İflas Ettiği Öner Sürülen Çinli Emlak Devi Evergrande Son Durum

Yazılar 11 Kas 2021

İflas Ettiği Öner Sürülen Çinli Emlak Devi Evergrande Grup Temerrüde Düşmekten Son Anda Kurtuldu, Piyasalar Söylentinin Çıkmasının Ardından Ödeme Gerçekleşince Nefes Aldı!

Evergrande Group, Çin'in en büyük ikinci emlak geliştiricisi ve kabaca 300 milyar dolar borcu var. Onun çöküşünün daha geniş bir mali krize yol açabileceğine dair korkular var.


Yatırımcılar, Çinli Evergrande'nin Çarşamba günü 30 günlük ödemesiz dönem sona ermeden önce toplam 148.1 milyon dolarlık ödemeleri yapıp yapamayacağını görmek için nefeslerini tutuyorlardı. Emlak devi Ekim ayındaki ilk ödeme tarihini kaçırmıştı. Dünya ekonomisini etkileyecek boyutta borca sahip olan Evergrande’nin ilk ödemeyi kaçırmasının ardından piyasalarda negatif  bir hava hakimdi.


Evergrande'nin ödemesinin vadesinin gelmesinden iki dakika sonra, Deutsche Markt Screening Agentur, Çarşamba günü UTC saatiyle 16:00'da Evergrande'ye karşı iflas davası hazırladığını belirten bir duyuru yayınladı.


Medya kuruluşu Morning Brew, yaklaşık 45 dakika sonra Evergrande'nin Çarşamba günü saat 16:00 UTC'de ödenmesi gereken ödenmemiş borcunun ödemesini kaçırdığını ve temerrüde düştüğünü bildirdi. Bloomberg'in bu iddiayı yalanlayan haberi yayınlanana kadar 45 dakika daha geçti.


Bununla birlikte, dünyanın en borçlu geliştiricisi China Evergrande için borç sıkıntıları henüz bitmedi. Halen, 19 milyar doları uluslararası piyasa tahvilleri olmak üzere 300 milyar dolardan fazla borcu var.


Borcun diğer sermaye piyasalarını etkileyebileceğine dair endişeler devam ederken, Çinli yetkililer, Çin Evergrande'nin kurucusu Hui Ka Yan'a borcun kişisel fonlarıyla geri ödenmesine yardımcı olması için baskı yapıyor.


Evergrande’nin önümüzdeki dönemde borçlarını ödeyip ödeyemeceği bir kenara bununla ilgili bir söylenti bile dünya piyasalarında önemli düşüşlere neden oldu. Kripto para borsaları da bu haber ile düşüşe geçti. Haberin yalanlanmasının ardından piyasalar toparlasa da önümüzdeki dönemde önlemler alınmazsa Evergrande piyasaları olumsuz etkileyebilir.