HİNDİSTAN İLAÇ İHRACATINI SINIRLANDIRDI

haber 5 Mar 2020

Hindistan'ın koronavirüs nedeniyle bazı ilaçların ihracatını sınırlandırmasının ardından bazı yaygın ilaçlar için küresel kıtlık korkusu başladı.

Dünyanın en büyük jenerik (eşdeğer) ilaç tedarikçisi olan Hindistan, 26 bileşenin ve bu bileşenlerden elde edilen ilaçların ihracatını kısıtladı.

Kısıtlanan ilaçlar arasında bulunan ve dünya çapında en yaygın kullanılan ağrı kesicilerden biri olan Parasetamol de bulunuyor.

Çin'deki birçok ilaç üreticisi ya kapalı ya da üretim kesintisi yapmak zorunda kalmış durumda.

Ülkeler İlaç Tedariği Konusunda Endişeli


Hindistanlı ilaç üreticileri, ilaçlarındaki aktif bileşenlerin neredeyse %70'i için Çin'e güveniyor ve endüstri uzmanları virüs salgını devam ederse muhtemelen ilaç üretiminde sıkıntı çekeceklerini söylüyor. Avrupa ve ABD ise ilaç ve bileşen konusunda Hindistan'a yüksek oranda bağımlı olduğundan endişe içinde.

Çin Pazar Araştırma Grubu'ndan analist Shaun Rein, "Çin'de üretilmeyen ilaçlar bile Çin'den temel bileşenler alıyor. Eğer Çin ve Hindistan bu konuda birlikte darbe alırsa küresel çapta ilaç kıtlığı yaşanabilir." dedi.

Kısıtlanan bileşen ve ilaç listesi, tüm Hindistan ilaç ihracatının %10'unu oluşturuyor. Kısıtlanan ilaç ve bileşenler arasında  progesteron hormonu, B12 Vitamini ve çeşitli antibiyotikler de bulunuyor.

Oxford Economics'in baş ekonomisti Stephen Foreman, ilaç kıtlığının fiyatları zorladığına dair işaretler olduğunu söyledi: "Hindistan'a olan arzın azalmasının fiyatları önemli ölçüde yükselttiğine dair işaretler zaten var."

İlaç Konusunda Önlem Alınıyor Mu?


Hindistan hükümeti yaptığı kısıtlama konusunda insanları sakinleştirmeye çalıştı ve 3 ay dayanacak kadar stoklarının bulunduğunu söyledi.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) göre, 2018 yılında Hindistan'dan ithal edilen ilaçlar, ABD ilaçlarının yaklaşık dörtte birini ve ilaç bileşenlerinin %30'undan fazlasını oluşturdu.

Novartis AG (NOVN.S) Çarşamba günü, şu anda tedarik zincirinin aksamasını öngörmese de, Hindistan ihracat durumunun yakından takip edileceğini ve önlem alınacağını söyledi.


Kaynak:
https://www.bbc.com/news/business-51731719