HAZİNE BONOSU NEDİR, NASIL YATIRIM YAPILIR?
Devlet içi borçlanma senedi (DİBS) olarak da adlandırılan hazine bonosu, vade süresi 1 yılı aşmayan bir senet türüdür. Risksiz bir yatırım aracı olan hazine bonosu, risk iştahı düşük yatırımcılar için vazgeçilmez bir araç olma özelliğine sahiptir.
Özellikle kısa vadeli yatırımcıların tercih ettiği hazine bonosu, düşük riskli ve sabit getiri oranına sahip bir yatırım aracı olma özelliğine sahiptir. Maksimum 1 yıl vadeyle verilen hazine bonoları, uzun vadeli yatırımlara pek uygun değildir. Daha uzun süreli ve düşük riskli yatırım tercih edenler devlet tahvili ya da tahvil fonu yatırımı yapabilirler. Tahvil, yatırımcının devlete, belediyeye ya da kurumsal bir firmaya verdiği kredidir. Sabit getirili olan tahviller, devlet kapsamında birçok alandaki finansal operasyonları finanse etmede kullanılabilir.
Tahvil ve tahvil fonu ile ilglili detaylı bilgi almak için "Tahvil Fonu Nedir?" başlıklı makalemize göz atmanızı öneririz.
Peki hazine bonosu ne gibi özelliklere sahiptir ve nasıl yatırım yapılır? Detaylarıyla bakalım.
Hazine Bonosu Nedir?
Devlet güvencesiyle verilen hazine bonosu, vade süresi en az iki ay, en çok da 1 yıl olarak verilen bir senet türüdür. Devlet içi borçlanma senedi (DİBD) adıyla da anılan hazine bonoları, risk iştahı düşük yatırımcılar için oldukça uygun bir yatırım aracıdır. Vade süresi ve devlet güvencesi sayesinde neredeyse hiç risk barındırmaz. Vade süresi boyunca hazine bonosuna uygulanan faiz oranı karşılığında yatırımcılar gelir elde ederler. Hazine bonosu yatırımıyla ülke ekonomisine de faydanız dokunur.
İstikrarlı gelir elde etmeyi seven yatırımcılar için oldukça uygun olan hazine bonosu, makroekonomik düzeyde de ülkenin para arzını düzenlemesinde yardımcı olur.
Hazine bonolarının likiditesi yüksektir. Bu nedenle vade sonunu beklemeden getirisini almak isteyen yatırımcılar (özellikle kısa vadeli yatırımcılar) satış yapabilirler. Bunun yanı sıra, hazine bonoları devlet güvencesi altındadır ve bedelsiz olarak emanet hesaplarda tutulabilmektedir.
Hazine bonosunu etkileyen bazı faktörler vardır. Yatırımcılar, hazine bonolarının düşük faiz oranları nedeniyle oluşan enflasyonun özellikle reel getirilere zarar verebileceğinin farkında olmalıdır. Hazine bonosu alınan ülkenin kredi notu, enflasyon oranı ve faiz oranına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bu faktörler neticesinde hazine bonosunun getiri oranı değişebilmektedir. Yatırımcıların dikkatle verileri analiz etmesi gerekmektedir. Örneğin, faiz oranı ve bono getirisi ters orantılı çalışır. Faiz oranları arttıkça bono getirileri düşer.
Hazine Bonosuna Nasıl Yatırım Yapılır?
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen DİBS'ler TCMB tarafından satışa sunulur. Devlet içi borçlanma senetleri, aynı zamanda bankalar ve aracı kurumlardan da alınabilmektedir. Dilerseniz diğer ülkelerde bulunan hazine bonolarına da yatırım yapabilirsiniz.
Merkez bankasına yapılacak olan yatırımlarda komisyon ödenmez. Fakat banka veya aracı kurumlarla yapılacak olan işlemlerde komisyon ücreti alınmaktadır. Ücretler kuruma göre değişiklik gösterebilir.
Banka üzerinden hazine bonosu almak için ilgili bankada vadesiz yatırım hesabı açtırılması gerekmektedir. Uygun bulduğunuz bir bankayı seçerek hesap oluşturabilir, ardından internet bankacılığı üzerinden rahatlıkla yatırım yapabilirsiniz.
Seçtiğiniz bankaya bizzat müracaat ederek, telefon ederek ya da internet bankacılığı seçeneklerinden birisiyle yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
TCMB sayfasında bulunan "İhale Yöntemi ile Satılan Hazine Bonoları ve Devlet Tahvilleri"* başlıklı bölümdeki ilgili sayfaları okuyarak bonolarla ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Hazine Bonosu Geliri Nasıl Hesaplanır?
Elinizde 5000 TL olduğunu ve hazine bonosuna yatırım yapmak istediğinizi düşünelim. Faiz oranı %10 olsun. Vadeyi 6 ay olarak düşünürsek (1 Ocak 2021'de başlayıp 1 Haziran 2021'de sona ersin) getiri oranı şu şekilde hesaplanacaktır:
Hazine Bonosu Getirisi = (Anapara/100) x (Faiz/365) x (Vadenin dolmasına kalan süre)
Formülde yerlerine koyarsak şöyle hesaplayabiliriz:
(5000/100) x (10/365) x (151) = 206,85 TL bono getirisi
Toplam kazanç da 5000 + 260,85 = 5260,85 TL olur.
Hazine bonoları gibi orta vadeli ve düşük riskli yatırımlar söz konusu olduğunda, zaman içinde hesaplarınıza yavaşça para gelmesini sağlayacak birkaç seçeneğiniz vardır. Finansal geleceğiniz ve risk toleransınıza uygun olan en iyi stratejiyi yine siz belirleyeceksiniz. Bir hazine bonosunun uzun vadeli kazançlarını göz önünde bulundurduğunuzda enflasyonun etkilerini hesaba katmayı unutmayın ve portföyünüzü çeşitlendirerek dengeyi sağlamayı ihmal etmeyin.
Portföy yönetimi yatırımların olmazsa olmazlarındandır. İyi bir portföy, iyi bir getiri demektir. Eğer portföyünüzü nasıl yöneteceğiniz konusunda detaylı bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
*https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Istatistikler/Piyasa+Verileri/ihale+Yontemi+ile+Satilan+Hazine+Bonolari+ve+Devlet+Tahvilleri/