss'un önerdiği vergi indirimleri ve enerji sübvansiyonlarının çoğunu, bunları finanse etmek için borç para almanın "doğru" olmadığını söyleyerek rafa kaldırdı. Yeni maliye bakanın bu duyurusu sterlini ve İngiliz borç senetlerini yükseltti.

Truss'un 23 Eylül'de, varlıklı Britanyalılar da dahil olmak üzere büyük fonsuz vergi indirimleri öneren sözde "mini-bütçe" planı ile piyasalarda büyük düşüş yaşandı. Ancak yeni maliye bakanın bu hamlesi Birleşik Krallık varlıklarındaki büyük düşüşü kısmen tersine çevirdi. Truss geçen hafta aniden bu vergi indirimlerini açıklayan finans şefi Kwasi Kwarteng'i görevden alarak yerine Hunt'ı getirdi.

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, geçen hafta IMF'nin yıllık toplantılarında Truss'un orijinal mali planını sert bir şekilde eleştirdi. Kwarteng ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey'i Birleşik Krallık mali ve para politikalarının enflasyonla mücadelede birbiriyle çatışmamaları konusunda uyardı.