İklim Değişikliği Küresel GSYİH'nın %4'ünü Riske Atıyor

Yazılar 27 Nis 2022

135 ülke üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, iklim değişikliği 2050 yılına kadar küresel yıllık ekonomik çıktının %4'ünün kaybedebilmesine sebep olabilir ve dünyanın birçok yoksul bölgesini orantısız bir şekilde vurabilir.

Ülkelere ekonomilerinin sağlığına dayalı olarak kredi puanları veren derecelendirme firması S&P Global, Salı günü yükselen deniz seviyelerinin olası etkilerini ve daha düzenli sıcak dalgaları, kuraklık ve fırtınaları inceleyen bir rapor yayınladı.

Bilim adamları tarafından “RCP 4.5” olarak bilinen, hükümetlerin büyük yeni iklim değişikliği politikalarından büyük ölçüde kaçındığı bir temel senaryoda, düşük ve düşük-orta gelirli ülkelerin, daha zengin olanlardan ortalama olarak 3,6 kat daha fazla gayri safi yurtiçi hasıla kaybı görmesi muhtemel.

Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Sri Lanka'nın orman yangınlarına, sel baskınlarına, büyük fırtınalara ve ayrıca su kıtlığına maruz kalması, Güney Asya'nın GSYİH'nın %10-18'i risk altında olduğu anlamına geliyor. Bu da bütün dünyanın çok fazla etkilenmesi anlamına geliyor.

Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ve Sahra Altı Afrika bölgeleri de büyük kayıplarla karşı karşıya. Doğu Asya ve Pasifik ülkeleri, Sahra Altı Afrika ile benzer seviyelerde maruziyetle karşı karşıya, ancak bunun başlıca nedeni sıcak dalgaları ve kuraklıktan ziyade fırtınalar ve seller.

S&P'nin en iyi hükümet kredi analisti Roberto Sifon-Arevalo, "Farklı derecelerde, bu dünya için bir sorun" dedi. "Gerçekten öne çıkan bir şey, dünyanın bu daha yoksul bölgelerinin çoğu için uluslararası desteğe duyulan ihtiyaç".

Ekvator veya küçük adalar etrafındaki ülkeler daha fazla risk altındayken, tarım gibi sektörlere daha fazla bağımlı olan ekonomilerin büyük hizmet sektörlerine sahip olanlardan daha fazla etkilenmesi muhtemel.

Çoğu ülke için, iklim değişikliğine maruz kalma ve iklim değişikliğinden kaynaklanan maliyetler zaten artıyor. Sigorta şirketi Swiss Re'ye göre, son 10 yılda sadece fırtınalar, orman yangınları ve sel felaketleri küresel olarak yılda GSYİH'nın yaklaşık %0,3'ü kadar kayıplara neden oldu.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ayrıca, son 50 yılda dünyanın herhangi bir yerinde ortalama olarak hava, iklim veya su ile ilgili bir felaketin meydana geldiğini ve günlük 115 ölüme ve günlük 202 milyon doların üzerinde kayba neden olduğunu hesaplıyor.

S&P'den Sifon-Arevalo, büyük kasırgalardan sonra bazı Karayip Adaları gibi bazı ülkelerin aşırı hava koşulları nedeniyle kredi notlarında düşüş yaşadığını söyledi.

Ancak, ülkelerin değişikliklere nasıl uyum sağlayabileceği gibi hala çok fazla belirsizlik olduğundan, yeni verilerin firmanın ülke derecelendirme modellerine bağlanmak üzere olmadığını söyledi.

Geçen yıl bir grup İngiltere üniversitesi tarafından küresel sıcaklıklarda daha aşırı bir artışa bakan bir araştırma, 60'tan fazla ülkenin 2030 yılına kadar küresel ısınma nedeniyle notlarının düşebileceğini öngördü.

Bazı uzmanlar ayrıca, yüksek düzeyde riske maruz kalan ülkelerin önümüzdeki 10 yıl boyunca bir kredi puanına ve gelecekte sorunların artması muhtemel olduğunda başka bir kredi puanına sahip olacağı, derecelendirmeler için değişken bir ölçek önerdiler.

Sifon-Arevalo, "Neyin alakalı olduğunu ve nerede olduğunu söylemeye çalışıyoruz." Dedi. "Ama biz en kötü senaryoya göre puan vermiyoruz, temel senaryoya göre puan veriyoruz."