IMF, İngiltere Merkez Bankası'nı Teşvik Planları Konusunda Net Olmaya Çağırdı

Yazılar 24 Şub 2022

Uluslararası Para Fonu (IMF) Çarşamba günü İngiltere Merkez Bankası'na, merkez bankasının son aylardaki iletişimlerine yönelik eleştirilerin ardından, İngiltere ekonomisine yönelik teşvikleri geri çekme planları konusunda net olmasını istedi.

Yıllık bir incelemede IMF, yüksek enflasyon ve Brexit'in önümüzdeki yıllarda İngiltere'deki büyümeye zarar verebileceğini söyledi.

IMF direktörleri İngiltere Merkez Bankası (BoE)’nın Aralık ve Şubat aylarında faiz oranlarını yükseltme ve 895 milyar sterlin (1.22 trilyon $) niceliksel genişleme programını kapatma kararını desteklerken, BoE için bazı iletişim tavsiyeleri aldılar.

IMF direktörleri raporlarında, "Politikadan çekilme hızının enflasyon ve büyüme üzerindeki riskleri tartması gerektiğini vurgularken, politikanın daha tarafsız bir ortama doğru taşınmasını desteklediler" dedi.

"Bu bağlamda, ileriye dönük rehberlikle ilgili öngörülebilirlik ve net iletişimin politika etkinliğini artıracağını vurguladılar."

Tavsiye, bazı yatırımcıların ve ekonomistlerin BoE'yi karışık mesajlar vermekle suçlamasının ardından geldi. IMF, BoE'nin eylemlerinin "piyasalarda türbülansa ve bazı sürprizlere" neden olduğunu kaydetti.

Aralık ayındaki faiz artırımından önce IMF, BoE'ye politika üzerinde bir "eylemsizlik önyargısından" kaçınmasını tavsiye etmişti, ancak piyasaları daha hızlı oran artışlarına hazırlamak için piyasalarla dikkatli bir şekilde iletişim kurması gerektiğini söyledi.

Finansal piyasalar şu anda BoE oranlarının bu yılın sonuna kadar yaklaşık %2'ye ulaşmasını bekliyor - bu ay BoE tahminlerinden çok daha yüksek, enflasyonu dizginlemek için gerekli olacak.

BoE Başkanı Andrew Bailey'nin geçen ay merkez bankasının rehberliğini daha da azaltabileceği yönündeki önerisinin aksine, IMF Çarşamba günü tersini tavsiye etti.

IMF, yüksek enflasyonun beklentilere yerleşmesi olasılığına atıfta bulunarak, "Açıkça iletilen ileriye dönük rehberlik, ikinci tur etkilerin yayılmasını sınırlamada önemli bir rol oynayacaktır." dedi.

IMF, önümüzdeki aylarda enflasyonun %7 civarında zirve yapacak gibi göründüğünü ve BoE'nin 2024'ün ortasındaki %2 hedefine geri döneceğini söyledi.

Ekonominin bu yıl %4,7 ve gelecek yıl %2,3 büyümesiyle Ocak ayında yayınlanan büyüme tahminlerine bağlı kaldı - Reuters tarafından ankete katılan ekonomistlerin fikir birliğinden biraz daha iyimser.

Ancak IMF, önümüzdeki yıllarda büyüme için büyük riskler olduğunu söyledi.

IMF, "Orta vadede, sıkıştırılmış gelirler ve ortalamanın altında bir büyüme dönemi olmadan enflasyon hedefine geri dönmek zor olabilir" dedi.

"Bu arada, AB ile ticaret sorunları ve yapısal dönüşümlere yönelik yüksek iç uyum maliyetleri, yara izlerini artırabilir ve hatta potansiyel büyümeyi azaltabilir."

Enerji faturalarının Nisan ayında yarıdan fazla artmasıyla birlikte, IMF hükümeti fiyat artışlarının önünde durmamaya, ancak en kötü etkilenen hanelere desteği artırmaya çağırdı.

Hükümetin bölgesel eşitsizlikleri azaltmak için temel taşı olan 'Seviye Yükseltme' politikası konusunda IMF, bunun yüksek gelirliler ve zenginler üzerindeki vergilerden gelmesi gerektiğini söylemesine rağmen, daha büyük bir hırs için yer gördü.

Buna karşılık, İngiliz hükümeti IMF'ye mevcut harcama planlarının yeterli olacağını düşündüğünü söyledi.