IMF Başkanı ABD-Çin Rekabeti Konusunda Uyardı, Trump Dönemi Vergi Tarifelerini Verimsiz Olarak Nitelendirdi

Yazılar 17 Kas 2022

Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı, Çin ile ABD arasındaki rekabetin küresel ekonomiyi tehdit eden riskleri konusunda uyarıda bulunurken, o zamanki Başkan Donald Trump döneminde Çin ithalatına uygulanan tarifeleri zarar verici olarak nitelendirdi.

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva 12 Kasım Cumartesi günü Washington Post'a verdiği röportajda, "Sonuç olarak daha yoksul ve daha az güvenli bir dünyaya doğru şuursuz bir şekilde ilerliyor olabiliriz." dedi.

Bulgaristan'da doğup büyüyen Georgieva röportajda, "İlk Soğuk Savaş'ı Demir Perde'nin diğer tarafında yaşadım. Ve evet, orası oldukça soğuk. Ve başka bir nesil için ikinci bir soğuk savaşa girmek... çok sorumsuzca." diye ekledi.

Başkan Joe Biden, selefi tarafından belirlenen ve ABD'li ithalatçılara milyarlarca dolara mal olan Çin malları üzerindeki tarifeleri çevreleyen kilit politika sorununu henüz çözmedi.

Georgieva, Trump dönemindeki tarifeler hakkında, "Eylemleri ve bunların karşı eylemler olarak ne üretebileceklerini dikkatlice düşünmek önemlidir, çünkü cini şişeden bir kez çıkardığınızda, onu geri koymak zor" dedi.

Biden'ın ekibi, enflasyonu düşürmeye çalışırken Çin ithalatına uygulanan vergilerin maliyetlerini hafifletmek için aylarca çeşitli yollarla boğuştu.

Çin'in Tayvan çevresindeki askeri tatbikatları, Biden yönetimi yetkililerini bazı tarifeleri kaldırma ya da potansiyel olarak yeni tarifeleri Pekin'e empoze etme konusundaki düşüncelerini yeniden düzenlemeye yönlendirdi.

Pekin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Taipei'yi ziyaret etmesinin ardından o ay bazı askeri etkinlikler düzenledi ve o zamandan beri dar Tayvan Boğazı'ndaki hassas orta hattın neredeyse günlük savaş uçağı geçişleri de dahil olmak üzere yakınlardaki askeri faaliyetlerine devam etti.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkiler; tarifeler, Tayvan, fikri mülkiyet, siber güvenlik, Hong Kong'un özerkliğinin kaldırılması ve koronavirüs salgınının kökenleri gibi konular sebebiyle son yıllarda gerildi.