HUAWEI'NİN BAŞI DERTTE

haber 5 Ara 2019

Trump'ı Unutun - Huawei'nin Çin'de Büyük Bir Sorunu Var

Washington ve yaptırımlarıyla 6 ay boyunca savaştıktan sonra, Huawei’nin yeni problemi kendi evinde görülmeye başlandı. Geçtiğimiz günlerde de Huawei, ABD'deki bir devlet kurumuna karşı, mal ve hizmetlerini satın almak için devlet sübvansiyonlarını kullanarak lokal taşıyıcılarının yasaklanması konusunda yasal işlem başlattı. Huawei’nin yasal ekibi, kararın Huawei’nin Amerika’nın ulusal güvenliği için tehdit oluşturduğuna dair sağlam kanıtların bulunmadığını söyledi:

Peki Huawei'nin asıl problemi nerede?

Bunun cevabı basit: kendi evinde.

Huawei kendi evinde 'karalamaya' (belki de değil) maruz kaldı.

HUAWEI ve ÇİN


Huawei'nin Pekin ve genel çapta Çin'deki tüketicilerini elinde tutması gerekiyor. Ancak bunu başarmak son günlerde Huawei için oldukça zor. Huawei'nin Xinjiang'daki gözetim operasyonlarına geçmişte söylediğinden daha fazla katıldığı hususunda çıkan sert iddialar, şirketin yerel itibarını ve yurtdışındaki imajını zedelememek için geri adım atmasına sebep oldu. Bunların yanında sosyal medyada şirketle alakalı yayılmış bir olay var. Yazılanlara göre Huawei’nin eski bir çalışanı şirkete karşı bazı suçlar işlemiş ve hapse girmiş. Bu duruma karşı sosyal medyada tepkiler büyümeye devam ederken karalama kampanyası kokusu da gelmiyor değil.

Kısacası, Huawei için bundan daha kötü bir zamanlama olamazdı.

Kaynak: gzt.com

Gerçekte Huawei, ABD yaptırımlarının ilk altı ayını Çin'den gelen siyasi destek ve dünya çapındaki satışlarıyla dengeliyordu. Huawei bu direncinin temelini, şaşırtıcı bir şekilde dünyanın en büyük akıllı telefon pazarının %42'sini yakalamış olmasına borçlu.

Çin’in ötesinde, dünya genelindeki hükümetler Huawei’nin 5G projesine dahil olmak için el sıkışmaya devam ediyorlar. Son haberlere göre, Boris Johnson bu ayki genel seçimleri kazanırsa İngiltere’de Huawei’nin duruşunu sertleştirmeye kararlı görünüyor. ABD ise bu duruma lobi ve tehdit ile karşılık vermeye devam ediyor.

Tüketici tarafı Huawei için daha kolay. Google Android deneyimine erişimini kaybetmesine rağmen, şirketin teknolojisi için yaygın bir tüketici desteği var gibi görünüyor. Huawei, bu kartı mükemmel bir şekilde oynadı; Çin'in dışındaki tüketiciler nihayetinde ellerindeki Huawei cihazları değiştirmek isteyeceklerdir fakat bunu yaparken çok isteksiz ve sinirli olacaklar.

Tüm bunlar Huawei'nin tartışmalı Xinjiang bölgesinde, söylenenlerden çok daha fazla yer aldığı iddiasıyla baskı altında kalmaya devam etmesine yol açacak. Huawei, yeni bir rapora göre, şirkette bulunan azınlık Uygur nüfusunu baskılayan bölgesel otoriteler için sürveyans projelerini desteklediğini iddia ediyor. Ne yazık ki bu kart işe yaramadı.

Huawei'nin Xinjiang bölgesinden tamamen çekilmesi gerekiyor. Olmazsa, ABD’nin “gücün kötüye kullanılması” iddiası boş ve yutulması zor bir hal alacak.

ABD’nin devlet kontrolü, destek ve etki iddiaları olduğuna inanıyor olsanız da, Huawei’nin açıkça Çin’i yanına alarak dünya çapında savaş vermesi gerekiyor çünkü bu savaşı tek başına kazanamaz. Aksi halde batıdaki tüketici tepkisini ortaya koyacaktır ve Huawei'nin bundan kaçma şansı kesinlikle olmayacak.

LI HONGYUAN İLE TANIŞIN


13 yıldan uzun bir süredir Huawei çalışanı olan Hongyuan, şirketten ayrıldı ve kıdem tazminatı alması gerektiğini iddia etti. Ancak banka hesabına bir ödeme yapıldığında, Huawei Hongyuan'ı gasp etmekle suçladı. Tutuklamanın ardından 8 ay hapis cezası verildi, sonra bu ceza iptal edildi ve para cezasına çevrildi.

Hongyuan’ın davası, sosyal medyada bulunan internet kullanıcılarını oldukça rahatsız etti.

Son günlerde Huawei tamamen köşeye sıkışmış gibi görünüyor. Adeta üçlü bir tehdit altında kalan Huawei, Çin'in maruz kaldığı ekonomik problemleri anımsatıyor (Çin'i tehdit eden 3'lüyü buradaki haberde anlatmıştık).

Huawei'nin bu üçlemeden kurtulup kurtulamayacağı merak konusu.

Kaynak:

www.forbes.com