HER BÜTÇEYE UYGUN SEVGİLİLER GÜNÜ HEDİYE FİKİRLERİ

Yazılar 10 Şub 2020


Sevgililer Günü hakkında unutulmuş bir gerçek: Bir servet harcamadan da bir kişiye olan sevginizi ifade edebilirsiniz! Tamamen ucuz veya basit olmanız gerektiğini söylemiyorum, sadece güzel fikirlerin savurganlığı önleyeceğini ifade etmeye çalışıyorum. Ev yapımı akşam yemeği, el yazısı bir kart veya mektup, önceden planlayacağınız eğlenceli bir etkinlik, güzel günlerinizde çektiğiniz fotoğrafların baskıları gibi birçok özel hediye, aslında bakarsanız servet değerindeki mücevher, takım elbise, parfüm, büyük çiçek buketlerinden daha takdir edilesi ve sevilesi.

Bunu göz önünde bulundurarak size geleneksel Sevgililer Günü hediyelerine karşı tutumlu, uygun fiyatlı alternatifler için bazı öneriler hazırladım. Tabii ki buradaki öneriler aldığınız/alacağınız büyük hediyelerin yanında alternatif ufak sürprizler gibi de düşünülebilir. Önce Sevgililer Günü ile ilgili kısa bir bilgi alalım, sonrasında hediyelere geçelim. Hazır mısınız?

Sevgililer Günü Nedir?


Sevgililer Günü, her yıl 14 Şubat'ta kutlanılan özel bir gündür. Kökeni, Roma Katolik Kilisesi'ne dayanır. Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda "Aziz Valentin Günü" olarak da bilinir. Valentine kelimesi, Batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kullanılır.

Günümüzde ise birçok ülkede sevgililerin/eşlerin birbirine hediyeler aldığı, kartlar gönderdiği özel bir gün olarak kutlanıyor. Bazı istatistiklere göre 14 Şubat günü, tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderiliyor. Bununla birlikte piyasalarda satışların yükseldiği bir gün olarak da kayda geçiyor. Özellikle online alışverişin getirdiği rahatlık ve artan güven sayesinde e-ticaret satışları çok yüksek. Mastercard ise bu konuyla ilgili dünya genelinde bir araştırma yapmış:

Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard’ın her yıl dünya genelinde Sevgililer Günü dönemindeki hediye alışkanlıklarını araştıran anketine göre, online alışveriş hızı ve güvenilirliği ile %76 oranında artarken, 14 Şubat günü Sevgililer Günü hediyesini son dakika alanların  sayısında da artış görülüyor.
Mastercard’ın, Sevgililer Günü alışverişlerinin bir haritasını  çıkarmak amacıyla dünya genelinde yürüttüğü, Türkiye’yi de kapsayan  araştırması, online alışverişin her geçen gün hızla arttırdığını ortaya  koydu.  Son üç yıldır 11-14 Şubat tarihlerinde kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla yapılan alışverişleri inceleyen Mastercard’ın  araştırma sonuçlarına göre Sevgililer Günü olan 14 Şubat’ta hediyelerini  alan son dakikacıların sayısında dikkat çeken bir artış görülüyor.
2018’de Sevgililer Günü’nde yapılan son dakika hediye alışveriş  oranının %30’a yükseldiği, online alışverişin ise 2016’dan 2018’e  gelindiğinde %76 arttığı gözlemlendi. Mastercard, online alışverişin hızlı ve rahat oluşundan, fiziki alışverişe göre daha fazla seçeneğe anında ulaşma imkanı sunmasından, aynı gün teslimat seçeneği olmasından dolayı Sevgililer Günü’nde son dakika alışverişinde bu artışın  yaşandığını belirtti.*

İşte Hediye Fikirleri...


Para sevgiyi satın alamaz, ama görünüşe göre sevgiyi ifade etme aracı olarak kullanılabilir. WalletHub tarafından ABD'de yapılan yeni bir çalışma, ortalama bir kişinin Sevgililer Günü hediyelerine yaklaşık 200 dolar harcayacağını ortaya koydu. En büyük harcamayı yapanlar ise Sevgililer Günü'nde eşlerine ortalama 360 dolar harcayacan evli erkekler oldu.

Türkiye'de ise Hopi, 27 Ocak-14 Şubat istatistiklerine göre Sevgililer Günü alışverişinde 30 yaş üstü kişilerin çoğunluğu oluşturduğunu, erkeklerin  %38'i, kadınların ise %58'inin sevgililerine hediye aldığını ortaya koydu.**

Bu kadar bilgi yeter. Şimdi gelelim hediye fikirlerine...

1.El Emeği Göz Nuru


Ellerimizle, emeğimizle yaptığımız şeyler bizim için her zaman anlamlı olmuştur. Fabrikadan çıkmış bir kazak yerine el örgüsü bir kazak her zaman gözümüze daha değerli gelir mesela. Siz de bu soğuk kış günlerinde sevdiğinize bir bere, atkı, kazak örebilirsiniz.
.
Eğer örmek size göre değilse belki biraz daha renkli bir hediye düşünülebilir. Sevdiğiniz kişiye ve kendinize birer telefon kılıfı alın. Piyasada oldukça uygun fiyata bulabilirsiniz. Birkaç da sevdiğiniz renklerde boya alın, birlikte güzel bir yemek yedikten sonra kılıflarınızı içinizden geldiği gibi boyayarak/yazılar yazarak süsleyin. Hem kimsede olmayan bir telefon kılıfına sahip olacaksınız hem de birlikte vakit geçirerek sevginizi göstermiş olacaksınız. Bence çok sevimli <3
.
Bunların yanında sevdiğinize güzel bir yemek hazırlayabilirsiniz. Sevdiği yemeği biliyorsanız malzemeleri marketten uygun fiyata temin edip işe koyulun. Emin olun dışarıda yemekten daha ucuza gelecek ve kendi emeğiniz olacağı için tadı sevdiğinize daha güzel gelecek. Yemek zor gelir derseniz ufak bir tatlı da yapabilirsiniz. Hatta gelin daha da kolay ve ucuz bir şey yapalım: sevgilinizin en sevdiği meyvelerden alın, güzel bir çikolataya bandırın, fındık/fıstıkla süsleyin ve buzdolabında dondurun. Güzel bir dekor, biraz mum ışığı ve sevginizle tatlınızın tadını çıkarın. Nefis...


2.Etkinlikler


Gerçekten sevgimizi göstermenin yolu  bir hafta içinde ölen çiçekler midir yoksa biriktirdiğimiz güzel anılar, gittiğimiz etkinlikler midir? Bana kalırsa çiçek hediye değil. Tabii belli durumlarda çiçek de gerekebilir ama sadece 1 hafta içinde solup gidecek çiçeklere servet bayılmak pek de mantıklı gelmiyor. Ama güzel bir saksıda ölmeyecek, evi/ofisi mis gibi kokutacak harika bir çiçek de alabilirsiniz. En azından çiçekler büyüdükçe sevginizin de bir o kadar büyüdüğünü hissettirmiş olursunuz. Bunun dışında:

Müze! Kültürel etkinlikler sevginizi gösterebileceğiniz en tatlı ortamları sunuyor inanın. Bu nedenle müzelere göz atın, ücretsiz olanları/indirimleri takip edin ve not alın. Sevgilinizle tarihsel bir yolculuğa çıkıp aşkınızı tazelemek isteyeceğinize eminim.

Konser! Sevgilinizin en sevdiği sanatçının konserine alacağınız bilet, onu çok mutlu edecektir.

Tiyatro ve sinema! Artan bilet fiyatlarıyla bizi zorlayan ve lükse girmeye başlayan sinema, yine de iyi bir tercih. Sevgilinizin görmek istediği bir filme bilet alarak ona sürpriz yapabilirsiniz. Tiyatro ise fiyat olarak daha uygun ve özellikle küçük sahnelerde oynanan oyunlar sizin için daha romantik olabilir.

Gezi! Küçük bir hafta sonu kaçamağına ne dersiniz? Hazır 14 Şubat cuma gününe denk geliyorken hafta sonuyla bu tatlı günü birleştirerek küçük bir geziye çıkabilirsiniz. Eğer kamp yapmayı seviyorsanız kamp yapabilir veya yeni bir şehri keşfe çıkabilirsiniz. İnternet üzerinden alacağınız bilet/otel rezervasyonları gibi ekstraları indirimli olarak yakalayabilirsiniz.

Spor! Sanırım bu en sağlıklı ve ucuz seçenek. Sevgilinizle uzun zamandır gitmek istediğiniz yoga, fitness, pilates, boks kursuna gidebilirsiniz. Bazı yerlerde ilk dersler ücretsiz olarak sunuluyor. Bu tip yerleri keşfedin. Açık havada el ele koşarken en sevdiğiniz şarkılardan oluşan bir listeyi de dinleyebilirsiniz. Ardından da hazırladığınız sağlıklı smoothie'leri içerek fiziksel ve mental mutluluğa ulaşabilirsiniz. Bunun dışında bir futbol veya basketbol maçını izlemeye de gidebilirsiniz. Özellikle sevgiliniz bir takımın fanatiğiyse bir maç bileti sevgiliniz için harika bir hediye olacaktır.

Dans! Dans kadar mutluluk veren çok az şey olabilir <3 Sevgilinizle tango, bachata veya zevkinize göre bir başka dansa başlamanızı kesinlikle öneririm. Bazı sanat ve dans akademilerinde ilk dersler ücretsiz oluyor. Harika bir dans seansının ardından en sevdiğiniz yerde yemek yiyebilirsiniz. Kesinlikle çok romantik bir tercih.

3.Kitapsız Olmaz


Sevgiliniz bir kitap kurdu mu? Evet diyorsanız sevgilinizin okumak istediği bir kitabı ya da kitapları sipariş edin. Kitabın yanında koruyucu kitap kılıfı da alabilirsiniz. Eğer finansa ilgi duyan bir sevgiliniz varsa son çıkan finans/ekonomi kitaplarını alın. Mesela yakın zamanda Mahfi Eğilmez'in Türkiye Ekonomisi kitabı çıktı, ben olsam kaçırmam. :) Eğer çok kitabı var, ne alacağımı bilemiyorum diyorsanız da sevgilinizin en sevdiği kitabın özel bir basımını da alabilirsiniz. Sahaflarda ilk basım kitapları da kovalayabilirsiniz. Kitabın arasına tatlı bir not veya mektup da sıkıştırdınız mı tamam. Birlikte çektirdiğiniz bir fotoğraf da koyabilirsiniz.

Bir de son zamanlarda moda olmaya başlayan "sosyal medya yazışmaları" olayı var. Genelde sevgililer WhatsApp, e-mail, Messenger gibi ortamlardaki yazışmaları silmiyorlar. Binlerce mesajı saklayıp ara sıra baştan sona okumak aşk tazelemek için bir yöntem olarak kullanılabiliyor. Hatta bu konuşmaları bastırıp kitaplaştıranlar da var. Eğer sevgiliniz sosyal medyada çok aktifse ve bolca yazışmanız bulunuyorsa böyle bir alternatif de düşünebilirsiniz. Bir fotokopicide ufak bir kitap bastırmak pek maliyetli bir şey de değil üstelik.

4.Teknoloji Sevenlere Özel


Teknoloji çağında olduğumuz için birçok teknolojik ürüne ihtiyaç duyuyoruz. Vergiler sağ olsun, bolca zamlanan ürünlerin yanında bazı e-ticaret sitelerinde güzel indirimler olabiliyor. Bass'ı güçlü, şık bir kulaklık, akıllı saat, bluetooth hoparlör (renkli olanları özellikle çok sevimli), selfie çekmeyi seven bir sevgiliniz varsa kaliteli bir selfie çubuğu iyi bir tercih olabilir.

5.Sevgiliniz Bir Gamer Mı?


Eğer sevgiliniz tam bir oyun tutkunuysa onu en çok mutlu edecek hediye bir oyun olacaktır. Eğer bilgisayar oyunlarına düşkünse oyun platformları üzerinden (Steam, Blizzard, vb.) hediye oyun alabilirsiniz. Eğer hangi oyunu alacağınızı bilemiyorsanız oyun hediye kartları da bir seçenek olabilir. PS4, Xbox gibi konsol oyunlarını seviyorsa da yine online platformlardan veya bir mağazadan oyun satın alabilirsiniz. Fakat konsol oyunları genelde pahalı oluyor. Bu nedenle konsol oyunu yerine gamepad almayı da düşünebilirsiniz.

Mobil oyun tutkunu bir sevgiliniz varsa mesela GooglePlay'de kullanabilmesi için hediye kart da alabilirsiniz.

Ek olarak mouse pad, mikrofon, oyuncu kulaklığı gibi alternatif ürünleri de değerlendirebilirsiniz.

6.Sevgi Dolu Kutular


Son zamanlarda kutu hediyeler moda oldu. Her yerde içi farklı ürünlerle dolu kutular görebilirsiniz. Mesela bazı kutulara kupa, çay, not defteri, mum gibi ürünler yerleştirerek satıyorlar. Bu tip bir kutu hediyesi de düşünebilirsiniz. Sevgililer gününe özel seçenekler sunan yerler de var. Fiyatları 100 TL'nin üzerinde oluyor genelde. Bütçenizi aşıyorsa kendiniz de tatlı bir kutu alıp içini sevgilinizin sevdiği şeylerle veya en basitinden bir çikolata ve romantik bir mektupla da doldurabilirsiniz. Tamamen hayal gücünüze kalmış.

Elbette bazı kişiler Sevgililer Günü'nü kutlamayı klişe buluyor olabilir veya kapitalizme uymamak adına bu günü es geçebilir. Fakat yine de sevdiklerimizi hatırlamak güzel şey. Bir şey almadan da sevgimizi gösterebiliriz elbette. Sıcak bir gülümseme bile bazen harika bir hediye değil midir?

Sevdiklerinizle hep mutlu olmanız dileklerimle...


Kaynaklar:

*https://newsroom.mastercard.com/eu/tr/press-releases/e-ticaret-sevgililer-gununde-son-dakikacilarin-kurtaricisi-oldu

**https://www.aa.com.tr/tr/sirkethaberleri/finans/hopiden-sevgililer-gunu-alisveris-istatistikleri/643780