IMF, 2023 Küresel Büyüme Tahminini Düşürdü

Yazılar 13 Eki 2022

Uluslararası Para Fonu (IMF) Salı günü, Ukrayna'daki savaş kaynaklı baskılar, yüksek enerji ve gıda fiyatları, enflasyon ve keskin yüksek faiz oranları nedeniyle 2023 için küresel büyüme tahminini düşürdü ve koşulların gelecek yıl önemli ölçüde kötüleşebileceği konusunda uyarıda bulundu.

IMF, en son Dünya Ekonomik Görünüm tahminlerinin, gelecek yıl dünya ekonomisinin üçte birinin büyük olasılıkla küçüleceğini gösterdiğini belirtti.

IMF baş ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas yaptığı açıklamada, "En büyük üç ekonomi, ABD, Çin ve euro bölgesi duraklamaya devam edecek. Kısacası, en kötüsü henüz gelmedi ve birçok insan 2023’te bu durgunluğu ciddi bir şekilde hissedecek." Dedi.

IMF, yüksek faiz oranlarının ABD ekonomisini yavaşlatması, Avrupa'nın ani yükselen gaz fiyatlarıyla mücadele etmesi ve Çin'in devam eden COVID-19 karantinaları ve zayıflama ile mücadele etmesi nedeniyle Temmuz ayındaki %2,9'luk tahmine kıyasla gelecek yıl küresel GSYİH büyümesinin %2,7'ye düşeceğini söyledi.

IMF, 2021'deki %6,0'lık küresel büyümenin ardından Avrupa'da beklenenden daha güçlü ancak ABD'de daha zayıf bir performans göstererek 2022 büyüme tahminini %3,2'de tutuyor.

ABD'nin bu yılki büyümesinde %1.6'lık düşük olacak. IMF, 2023 yılı ABD büyüme tahminini değiştirmeyerek %1,0'da tuttu.

IMF, Almanya ve İtalya da dahil olmak üzere bazı kilit ekonomilerin teknik resesyona girmesiyle birlikte, yüksek enerji fiyatlarının üretimi durdurması nedeniyle Euro Bölgesi büyümesinin gelecek yıl %0,5'e düşeceğini tahmin ediyor. Gourinchas düzenlediği basın toplantısında, kıtanın enerji kaynaklarındaki jeopolitik değişimlerin "geniş ve kalıcı" olacağını ve fiyatların uzun süre yüksek kalacağını söyledi.

Gourinchas, finansal piyasaların önerilen vergi indirimlerine tepki göstermesinden sonra İngiltere'deki piyasa kargaşasıyla ilgili olarak, İngiltere mali politikasının merkez bankası enflasyon hedefleriyle uyumlu olması gerektiğini söyledi.