HİSSE SENEDİ ve YATIRIM FONU ARASINDAKİ 9 FARK

Yazılar 3 Kas 2020

Yatırım dünyasına yeni adım atan yatırımcılar çoğu zaman hisse senedi ve yatırım fonu arasında gidip geliyorlar. Borsada yatırım yapmak doğrudan bir şirketin hisse senetlerine yatırım yapmak anlamına gelirken yatırım fonlarına yapılan yatırım hisse senedi, tahvil gibi birçok menkul kıymeti içeren kolektif bir yatırım aracıdır.

Yatırım yapmak isteyen bir kişinin hangisini tercih etmesi gerektiğini net olarak söyleyemesek de her iki yatırım aracı arasındaki farkları belirterek kafa karışıklıklarını gidermede yardımcı olabiliriz. İşte bu yazıda, hisse senedi ve yatırım fonları arasındaki temel farklara bakacağız.

1.Yatırım Maliyeti

Yatırım fonlarına yatırım yaparken gider oranı gibi belli başlı ücretler ödemeniz gerekir. Öte yandan, borsaya yatırım yaparsanız hesap açma, vergi ve bazı yıllık ücretler ödemeniz gerekir. Bununla birlikte, hisse senedi ve yatırım fonlarının masraflarını karşılaştırırsanız, genel olarak hisse senedi yatırımının daha düşük maliyetli olduğunu görebilirsiniz. Çünkü yatırım fonlarında ödenen yönetim ücretleri yüksek olabilmektedir.

2.Volatilite

Hisse senedi yatırımı, yatırım fonlarına kıyasla daha yüksek volatilite içerir. Bunun sebebi ise hisse senedi yatırımında birden fazla hisse alınması ve bu hisselerin fiyat dengesinde görülen değişimlerin portföye direkt yansımasıdır. Yatırım fonlarında ise çeşitlilik mevcuttur ve portföyde farklı yatırım enstrümanları bulunur. Bu nedenle fiyat oynaklığı hisse senetlerinde olduğu kadar hissedilmez.

3.Yüksek Getiri Potansiyeli

Hisse senetlerinin uzun vadede getiri potansiyeli çok yüksektir. Warren Buffett bunun en büyük örneklerindendir. Fakat hisse senedi yatırımındaki riskin yüksek olduğunu unutmamak gerekir. Risk fazla olduğundan borsada kaybeden birçok yatırımcı olduğuna şahit oluyoruz. Yatırım fonları ise borsa kadar yüksek getiri potansiyeline sahip olmasa da daha istikrarlı bir getiri imkanı sunar. Risk profili ise borsadan daha düşüktür.

4.Yatırım Takibi

Borsaya yatırım yapan bir kişinin sık sık yatırımlarını takip etmesi gerekir. Yüksek volatilite gibi faktörler nedeniyle yatırımcılar mutlaka sahip oldukları hisseleri titizlikle takip etmelidir. Borsa yatırımını bu konuda biraz kişisel düşünmeli ve her şeyiyle bizzat ilgilenmelisiniz. Aksi takdirde kayıplar yaşayabilirsiniz. Yatırım fonlarında ise sizin adınıza karar veren, yatırımları takip eden bir fon yöneticisi bulunur. Yani yatırımlarınızı sık sık takip etmenize gerek kalmaz. Sadece fon yöneticinizi iyi seçmeniz gerekir.

5.Yatırım Araçlarında Kısıtlama

Borsa yatırımında satın alabileceğiniz tek varlık şirketlerin hisse senetleridir. Bunun yanında, yatırım fonları size çeşitlendirilmiş bir portföye yatırım yapma fırsatı verir. Yani yatırım fonu satın alırken çeşitli varlık sınıflarına yatırım yapabilirsiniz.

Borsa Yatırım Fonlarının Özellikleri

Altın Fonu Nedir, Nasıl Yatırım Yapılır?

Gayrimenkul Yatırım Fonu Nedir?

6.Zaman

Doğrudan hisse senedine yatırım yapmak için gereken toplam süre, bir yatırım fonuna kıyasla çok daha fazladır. Çünkü bir yatırım fonu bir fon yöneticisi tarafından yürütülür ve işlemler hızlı bir şekilde gerçekleşir. Borsa yatırımı bolca araştırma gerektirdiğinden daha fazla vakit alır ve çaba ister.

7.Yatırım Kolaylığı

Borsa yatırımı için bir aracılık hesabınızı açmanız gerekir. Bu hesabı açmak çeşitli belge ve onaylar dahilinde biraz vakit alabilir. Öte yandan yatırım fonlarına yatırım yapmak çok daha hızlıdır çünkü aracı hesabı gerektirmez. İnternet üzerinden çeşitli fonlara anında başvuru yapabilirsiniz.

8.Yatırımların Vadesi

Genelde yatırım fonlarında yatırımcılar 5-7 yıl arasında yatırımlarını ellerinde tutar. Yani çoğunlukla uzun vadeli yatırımlar için tercih edilir. Hisse senedi yatırımı ise hem kısa hem uzun vadeli olabilir. Bazı yatırımcılar yıllarca hisse senetlerini ellerinde tutabilirken bazıları bir hafta içerisinde çok iyi kazanç elde ederek yatırımlarını çekebilir.

9.Kontrol Olanağı

Doğrudan borsaya yatırım yapan yatırımcılar, yatırımlarında tam bir güce ve kontrole sahip olurlar. Yatırımlarda alınacak kritik kararlarda (ne zaman almalı/satmalı, hangi stratejiyi uygulamalı, vb.) karar tamamen yatırımcıya aittir. Bununla birlikte yatırım fonlarına yatırım yaparken yatırımcının pek fazla kontrolü ve gücü bulunmaz. Bunun sebebi de fon yöneticisinin bu kararları yatırımcı adına vermesidir. Eğer iyi bir fon yöneticiniz varsa yüksek getiri elde edebilirsiniz.

Sonuç

Hiçbir yatırım risksiz düşünülemez. Piyasada bulunan hangi finansal varlığa yatırım yaparsanız yapın ufak da olsa riskle karşılaşacaksınız. Fakat yukarıda da görüldüğü gibi yatırım fonları borsadan biraz daha az risk barındıran bir seçenek. Bununla birlikte düşük riskin düşük getiri de sağladığı gerçeğini göz ardı etmemek gerek. Borsa yatırımının ucu bucağı belli olmazken acemi bir yatırımcı için yatırım fonlarıyla işe başlamak daha iyi bir tercih olabilir. Yine de tercih sizin.